OSB

OSB-platen zijn constructief sterke platen. Net zoals MDF en Spaanplaat is OSB een vezelplaat die uit verlijmde houtsplinters bestaat. Dit plaatmateriaal wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld vloeren, wanden, dakelementen, gevelbekleding, tijdelijke schuttingen of betimmeringen. Door zijn industriële uiterlijk wordt OSB ook steeds vaker gebruikt voor decoratieve toepassingen zoals meubels, winkeldisplays, keukens en tafelbladen. 

Of je nu een beginner of een gevorderde klusser bent; OSB gebruiken kan iedereen. OSB is helemaal hot, maar hoe zet je dit materiaal goed in? Geen zorgen! OSB gebruiken is niet moeilijk. Met de klus tips van ons en andere creatieve klussers wordt klussen met OSB nog makkelijker. Het is op dit moment helemaal in om OSB te gebruiken, omdat het een relatief goedkoop materiaal is kan jij helemaal meegaan met de laatste trend. OSB toepassen in jouw project, maar zonder een zaagmachine in huis? Niet getreurd, OPMAATZAGEN.nl levert OSB op maat gezaagd bij jouw thuis.

Thuiswinkel Waarborg

OSB-platen op maat bestellen

Bestel snel en eenvoudig online OSB op maat. Kies de dikte die jij nodig hebt en wij zagen het in de gewenste vorm en afmeting nauwkeurig op maat. OSB op maat gezaagd in een cirkel of ovaal? Wij zagen of frezen OSB in diverse vormen. Bekijk alle beschikbare vormen en afwerkingen.

OSB: wat is het?

OSB plaatmateriaal is een samengestelde plaat opgebouwd uit houtsnippers en een (vochtwerende) lijm. Houtsnippers welke anders afval zouden zijn worden hergebruikt om industriële platen te maken. Deze grove houtsnippers geven dit plaatmateriaal een uniek en robuust uiterlijk. Daarnaast is het een duurzame manier van produceren. Hierdoor groeit OSB aan populariteit en vervangt het multiplex in veel gevallen. Daarnaast bevat OSB, door zijn grove houtsnippers, ook minder lijm dan spaanplaat of MDF. Hierdoor kan je stellen dat OSB het duurzaamste product is ten opzichte van de andere vezelplaten.

De opbouw van OSB platen

OSB wordt gemaakt van geperste houtsnippers en behoort daarom net als MDF en spaanplaat tot de familie van de vezelplaten. Een OSB plaat bestaat meestal uit 3 lagen samengeperste snippers, waarbij de binnenste laag kruislings op de buitenste twee lagen ligt. Dit zorgt ervoor dat de plaat zeer sterk is.

Eigenschappen van OSB

Voor veelgebruikte toepassingen van OSB werd voorheen gekozen voor het gebruik van multiplex. Op bepaalde vlakken heeft OSB dus het gebruik van multiplex overgenomen. Dit heeft vooral te maken met de voordelen van OSB ten opzichte van multiplex of triplex. Zo wordt er bij de productie van multiplex twee keer meer energie verbruikt dan bij het produceren van OSB plaatmateriaal, waardoor OSB een duurzamer alternatief is. 

Ook voorkomen OSB platen dat je buren gaan klagen over geluidsoverlast door zijn isolerende eigenschappen. Daarbij is het een zeer sterk plaatmateriaal welke minder snel krom trekt dan multiplex.

Soorten OSB platen

OSB is beschikbaar in meerdere varianten. OSB 2 en OSB 3. In het geval van OSB staat de 2 en 3 voor de vochtwerende eigenschappen. Wil je de OSB platen in droge én vochtige omstandigheden kunnen gebruiken voor constructies die zwaar belast worden? Kies dan voor de klasse OSB 3 of hoger. Ons assortiment OSB platen bestaat uit de volgende soorten:

Verschillende kleuren en toplagen OSB

Naast standaard OSB kan je ook kiezen voor OSB met een matte afgewerkte laag. Dit afgewerkte plaatmateriaal is vlakker dan onze standaard, onafgewerkte, OSB. Afgewerkt OSB wordt geschuurd voordat de laklaag aangebracht wordt. Hierdoor ontstaat een vlakke en matte uitstraling. Waar bij onafgewerkt OSB de structuur nog duidelijk voelbaar is, is afgewerkt OSB glad.

OSB platen en vocht

OSB kan gebruikt worden in droge en licht vochtige ruimtes, denk hierbij aan de badkamer of keuken. Wij raden af om OSB voor toepassingen buitenshuis te gebruiken. 

Beschikbare diktes van OSB

OSB kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het configureren van je product. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte en vorm van het materiaal. In onze webshop kan je o.a. OSB 9 mm, OSB 12 mm, OSB 15 mm, OSB 18 mm bestellen en op maat laten zagen.

Veelgebruikte toepassingen van OSB

Naast de toepassing als ondervloer wordt OSB steeds vaker ingezet als decoratief plaatmateriaal. Door zijn duurzame eigenschappen en robuuste uiterlijk past het thuis in elk interieur. Denk hierbij aan robuuste tafelbladen, stoere OSB wanden of een winkel display gerealiseerd van OSB plaatmateriaal. Door gebruik te maken van dit budgetvriendelijke en duurzame plaatmateriaal in je interieur, geef je jouw woning in een handomdraai een industrieel en stoer uiterlijk. Wist je dat OSB ook in afgelakte varianten beschikbaar is? Bekijk alle beschikbare OSB platen op maat in ons assortiment!

Klustips voor het monteren en afwerken van OSB

Klussen met OSB? OSB kan je overal voor inzetten. Het materiaal is geschikt om tussenwanden mee te maken, te gebruiken voor een temporary meubel of een trendy wandplank mee te realiseren. Wel raden we aan het materiaal goed te schuren en af te lakken, hier geen zin in? OSB gebruiken dat al afgelakt is? Wist je dat er ook voorafgelakt OSB te koop is.. ideaal voor de realisatie van jouw volgende project.

Ga je OSB voor decoratieve toepassingen inzetten? Omdat dit plaatmateriaal uit grove snippers bestaat, is het belangrijk dit plaatmateriaal goed te schuren. Wil je de stoere structuur van OSB behouden, maar dan liever in een andere kleur? Breng dan een likje verf aan! Zo creëer je met gemak een fraaie eye-catcher in huis. OSB is gemakkelijk te bewerken: zagen, frezen, schroeven en boren zijn geen enkel probleem en splijten doet het nauwelijks. 

Alternatieven voor OSB

Is OSB niet wat je zoekt? Ga dan voor multiplex of MDF

OSB of multiplex?

Eén van de veelgebruikte toepassingen van OSB is het maken van een ondervloer. OSB met een tong en groef afwerking is hier uitermate geschikt voor. Voorheen werden ondervloeren vaak gemaakt van multiplex, maar in de praktijk blijkt dat OSB als ondervloer betere kenmerken en eigenschappen laat zien. OSB platen voorkomen bijvoorbeeld dat je buren gaan klagen over geluidsoverlast door zijn isolerende eigenschappen. Ook is het een zeer sterk plaatmateriaal welke minder snel krom trekt dan multiplex. Daarnaast is OSB gemakkelijk te bewerken: zagen, frezen, schroeven en boren zijn geen enkel probleem en splijten doet het nauwelijks.

OSB of MDF?

Wanneer je verliefd bent op de structuur van OSB, dan komt in jouw lijstje MDF als alternatieven niet voor. Toch is MDF een van de meest gebruikte en veelzijdigste soorten plaatmateriaal. OSB is een alles-in-een plaat met een grove structuur. Makkelijk te monteren en met vochtwerende eigenschappen. MDF heeft deze eigenschappen ook, maar heeft een fijne structuur en glad oppervlakte. Ook is er MDF voor buiten beschikbaar, wat OSB niet heeft.

Benieuwd naar de andere plaatmaterialen in ons assortiment? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal; alles is tot op de millimeter nauwkeurig op maat te zagen of frezen en vindt de ideale houtsoort voor jouw volgende project.