Met vochtwerende planken zelf een nieuw raamkozijn maken

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

F

F

NL

Heel makkelijk

3 minuten

Heb je schade door waterlekkage of waterschade om een andere reden? Los je probleem op door het huidige hout met vochtwerende planken te vervangen. In deze flat uit 1958 lekte de kozijnen, wanneer de noordenwind er op stond. De kozijnen waren aan vervanging toe. De houten plaatmaterialen zijn online op maat gekocht, daardoor was het vervangen van het kozijn niet moeilijk meer was.

Omschrijving

Met het op maat gezaagde hout heb ik drie projecten gerealiseerd:

 • Raamkozijn
 • Subwooferplatform
 • Stekkerdooshouder

 

Raamkozijn

Ik heb een nieuw raamkozijn gemaakt van op maat gezaagde planken. Deze lekte bij noordenwind. Het bouwjaar van de flat is 1958. Was een kantelraam met enkel glas. Ik woon op de vierde etage wat bovendien de hoogste is. Reden voor vochtwerend plaatmateriaal is dat we waterlekkage bij harde regen val hadden. Er waren waterdruppels in de stekkerdoos gelopen waardoor er  kortsluiting, in de sub, tv en wifi, was ontstaan. Ik heb er destijds dun dubbelglas in laten zetten. Schilder zei, geen lekkage meer. Helaas was dat niet het geval. Daarom besloten om een houtconstructie te maken. Dit bleek niet voldoende, want er was toch nog een kleine lekkage. Maak nu een extra kast om het raam zodat de lekkage volledig verholpen is.

Om het probleem op te lossen planken op maat gekocht van vochtwerend MDF. Planken met grondverf buiten geschilderd. Binnen is ook het een en ander vervangen door de schade.

Subwooferplatform en stekkkerdooshouder

De zwarte planken zijn niet gebruikt in het raamkozijn, maar deze zijn ingezet voor stekkerdoos en subwoofer tv. Voor de subwoofer komt tussen de planken Goodyear lucht ballen eronder spikes. Stekkerdoos planken zijn aan de muur gemonteerd. 

Hoe ik dit project gemaakt heb

Kijken, meten, denken. Voor dit project heb ik geen werktekening gemaakt, enkel de maten goed voorbereid met een kleine schets.

Wat heb je nodig?

 • Kit
 • Houtlijm
 • Verf buiten grondverf en latex
 • Roller en kwast
 • Schuurpapier
 • Waterpas
 • Afstandslaser
 • Trap

Raamkozijn

Ik maak gebruik van houten panelen met houtlijm, kit en schroeven. Het hout, dat tevens vochtwerend, is in de kleur wit geschilderd. Voor deze klus zijn meerdere soorten hout gebruikt. Om het getinte dubbelglas heen is wit hout dat vochtwerend is gebruikt, zodat er geen lekkage kan ontstaan door de kieren van het raam en de voegen tussen de stenen. Dit gebeurde namelijk wanneer er een harde / storm en noord / west wind is. Daarna het geheel met latex muurverf in de kleur beige afgewerkt.

Subwooferplatform en stekkkerdooshouder

Het zwarte hout wordt gebruik om zowel de goodyear ballen te gebruiken voor de subwoofer en om deze planken met luidsprekers links en reeds speakers van de tv voor beter stereobeeld. De zwarte platen zijn voor het op maat maken van de stekkerdozen. Allereerst tussen planken voor tv opgemeten omdat hier de afstand erg belangrijk is. De Goodyear luchtballen, daar ik deze nog had, zijn hergebruikt. Deze heb ik tussen de zwarte planken, met 4 spikes eronder, gebruikt. Hier komt de subwoofer in verband met trillingen. Stekkerdoos komt aan de wand op 2 zwarte planken.

Afmetingen van mijn DIY project

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van F en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 172,28


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken