OSB 3

Thuiswinkel Waarborg

Configureer OSB 3

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Kan veel gewicht dragen
  • Sterk plaatmateriaal
  • Duurzame productie
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Constructief en decoratief te gebruiken
  • Geschikt voor toepassing in licht vochtige ruimtes
  • Er kan een tekststempel op de boven- of onderzijde staan

Beschrijving

OSB is een constructief sterke plaat, die als constructieplaat veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vloeren, wanden en dakelementen. Omdat OSB een industriële uitstraling heeft, is het ook zeer populair voor decoratieve toepassingen zoals meubels, keukens en tafelbladen. OSB is een makkelijk te bewerken materiaal. OSB 3 is het type dat vochtwerende eigenschappen heeft en daarom goed past in licht vochtige ruimtes.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)650
UitstralingOnafgewerkt
MerkSonae arauco
Dikte9 mm, 11 mm, 12 mm, 15 mm, 18 mm
Type OSB
VariantOSB 3
NerfNee
Toepassing (klimaat)Vochtige ruimtes
Houtsoort toplaagOSB
Functioneel gebruikBouw- en timmerhout
KleurBeige / Bruin
GegrondNee
VerlijmingWBP, Exterieur
KeurmerkFSC® mix 70%
PlaatopbouwHoutsnippers
Type toplaagOnafgewerkt

OSB 3 platen op maat online bestellen

Bestel je op maat gezaagde OSB 3 gemakkelijk online. OSB kan je in diverse vormen op maat laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm hierin is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat. Wil je jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor één van de beschikbare (rand)afwerkingen.

OSB 3: wat is het?

OSB is gemaakt van grove houtsnippers die samengeperst zijn tot een robuuste plaat. OSB is een plaatmateriaal dat zich gemakkelijk laat bewerken. Het is zeer sterk en kan gebruikt worden voor zowel decoratieve als constructieve toepassingen. OSB 3 is te gebruiken in droge en licht vochtige ruimtes binnenshuis. OSB is gemaakt van resthout, hierdoor is OSB met het oog op het milieu een aanzienlijk betere keuze dan diverse andere plaatmaterialen.

OSB wordt gemaakt van geperste houtsnippers en behoort daarom net als MDF en spaanplaat tot de familie van de vezelplaten. Bij OSB worden de meest grove houtsnippers gebruikt, die allemaal in dezelfde richting worden gelegd en vervolgens geperst. Een OSB-plaat bestaat meestal uit 3 van deze lagen, waarbij de binnenste laag kruislings op de buitenste twee lagen ligt. Dit zorgt ervoor dat de plaat zeer sterk is.

Beschikbare diktes van OSB 3

OSB kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 9 mm en 18 mm.

Bewerken van OSB-platen

Net als de andere vezelplaten is OSB gemakkelijk te bewerken. Zagen, frezen, schroeven en boren zijn geen enkel probleem en splijten doet het minimaal. Ga je het plaatmateriaal decoratief inzetten? Dan moet je het plaatmateriaal goed schuren en aflakken. Voordat je het materiaal gaat aflakken is een behandeling met een randsealer gewenst om vochtindringing tegen te gaan en scherpe randen te voorkomen.

Specifieke toepassingen van OSB 3

OSB is een constructieve plaat. Het is uitermate geschikt voor dragende constructies, aftimmering en vochtige ruimtes. Ook wordt het vaak ingezet als vloer voor bijvoorbeeld op vlieringen en als tijdelijke vloer. OSB 3 heeft vochtwerende eigenschappen, waardoor deze goed past in licht vochtige ruimtes. Gebruik OSB 3 echter niet buiten. Het plaatmateriaal groeit ook qua populariteit voor decoratieve toepassingen. Denk hierbij aan wijnrekken, Tv-meubels, tussenwanden of aanrechtbladen.

Alternatieven voor OSB 3

Is OSB 3 toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een plaat met soortgelijke eigenschappen zonder het robuuste en grove uiterlijk van OSB? Ga dan voor multiplex berken. Bekijk hieronder onze andere plaatmaterialen:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet

OSB 3 Blauw Gelakt
OSB 3 Blauw Gelakt

Vanaf

71,32

p/m2

OSB 3 Geel Gelakt
OSB 3 Geel Gelakt

Vanaf

71,32

p/m2

OSB 3 Groen Gelakt
OSB 3 Groen Gelakt

Vanaf

71,32

p/m2

OSB 3 Mat Gelakt
OSB 3 Mat Gelakt

Vanaf

68,47

p/m2

OSB 3 Rood Gelakt
OSB 3 Rood Gelakt

Vanaf

71,32

p/m2