Lades in knieschot dakkapel van OSB, door Daan

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Daan

Daan

NL

Gemiddeld

3 minuten

Ontdek de handige aanpassing van Daan, die lades heeft gecreëerd in het knieschot van zijn dakkapel met behulp van OSB. Zijn gedetailleerde stappen laten zien hoe je slimme opbergruimte kunt creëren in voorheen ongebruikte ruimtes. Volg zijn handleiding om zelf lades te maken in een dakkapel knieschot en maximaliseer de functionaliteit van je ruimte.

Omschrijving van Daan

Ons dak heeft een redelijk flauwe hellingshoek, dus in het knieschot van de dakkapel zit nog veel ruimte verborgen. Deze ruimte is alleen slecht toegankelijk, veel bukken en kruipen. Om die reden heb ik er twee lades in gemaakt met daarboven een lange plank. Als je goed kijkt naar de foto's zie je dat de achterkant van de lades een schuine rand heeft. Anders zou het niet onder het dak passen. Om het wat minder stoffig te laten worden heb ik de lades nog afgewerkt met een osb-plaat aan de voorkant. Die plaat is los te nemen met magneten.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Stap 1: Een recht kader maken onder de dakkapel. Dit heb ik gedaan met balken van geschaafd vuren.

Stap 2: Het kader verdelen in vakken. Ik heb vier vakken (drie grote en 1 kleine). Bij mij kregen er twee van de vier een lade.

Stap 3: De draagconstructie voor de lade maken. Haaks op het kader heb ik balken geplaatst op de hoogte van de onderkant van de la. Hier heb ik de ladegeleiders aan vastgemaakt. Koop een ladegeleider die flink wat gewicht aan kan en die je aan de onderkant van de lade kunt bevestigen.

Stap 4: De lades maken. Ik heb de planken op maat binnengekregen, ik heb alleen de schuine achterkant nog zelf afgezaagd. Ik heb de lades gemaakt van OSB. Onderkant is OSB 18 mm, zijkanten zijn van OSB 9 mm. Dit is erg dun, ik heb dus elk gat voorgeboord en de planken vervolgens in elkaar geschroefd. Voor de stevigheid heb ik aan de voorkant nog een dikkere lat geplaatst, daar trek je tenslotte steeds de la mee open. Als je het lastig vindt om in dit dunne materiaal te boren kun je natuurlijk altijd een latje in de vier hoeken plaatsen of met metalen hoekjes werken.

Stap 5: De lades aan de schuifrail bevestigen. Zorg dat het niet te strak loopt.

Stap 6: Haal de lades er nu uit om de draagconstructie voor de plank die boven de lades komt te kunnen maken. Maak haaks op het frame van stap 1 de draagconstructie voor de plank. Zie ook stap 3. Zorg dat je hem niet alleen aan de zijkanten, maar ook in het midden ondersteunt.

Stap 7: Leg de lange plank al dan niet in delen op de gemaakte constructie en schroef hem vast.

Stap 8: De voorkant is ook van OSB 9 mm. Bevestig hier de magneetjes op. Aan beide zijkanten één, aan de onderkant twee. Hou hem vervolgens waterpas/precies zo scheef als de rest van de zolder en teken af waar de magneetsnappers moeten komen. Schroef deze er vervolgens ook aan vast.

Stap 9: Maak een gat met een speedboor in de voorkant zodat je het front er makkelijk af kunt pakken. Vergeet na het boren niet even te schuren.

Stap 10: Leg je spullen erin! Tip: Isoleer eerst je zolder voordat je hieraan begint.

Afmetingen van mijn DIY project

Elke la heeft een grondoppervlak van 96,0 bij 96,0 cm en een hoogte van 38,2 cm. De lange witte plank er boven is, 214m lang en 68,0 cm diep.

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Daan en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 232,45


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken