Maak je eigen kastje van multiplex interieur populier, door klus expert Ivonne

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Ivonne

Ivonne

NL

Gemiddeld

4 minuten

Do-it-yourself: Maak je eigen kastje van Multiplex Interieur Populier en laat het materiaal door ons op maat zagen. Bekijk het stappenplan!

Omschrijving

Maak een eigentijds kastje van multiplex. Voor in de hal, in de woonkamer, de keuken, de slaapkamer, de babykamer, de kinderkamer, de hobbykamer of de speelkamer. Overal inzetbaar eigenlijk! Wij zagen de platen op maat en zelfs de randen in verstek, zodat jij direct aan de slag kunt met de opbouw van de klus. Je kunt het kastje nog persoonlijker maken, door het te schilderen of te beplakken met interieurstickers. Wat jij wilt!

Hoe ik dit project gemaakt heb

Al het materiaal hebben wij alvast zo ver mogelijk voorbereid. Aan jou de taak om de planken aan elkaar te bevestigen. Dit doe je als volgt:

Stap 1:

Leg al je materiaal en gereedschap klaar voor gebruik. Dit kost vooraf wat meer tijd, maar het helpt enorm als alles binnen handbereik is tijdens de klus!

Stap 2:

Leg de achterkant van de kast op je werkblad, met de verstekrand naar beneden. Leg de zijkanten van de kast er met de randen strak tegenaan. Ook met de verstekrand naar beneden. Plak de randen aan elkaar vast met tape. Strak geplakt? Draai de platen voorzichtig om. Smeer lijm op de verstekranden en ‘vouw’ de randen dicht, zodat de basis van de kast ontstaat. Breng extra tape aan om de platen op de juiste plek te houden en goed te laten drogen. Bekijk de exacte droogtijd op de verpakking van de lijm die jij gebruikt.

Stap 3:

Bevestig de boven- en onderkant ook met lijm en tape het vervolgens goed vast om de planken op de juiste plek te laten drogen. Laat de tape rond de verstekranden nog even zitten voor wat stevigheid gedurende het drogen van de lijm en de verdere opbouw van de kast.

Stap 4:

Om de open ruimte bovenin het kastje te creëren is het belangrijk om de juiste afstand te bepalen. Het open vak is volgens het ontwerp 10 cm, dus het latje dat de plank draagt moet op 11,8 cm van boven worden bevestigd, vanwege de dikte van de plaat (18mm). Het is verstandig om dit materiaal voor te boren met een boortje dat 1 mm kleiner is dan de schroef die je gebruikt. Dit voorkomt dat het materiaal gaat splijten. Leg de plank pas in de kast als deze helemaal klaar is.

Stap 5:

Voordat je de deur en de poten gaat bevestigen kun je mooi nog even de gaatjes boren voor de plankdragers. Achter het deurtje zit namelijk een legplank verstopt. Bepaal eerst de plek van de plank. Dit kun je zelf bepalen, afhankelijk van de spullen die je erin wilt opbergen. Om te voorkomen dat je door de zijkant heen boort, kun je een stop op de boor schroeven. Heb je dit niet in huis? Dan kun je heel eenvoudig een stukje schilderstape op de boor bevestigen. Plaats vervolgens de plankdragers in de gaatjes.

Stap 6:

Het bevestigen van de pootjes gaat als volgt: lijm de onderdelen van de pootjes aan elkaar en laat dit drogen. Meet ondertussen waar de pootjes bevestigd moeten worden. Teken dit af op de onderkant van de kast, maar ook aan de binnenkant. Dat is namelijk de plek waar de schroef komt. Wij hebben de poten 6 cm vanaf de zijkanten en 5 cm naar binnen geplaatst. Let op, voor de binnenzijde moet je met het uitmeten rekening houden met de dikte van de zijkant.
Bevestig de poten eerst met lijm en tape dit vast. Zodra de lijm is opgedroogd kunnen de poten vastgeschroefd worden zonder dat ze verschuiven tijdens het schroeven.

Stap 7:

De deur bevestig je met een pianoscharnier aan de kast. Zaag het scharnier tot een lengte van 64 cm, net zo lang als de deur zelf. Teken de schroefgaatjes af op het deurtje, boor ze even voor en bevestig het scharnier met schroeven. Herhaal dit, maar bevestig de deur dan aan de kast. Let op: wanneer je in de kopse kant van het hout gaat schroeven is het extra belangrijk om voor te boren! Op die manier voorkom je dat het materiaal gaat splijten.

Stap 8:

Het deurknopje is speciaal gezaagd in een parallellogram. Bepaal waar jij de knop op de deur van het kastje wilt bevestigen en lijm het vast. Laat het drogen met een stuk tape erover en schroef van binnenuit de knop aan het deurtje vast.

Stap 9:

Monteer tot slot een magneetsnapper bovenin de kast. Zo blijft het deurtje netjes dicht.

Afmetingen van mijn DIY project

~60,0 x ~90,0 x ~36,0 cm

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Ivonne en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 158,96


Alle gebruikte materialen

Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken