Esdoorn massief drie lagen paneel

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Esdoorn massief drie lagen paneel

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Dichte, vrij harde houtsoort
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Natuurlijke uitstraling met diverse tekeningen
  • Bevat weinig noesten
  • Alleen voor gebruik binnenshuis
  • Natuurlijk hout; het verkleurd bij blootstelling aan daglicht
  • Natuurlijk hout; kan kromtrekken
  • Oppassen met ijzer, kan verkleuren

Beschrijving

Deze drielaagse esdoorn plaat heeft een lichte houtkleur met een fijne tekening. Het is een harde houtsoort die gemakkelijk te bewerken en af te werken is. Esdoornhout is door zijn lichte kleur een goede optie voor wanneer je gaat voor een Scadinavische of Boho interieurstijl.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)750
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitA/B
Dikte20 mm
Type Timmerpanelen
VariantEsdoorn massief drie lagen paneel
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagEsdoorn
KernMultiplex / triplex
Functioneel gebruikAlgemene kwaliteit
KleurBeige / Bruin
ZichtzijdeJa
GegrondNee
VerlijmingMR, Interieur
KeurmerkFSC® 100%
Plaatopbouw3 lagen
Type toplaagFineerlaag
Toplaag2 zijdes

Massief esdoorn timmerpaneel online op maat bestellen

Bestel eenvoudig massief esdoorn timmerpanelen online op maat gezaagd. Zo realiseer je binnen een handomdraai een robuust en stoer meubel in jouw interieur. Je kunt onze massieve timmerpanelen in diverse vormen en afwerking laten zagen. Of je nou gaat voor een industriële tafel of meer warmte in huis brengt met massieve wandplanken, alles is mogelijk. Dat is écht handig!

Massief esdoorn timmerpaneel: wat is het?

Esdoornhout is een hardhoutsoort dat weinig noesten bevat. Wanneer je het hout goed behandelt gaat het jarenlang mee. Esdoornhout heeft een wit- tot crèmeachtige kleur die bij blootstelling aan daglicht geel kan kleuren. Als je goed naar het plaatmateriaal kijkt zie je een lichte mix van structuren in de tekening. Hij kan zowel vlam-achtige tekeningen vertonen als ‘vogelogen’ tekeningen. Deze zachte tekeningen kenmerkt esdoornhout waardoor het een populair en gewild plaatmateriaal is. Wanneer je het paneel schuurt zal de originele houtkleur terugkeren, dit is sterk aan te raden voordat je het paneel gaat afwerken met een beits, lak of olie. Door een snellere groei van Esdoornbomen zijn de jaarringen breder waardoor de tekening over het algemeen wat grover 'gewolkt' is. Deze zachte tekeningen kenmerkt esdoornhout waardoor het een gewilde plaatmateriaal soort is. Deze plaat is interieur verlijmd, wat maakt dat het meubel uitsluitend gebruikt kan worden voor toepassingen binnenshuis. Onze massieve timmerpanelen zijn enkel geschikt voor horizontale toepassingen, hierbij kun je denken aan tafelbladen, vensterbanken, etc. Voor verticale projecten als deuren en roomdividers zijn deze massieve platen niet geschikt.

Esdoorn is een zeer sterke houtsoort die tegen een stootje kan. Perfect voor het maken van tafels en stoelen. Esdoorn typeert zich als blanke houtsoort, maar kan over tijd van wit- tot crèmeachtige kleur naar geel verkleuren wanneer het aan daglicht blootgesteld wordt. Behandel deze panelen daarom voor gebruik met een lak of beits, een UV-bestendige lak is bij deze houtsoort het mooist. Wanneer je op zoek bent naar een plaatmateriaal met zo min mogelijk noesten, is esdoorn zeker aan te raden.

Esdoornhout wordt in verschillende zicht kwaliteiten geleverd. A/B beschrijft het uiterlijk van de plaat en heeft dus niets te maken met de constructieve kracht van het materiaal. De term A/B betekent dat de bovenkant van de plaat zichtkwaliteit A heeft en de onderkant zichtkwaliteit B. Dit betekent dat de bovenkant bijna geheel noestvrij is. Incidenteel kan er hier en daar een kleine noest zitten, maar die is dan niet groter dan 4 millimeter. De onderkant heeft zichtkwaliteit B en kan dus een wat grover uiterlijk hebben. Hier zijn noesten van maximaal 7 millimeter toegestaan. Het kern- en spinthout van de beuk verschillen weinig van kleur.

 

Kwaliteitsaanduiding timmerpaneel
A Egaal van kleur. Geen kwasten en geen kernhout toegestaan.
B Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout kunnen aanwezig zijn.
C Grote kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout zijn aanwezig.

Lees hier meer over de kwaliteit van timmerpaneel.

 

Deze massieve panelen zijn opgebouwd uit drie lagen die kruislings op elkaar verlijmd zijn. De twee toplagen zijn van hoge kwaliteit. De 5 mm dikke toplagen bestaan uit vallend brede delen van ca. 80 tot 140 mm. De kern van 10 mm dik maakt het geheel stevig en stabiel. De kern bestaat uit hetzelfde hout als de toplagen. In de kern wordt al het overgebleven materiaal verwerkt dat niet geschikt is voor de zichtzijden: te kort en te smal hout, spinthout en andere afwijkingen. De hele stam wordt gebruikt, waardoor er bijna geen restafval over blijft. Door de 3 lagen opbouw is dit type paneel het meest stabiel van alle massief verlijmde panelen.

De richting van de houtnerf

Bij timmerpaneel is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Beschikbare diktes van massief esdoorn timmerpaneel

Massieve timmerpanelen kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende dikte(s) zijn beschikbaar: 20 mm.

Bewerken van massief esdoorn timmerpaneel

Het bewerken van Esdoornhout is vrij eenvoudig. Het kan prima gezaagd of gefreesd worden, al kan het wel gaan splinteren. Deze houtsoort is qua bewerking vergelijkbaar met beuken, maar soms iets harder. Maak het jezelf makkelijk en laat het hout door ons op maat zagen, zodat je hier niet over in hoeft te zitten!

Hout neemt sneller vocht op dan dat het hout het af staat, door deze eigenschap bestaat de kans op vervorming, hout werkt! Behandel esdoorn voor gebruik altijd met een lak of beits. Bij voorkeur een UV-bestendige afwerking, zodat het hout minimaal verkleurd bij blootstelling aan daglicht. Wij raden af om het materiaal af te werken met een olie, dit kan namelijk leiden tot een gelige kleur, die je hoogstwaarschijnlijk liever niet wilt.

Specifieke toepassingen van massief esdoorn timmerpaneel

Vanwege de zachte gelijkmatige structuur, hardheid en voornamelijk het gewicht is deze houtsoort zeer geschikt voor meubilair dat regelmatig gebruikt wordt, en wel tegen een stootje moet kunnen. Denk hierbij aan stoelen, tafels en trappen. Esdoornhout is niet duurzaam en alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis.

Alternatieven voor massief esdoorn timmerpaneel

Is Esdoornhout toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een variant die robuuster en donkerder van kleur is? Ga dan voor massief timmerpaneel eikenhout of massief timmerpaneel mahonie. Bekijk hieronder onze andere massieve houtsoorten:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten