Eiken Timmerpaneel Rustiek

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Eiken Timmerpaneel Rustiek

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Rustige, warme uitstraling
  • Hoogwaardige kwaliteit eikenhout met hoge zichtkwaliteit
  • Werkt minder dan massief houten planken
  • Gemakkelijk te behandelen met een beits, lak of olie
  • Ook gevingerlast eiken werkt; planken kunnen kromtrekken
  • Kan verkleuren als het in contact komt met ijzer
  • Alleen voor horizontale toepassingen

Beschrijving

Plaatmateriaal van rustiek hout kan worden gebruikt voor diverse meubelen. Eiken platen zijn hoogwaardige rustiek houten platen die gebruikt kunnen worden voor tafels, kasten, planken en andere meubels. Rustiek eikenhouten plaatmateriaal heeft een robuuste structuur, dankzij de zichtbare noesten.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)750
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitRustiek
Dikte19 mm, 26 mm, 40 mm
Type Timmerpanelen
VariantEiken Timmerpaneel Rustiek
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagEiken
Functioneel gebruikRustieke kwaliteit
KleurBeige / Bruin
ZichtzijdeJa
GegrondNee
KeurmerkFSC® 100%
PlaatopbouwGevingerlaste lamellen
Type toplaagMassief
ToplaagDoor en door

Rustiek eiken timmerpaneel online op maat bestellen

Bestel eenvoudig rustiek eikenhouten timmerpanelen online op maat gezaagd. Zo realiseer je binnen een handomdraai een robuust en stoer meubel in jouw interieur. Je kunt onze massieve timmerpanelen in diverse vormen en afwerking laten zagen. Of je nu gaat voor een industriële tafel of meer warmte in huis brengt met massieve wandplanken, alles is mogelijk. Dat is écht handig!

Rustiek eikenhouten timmerpaneel: wat is het?

Eikenhout staat bekend als een harde houtsoort. Als je het hout goed behandelt gaat het dan ook jarenlang mee. Eikenhout heeft een lichtbruine kleur die donkerder gemaakt kan worden door het te beitsen, lakken of oliën. Eikenhout heeft zijn populariteit te danken aan zijn grove vlammen en spiegels en de warme uitstraling van het materiaal. Het hout wat wordt gebruikt in onze platen komt uit Oekraïne, waar het beste hout wordt geselecteerd voor het maken van dit plaatmateriaal. Van dit hout worden kleine plankjes gezaagd (lamellen), die worden vervolgens gevingerlast. Een eiken plaat wordt ook wel eiken timmerpaneel genoemd, hoewel het niet standaard is afgewerkt aan de kopse kanten. Deze plaat is interieur verlijmd, wat maakt dat het meubel uitsluitend gebruikt kan worden voor toepassingen binnenshuis. Onze massieve timmerpanelen zijn enkel geschikt voor horizontale toepassingen, hierbij kun je denken aan tafelbladen, vensterbanken, etc. Voor verticale projecten als deuren en roomdividers zijn deze massieve platen niet geschikt.

Eikenhout, net als diverse andere rustiek houten platen, gaat werken bij temperatuurverschillen en in vochtige omstandigheden. Het is belangrijk om het Eikenhout altijd gelijk goed te behandelen met een lak, beits of olie om kromtrekken te voorkomen. Eiken is erg geliefd door zijn bijzondere kleur en mooie nerf en is daardoor vaak in huis terug te zien. 

De massieve eiken panelen in ons assortiment zijn van hoogwaardige kwaliteit. Eikenhouten platen worden in verschillende zichtkwaliteiten geleverd. Deze kwaliteit beschrijft het uiterlijk van het plaatmateriaal en heeft dus niets te maken met de constructieve kracht. Een eikenhouten plaat met een rustieke zichtkwaliteit heeft een wildere houtstructuur waar noesten tot 25 millimeter in zijn toegestaan. Hierdoor heeft het een natuurlijke uitstraling. De onderzijde van de plaat kan lichte spint bevatten en noesten worden niet gestopt.

 

Kwaliteitsaanduiding timmerpaneel
A Egaal van kleur. Geen kwasten en geen spinthout toegestaan.
B Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en spinthout kunnen aanwezig zijn.
C Grote kleurnuances toegestaan. Kwasten en spinthout zijn aanwezig.

Lees hier meer over de kwaliteit van timmerpaneel.

 

Om tot een rustiek houten eiken paneel te komen worden er kleine plankjes gezaagd van het hout (lamellen), deze worden vervolgens gevingerlast verlijmd. Vingerlassen houdt in dat er aan de uiteinden van de lamellen een figuur wordt gefreesd zodat de lamellen stevig verlijmd kunnen worden. Om een plaat van een groter formaat te kunnen maken, worden meerdere lamellen samengevoegd tot één grote plaat. Dit leidt tot een zeer stevige en sterke plaat. Het resultaat is een rustiek houten plaat die zichtbaar is opgebouwd uit meerdere kleine plankjes. Deze lamellen lopen in de lengterichting van de plaat. Houd er rekening mee dat geen enkele lamel hetzelfde uiterlijk heeft. De houtstructuur en kleur is bij elke lamel uniek en kan dus ook afwijken van de afbeelding. Onze massieve panelen zijn interieur verlijmd, dat betekent dat het materiaal uitsluitend binnenshuis toegepast kan worden.

De richting van de houtnerf

Bij timmerpaneel is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Beschikbare diktes van rustiek eiken timmerpaneel

Massieve timmerpanelen kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 19 mm, 26 mm en 40 mm.

Bewerken van rustiek eiken timmerpaneel

Het is belangrijk dit paneel goed af te werken met een beschermende lak of beits. Dit verhoogd de duurzaamheid van het paneel. Schuur massief plaatmateriaal altijd eerst op met een fijne korrel, voordat je er mee aan de slag gaat. Het opschuren van eikenhout zorgt voor een mooi eindresultaat, zo komen de details van de tekening nog meer naar voren. Wat ten goede komt van de robuuste, stoere plaat. Mocht je het materiaal willen zagen of frezen, houd er dan rekening mee dat het kan gaan splinteren. Tenslotte raden wij aan om voor het verbinden met metaal uitsluitend RVS te gebruiken, dit om verkleuring op het hout te voorkomen.

Hout neemt sneller vocht op dan dat het hout het af staat, door deze eigenschap bestaat de kans op vervorming, hout werkt! Nadat de plaat is opgeschuurd is het belangrijk om het eikenhout goed te behandelen met een lak, beits of olie.

Specifieke toepassingen van rustiek eiken timmerpaneel

Eikenhout kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Haal de industriële look in huis door een eikenhouten tafelblad te bestellen en hier een stalen onderstel onder te monteren. Ook kun je jouw huidige meubel pimpen door hier een houten blad op te monteren, denk aan een bureau, tv-meubel of misschien wel een keukenblad!

Naast dat wij het materiaal tot op de mm nauwkeurig voor je op maat zagen, kun je ook kiezen uit diverse vormen en afwerkingen. Heb je bijvoorbeeld een ronde eettafel in gedachten, kies dan voor de vorm 'cirkel', of ga voor een rechthoek met afgeronde hoeken. Bekijk de beschikbare vormen en afwerkingen die bij het product van toepassing zijn of bekijk alle mogelijkheden op de vormen of afwerkingen pagina.

Alternatieven van rustiek eikenhouten panelen

Is eikenhout toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een variant van massief met een lichte Scandinavische uitstraling? Ga dan voor massief essen timmerpanelen of massief esdoorn timmerpanelen. Bekijk hier onze andere massieve houtsoorten.

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten