• Gratis op maat gezaagd
 • Vanaf 3 werkdagen, vanaf 9,95 en gratis > 1.000,-
Je bent hier: OSB 3 Zwart Mat

OSB 3 Zwart Mat

OSB 3 Zwart Mat
Dit product is niet meer leverbaar. Bekijk de alternatieven
Dat is écht handig

Sterk en industrieel plaatmateriaal met een zwarte, matte afwerking

OSB 3 zwart mat gelakte platen op maat online bestellen

Bestel je op maat gezaagde OSB 3 zwart mat gemakkelijk online. OSB kan je in diverse vormen op maat laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm hierin is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat. Wil je jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor éen van de beschikbare (rand)afwerkingen.

Lees snel verder:

 

OSB 3 zwart mat: wat is het?

OSB 3 zwart mat is afgewerkt met een matte laklaag. Voordat deze laklaag is aangebracht wordt de plaat heel nauwkeurig geschuurd. Hierdoor wordt de plaat veel vlakker dan standaard OSB 3, waar je duidelijk nog de structuur van de snippers in kunt zien. Vervolgens worden de toplagen zwart geschilderd. Deze laag is niet altijd geheel dekkend, je ziet hier en daar dus de lichtbruine kleur van het hout nog tussen door komen. De matte laklaag die daarna wordt aangebracht is transparant en laat de structuur van het materiaal zien, hoewel je het dus (grotendeels) niet meer kunt voelen. Het is zeer sterk en kan gebruikt worden voor zowel decoratieve als constructieve toepassingen. OSB 3 is te gebruiken in droge en licht vochtige ruimtes binnenshuis. OSB is gemaakt van resthout, hierdoor is OSB met oog op het milieu een aanzienlijk betere keuze dan diverse andere plaatmaterialen.

OSB wordt gemaakt van samengeperste houtsnippers en behoort daarom net als MDF en spaanplaat tot de familie van de vezelplaten. Bij OSB worden de meest grove houtsnippers gebruikt, die allemaal in dezelfde richting worden gelegd en vervolgens geperst. Een OSB plaat bestaat meestal uit 3 van deze lagen, waarbij de binnenste laag kruislings op de buitenste twee lagen ligt. Dit zorgt ervoor dat de plaat zeer sterk is.

Beschikbare diktes van OSB 3 zwart mat gelakt

De beschikbare diktes kies je gemakkelijk via de product configurator. Wij hebben deze dikte(s) beschikbaar: 18 mm.

Bewerken van OSB 3 zwart mat gelakte platen

Net als de andere vezelplaten is OSB gemakkelijk te bewerken. Zagen, frezen, schroeven en boren zijn geen enkel probleem en splijten doet het nauwelijks. OSB 3 heeft vochtwerende eigenschappen, waardoor deze goed past in licht vochtige ruimtes. Wanneer de kopse kanten open worden gelaten is het nog wel aanbevolen om die goed op te schuren en te behandelen met een randsealer. De kopse kanten zijn namelijk vrij ruw.

Specifieke toepassingen OSB 3 zwart mat

OSB 3 is uitermate geschikt voor dragende constructies, aftimmering, vochtige ruimtes, vloeren en vlieringen. De mat zwart gelakte variant is mooi om te gebruiken voor decoratieve toepassingen.

Alternatieven voor zwart gelakt OSB

Is OSB zwart mat toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar zwart plaatmateriaal met een vlak oppervlakte? Ga dan voor MDF zwart V313 gelakt of meubelpaneel zwart. Bekijk hier onze andere OSB plaatmaterialen:

Elke houtsoort heeft zijn eigen kracht
Eigenschappen
Type
OSB
Variant
OSB 3 Zwart Mat
Dikte
Kleur
Zwart / Grijs
Max. lengte (mm)
2500
Max. breedte (mm)
1250
Keurmerk
FSC® mix 70%
Type toplaag
Afgelakt
Geschikt voor
Binnen
Toplaag
2 zijdes
Uitstraling
Zijdeglans
Plus en minpunten
 • Kan veel gewicht dragen
 • Sterk plaatmateriaal
 • Geschuurd, zwart geschilderd en mat afgelakt
 • Gemakkelijk te bewerken
 • Constructief en decoratief te gebruiken
 • Geschikt voor toepassing in licht vochtige ruimtes
 • Kopse kanten moeten nog wel worden afgelakt
Toepassingen
 • Dragende constructies
 • Aftimmering
 • Vochtige ruimtes
 • Vloeren
 • Vlieringen