Meubelpaneel spaanplaat brandvertragend 113 CST Elegant black

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Meubelpaneel spaanplaat brandvertragend 113 CST Elegant black

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

 • Lichtgewicht drager
 • Brandvertragend
 • Duurzaam geproduceerd
 • Stabiele plaat, trekt niet krom
 • Gebruiksklaar oppervlak door melamine toplaag
 • Naadloos combineren met Duropal en ABS vanwege kleurkoppeling
 • Alleen voor gebruik binnenshuis
 • Randen moeten nog afgewerkt worden.
 • Niet geschikt voor werkbladen vanwege melamine toplaag.
 • Bij grote oppervlakten niet geschikt voor zware belasting

Beschrijving

Meubelpaneel spaanplaat brandvertragend 113 CST Elegant black is een decoratieve plaat met brandvertragende spaanplaat als drager. Het spaanplaat wordt verrijkt met brandvertragende zouten waardoor de plaat minder snel vlam vat en vuurverspreiding vertraagd. Het wordt vaak gebruikt voor de interieurbouw in openbare ruimtes zoals luchthavens, theaters en ziekenhuizen of bij grote projecten. De kunststof, melamine toplaag zorgt ervoor dat je dit spaanplaat niet meer hoeft te schilderen en gemakkelijk in onderhoud is. Een groot voordeel gezien de enorme oppervlaktes van de meeste publieke ruimtes. 

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)720
UitstralingParelmoer
MerkUNILIN
Dikte18 mm
Type Meubelpanelen
VariantMeubelpaneel spaanplaat brandvertragend 113 CST Elegant black
Toepassing (klimaat)Brandvertragende eigenschappen
KernSpaanplaat
Functioneel gebruikConstructief, Decoratief
KleurZwart / Grijs
Kleurcode~ RAL 9011
GegrondNee
PlaatopbouwHoutsnippers
Type toplaagMelaminelaag

Toepassingen

 • Brandbeveiliging
 • Interieur
 • Ondervloeren
 • Wordt veel toegepast in openbare ruimtes, denk hierbij aan: Ziekenhuizen, Luchthavens, theaters, hotels, restaurants.
Thuiswinkel WaarborgTOSIZE Furniture
Logo OPMAATZAGEN.nl
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Benieuwd naar de 3D configurator?
Start direct met samenstellen

Meubelpaneel spaanplaat brandvertragend 113 CST Elegant black online op maat bestellen

Een bureaublad of legplank online op maat bestellen? Ga voor meubelpaneel en bestel dit plaatmateriaal online tot op de millimeter nauwkeurig op maat gezaagd. Wij bezorgen het paneel volledig op maat thuis. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Configureer je product en jij hebt binnen een handomdraai jouw project af.

Meubelpaneel spaanplaat brandvertragend 113 CST Elegant black: wat is dat?

Meubelpaneel is een volledig afgewerkt plaatmateriaal, in dit geval met een melamine toplaag. Gemelamineerde meubelpanelen worden veel toegepast in de meubelindustrie en winnen aan terrein door de veelzijdige texturen, kleuren en mogelijkheden qua toplagen. Het voordeel van gemelamineerd plaatmateriaal, ten opzichte van gefineerd, is dat het direct gebruiksklaar is: je hoeft het dus niet meer af te werken! Dat maakt het product ideaal inzetbaar. Een melamine toplaag is een fineerlaag van papiervezels, samengesmolten met een melaminehars. Dit maakt dat er een harde kunststof toplaag ontstaat. 

De meubelpanelen beschikken over een sterke en harde melamine toplaag, dit geeft de houtplaten een fraai uiterlijk en maakt dat het hout tegen een stootje kan. De melamine toplaag heeft een hoge dichtheid, hier heeft deze toplaag ook zijn harde en sterke eigenschappen aan te danken. Een melamine toplaag is waterafstotend, makkelijk af te nemen met een doekje en tot op zekere hoogte hittebestendig. Eigenschappen die erg prettig zijn bij elke interieurtoepassing!

In het kort nog een keer de voordelen van gemelamineerd plaatmateriaal:

 • Direct gebruiksklaar
 • Sterk en waterafstotend
 • Vaste kleurstelling

Drager van brandvertragend spaanplaat

Dit meubelpaneel heeft brandvertragend spaanplaat als drager. Dit is een populaire keuze als het gaat om gemelamineerd plaatmateriaal in openbare ruimtes waar de brandveiligheid een grote rol speelt. Je kunt hierbij denken aan hotels, theaters, luchthavens en ziekenhuizen. Het type spaanplaat waarop de toplaag van dit product wordt geleverd is PremiumBoard Pyroex spaanplaat. Een type spaanplaat van Pfleiderer dat verreikt is met een vlamvertragende binding. Door brandvertragende zouten toe te voegen, wordt vlamverspreiding vertraagd, kan de plaat hoge hitte weerstaan en ontwikkelt het dezelfde rook als massief hout. Dit maakt deze drager een uitstekende keuze voor publieke ruimtes.

Het gaat er bij brandvertragende meubelpanelen dus om dat de brandveiligheid gewaarborgd wordt, het vertraagt het proces maar stopt het niet. Daarnaast is de melamine laag nog steeds gevoelig voor hitte. Het plaatsen van Meubelpaneel spaanplaat brandvertragend W10410 SD Opaque white bij objecten met grote hittestraling is voor de zichtzijdes niet aan te raden omdat de toplaag nog steeds beschadigd kan worden door de hitte.

Een duurzame keuze

Spaanplaat wordt gemaakt van verlijmde houtsnippers (spaanders), die in drie lagen kruislings op elkaar geperst zijn. Dit maakt dat de plaat ook constructief sterk is. In vergelijking met MDF worden grovere spaanders gebruikt en in vergelijking met OSB worden fijnere spaanders gebruikt. De PremiumBoard Pyroex platen hebben een samenstelling van 50% post-consumer hout, 35% pre-consumer hout en 15% vers hout. Dit maakt de PremiumBoard Pyroex platen een zeer duurzame keuze voor het gebruik in brandgevoelige ruimtes.

Op maat gezaagde UNILIN panelen

Er zijn verschillende producenten van gemelamineerd plaatmateriaal, of plaatmateriaal met een melamine toplaag. UNILIN is hier één van. UNILIN biedt een ruime keuze aan kwalitatieve spaanplaten, MDF en andere decoratieve panelen in melamine of HPL op een dragerplaat. Met de originele designs en structuren van UNILIN springt je project meteen in het oog. Geïnspireerd door mode, kunst en de ongerepte natuur, biedt de collectie je enorme creatieve vrijheid. Anderen bekende producenten van gemelamineerd meubelpaneel zijn onder andere Pfleiderer of Egger. Maar er zijn er veel meer!

De verschillende varianten van UNILIN

De vele texturen en structuren van UNILIN kunnen overweldigend zijn. Maar er zit een handige structuur in de productnamen. Zo verwijst de eerste letter/nummer combinatie altijd naar een bepaalde kleur. Dit wordt ook wel de UNILIN code genoemd. De tweede letter/nummer combinatie gaat over de structuur, daarnaast heeft het geheel ook een omschrijvende naam. Om de juiste keuze te maken voor jouw project is het handig je hier in te verdiepen. Wil je alles weten over de betekenis en de naamopbouw van UNILIN? Lees dan verder in dit artikel over de naamstructuur van UNILIN.

UNILIN sample service

Ben je benieuwd naar dit materiaal? Bestel een sample op de website van UNILIN. Beoordeel het materiaal en laat het vervolgens op maat gezaagd thuisbezorgen door dé online zagerij. 

Beschikbare diktes van Meubelpaneel spaanplaat brandvertragend 113 CST Elegant black

De beschikbare diktes van Meubelpaneel spaanplaat brandvertragend 113 CST Elegant black kies je gemakkelijk via de product configurator.

Bewerken van meubelpaneel

Het grote voordeel van meubelpaneel is dat het direct gebruiksklaar is. Meubelpaneel is goed en relatief makkelijk te monteren mits je goed voorbereid aan de slag gaat. Houd er wel rekening mee dan melamine gevoelig is wanneer je het gaat bewerken. Tijdens het monteren van het plaatmateriaal is het aan te raden de schroeven aan de achter- of onderzijde te schroeven (let wel op dat je niet door het materiaal heen gaat!). Op die manier zijn de schroefgaten niet zichtbaar en voorkom je zichtbare splinters van het melamine. Ga je wel aan de zichtzijde monteren? Plaats dan eerst schilderstape op de plek waar je de plaat gaat bewerken. Zo vangt de tape het eerste contact tussen het gereedschap en de plaat af en is de kans op splinteren kleiner. 

Specifieke toepassingen van meubelpaneel

Meubelpaneel wordt ook wel gemelamineerd of decoratief spaanplaat genoemd en wordt veel gebruikt voor het maken van meubels. Het is een veelzijdig product waardoor het voor veel doeleinden ingezet kan worden. Denk hierbij aan bureaubladen, kasten, keukenkastjes, boekenkasten of legplanken. Meubels hebben vaak een groot oppervlak en kosten daardoor veel tijd om afgewerkt te worden. Door gebruik te maken van plaatmateriaal met een melamine toplaag hoef je het plaatmateriaal niet meer te schilderen en zorg je ervoor dat alles er strak uitziet. Met de diverse mogelijkheden aan decoren en texturen is er voor elke klus een passend plaatmateriaal.

Alternatieven voor meubelpaneel

Is Meubelpaneel spaanplaat brandvertragend 113 CST Elegant black toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Wil jij het plaatmateriaal in een groter formaat of in een specifieke (RAL) kleur hebben? Bekijk dan ook MDF lakdraagfolie. Dit plaatmateriaal verf je gemakkelijk met in jouw favoriete kleur. Of bekijk onze andere gemelamineerde meubelpanelen:

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet