- OPMAATZAGEN.nl
- Hout en plaatmateriaal
Underlayment
Underlayment platen zijn constructieve multiplex platen. Dit plaatmateriaal werd traditioneel veel ingezet als ondervloer. Hieraan dankt het zijn Engelse naam ‘Underlayment’. Ondertussen wordt dit sterke plaatmateriaal met vuren fineerlaag voor veel meer constructieve en decoratieve toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan wanden en het ondersteunen van daken. Door de uitstraling die erg natuurlijk is, wordt het materiaal ook gebruikt voor decoratieve toepassingen zoals meubels en werkbladen.
Underlayment op maat bestellen
Bestel snel en eenvoudig underlayment online op maat. Koop underlayment op maat gezaagd of bestel een cirkel, driehoek of ovaal van underlayment Fins vuren. Professioneel zaag- en freeswerk koop je snel en gemakkelijk online. Kies de plaat die jij nodig hebt en wij zagen het in de gewenste vorm en afmeting nauwkeurig op maat.
Nieuwsgierig geworden naar alle vormen die wij kunnen realiseren? Bekijk onze vormen hier!
Underlayment: wat is het?
Net zoals multiplex bestaan underlayment platen uit échte houtlagen. Dit geeft het plaatmateriaal zowel voor- als nadelen. Om met de voordelen te beginnen, de zichtbare houtstructuur geeft het plaatmateriaal een warme en natuurlijke uitstraling. De originele boom bepaald de uitstraling van de plaat. Door dunne houtlagen te verlijmen is zowel underlayment als multiplex een duurzaam product te noemen ten opzichte van massief plaatmateriaal.
Tijdens de productie van underlayment worden de houtfineerlagen kruislings op elkaar verlijmd. Door deze productiemethode, samen met het feit dat underlayment is opgebouwd uit echte houtlagen, kunnen de lagen onder spanning komen te staan. Tijdens het bewerken van de platen, bijvoorbeeld bij het op maat zagen, frezen of boren van deze platen, kan deze spanning loskomen. Hierdoor kan het plaatmateriaal kromtrekken. Dit komt voornamelijk voor bij dunne underlayment platen.
De opbouw van underlayment platen
Underlayment platen bestaan, net zoals multiplex, uit verlijmde fineerlagen. Waar triplex uit 3 verlijmde lagen is opgebouwd bestaat multiplex uit 5 of meer lagen. Underlayment spant de kroon met 7 verlijmde lagen. Dit maakt dat het materiaal zeer sterk en stabiel is.
Om underlayment snel als ondervloer te kunnen leggen is dit plaatmateriaal te verkrijgen met een tong en groef afwerking, bij multiplex is dit niet het geval. Underlayment platen zijn als het ware de sterke grote broer van multiplex, met een ruige toplaag. Doordat underlayment nauwelijks geselecteerd wordt op het uiterlijk, is underlayment over het algemeen goedkoper dan multiplex. Dit plaatmateriaal wordt vanuit de industrie niet aangeraden voor zichtwerk.
Doordat underlayment budgetvriendelijk is, kiezen tegenwoordig steeds meer klussers ervoor om toch voor underlayment te kiezen. Ben jij opzoek naar een stoere uitstraling? Dan geven we je groot gelijk!
Eigenschappen van underlayment platen
De plaat is licht van gewicht en makkelijk te verwerken in je project. Underlayment is exterieur verlijmd, dit houdt in dat de platen vochtbestendig zijn. Met weinig inspanning creëer je al snel een vlakke en ijzersterke oppervlakte als eindresultaat; ideaal voor het leggen van een strakke ondervloer.
Het nadeel van zowel underlayment platen als multiplex platen, of het nu verlijmde lagen of een massieve plaat is: hout werkt. Wanneer écht hout gebruikt wordt, bestaat de kans dat het plaatmateriaal krom trekt. Het is dan ook belangrijk underlayment en multiplex goed te monteren tijdens het verwerken van dit product in jouw klus.
Soorten underlayment
Underlayment fins vuren is de populairste underlayment plaatmateriaal. Deze variant is erg sterk en heeft één van de mooiste uitstralingen vergeleken met zijn andere underlayment broertjes. Let wel, underlayment blijft een constructief plaatmateriaal en is in principe niet geschikt voor zichtwerk. Underlayment Fins vuren is qua zichtkwaliteit de beste underlayment variant. Ben je op zoek naar een hoge kwaliteit toplaag, ga dan voor multiplex met een hoge zichtkwaliteit.
Underlayment Fins Vuren
Zoals gezegd zijn underlayment fins vuren platen de populairste underlayment variant binnen deze familie. De plaat is licht van gewicht ten opzichte van zijn broertjes en heeft de zichtkwaliteit II/III. Wat vergelijkbaar is met zichtkwaliteit B. Wil je een sterk plaatmateriaal met een stoere vuren fineerlaag? Ga dan voor Underlayment Fins Vuren. Underlayment Fins Vuren is ook wel bekend onder de naam Pellos Floor.
Underlayment Elliotis Pine
Underlayment Elliotis Pine is de goedkoopste underlayment variant beschikbaar met zichtkwaliteit C+/C. Dit betekent dat de plaat bijgewerkt mag worden met plamuur wanneer nodig. Deze plaat is enkel in te zetten voor constructief werk en niet geschikt voor zichtwerk.
Underlayment Radiata Pine
Deze underlayment variant is ten opzichte van fins vuren roder van kleur, vergelijkbaar met grenenhout. Daarnaast is deze variant zwaarder, waardoor deze minder populair is. Afhankelijk van de variant mag Radiata pine gebreken vertonen op zowel de boven- als onderkant.
Bekijk altijd de specifieke producteigenschappen voor meer informatie. Wil je meer lezen over de zichtkwaliteit van underlayment. Lees dan hier verder. Wij bieden de hoogste kwaliteit underlayment. Scroll snel verder naar beneden om het huidige assortiment te ontdekken.
Ons assortiment underlayment platen bestaat o.a. uit de volgende soorten:
- Underlayment Elliotis Pine C+/C-
- Underlayment Fins Vuren
- Underlayment Grenen en Lariks
- Underlayment Radiata Pine CP/C
- Underlayment Radiata Pine B/C
Verschillende kleuren en toplagen underlayment
Er zijn verschillende varianten underlayment beschikbaar. Elk met een eigen hout kleur. Zowel de houtsoort waarvan underlayment is gemaakt als het aantal fineerlagen waaruit de plaat is opgebouwd kan verschillen. De houtsoort waaruit underlayment is opgebouwd heeft ook een sterke invloed op de (zicht)kwaliteit van het plaatmateriaal.
Benieuwd naar welke zichtkwaliteit wij in ons assortiment hebben? Vind alle beschikbare plaatmaterialen hier. Of bekijk de producteigenschappen voor meer informatie.
Underlayment platen en vocht
Underlayment is exterieur verlijmd. De verlijming is vochtwerend, echter is het hout niet beschermd. Hierdoor is het niet aan te raden underlayment in vochtige ruimtes of buiten in te zetten.
Beschikbare diktes van underlayment
Underlayment is verkrijgbaar in verschillende diktes. Doordat het plaatmateriaal uit echte houten fineerlagen is opgebouwd is de plaat niet altijd 100% maatvast qua dikte. Bekijk alle beschikbare diktes hier online. In onze webshop kan je o.a. underlayment 9 mm, underlayment 12 mm, underlayment 15 mm, underlayment 18 mm bestellen en op maat laten zagen.
Klustips voor het monteren en afwerken van underlayment
Doordat underlayment licht van gewicht en stabiel is, is het gemakkelijk te verwerken. Hierdoor werk je met Underlayment gegarandeerd sneller dan met andere constructieplaten. Met relatief weinig inspanning heb jij je klusproject snel afgerond.
Veelgebruikte toepassingen van underlayment platen
Door de veelzijdigheid van dit plaatmateriaal wordt underlayment voor verschillende projecten gebruikt. Underlayment met tong en groef afwerking is ideaal voor het realiseren van ondervloeren. Maar underlayment met een rechte kant laat zich ook steeds vaker voor interieurtoepassingen inzetten. Dit plaatmateriaal zie je veel terug in de bouw, maar het wordt ook ingezet om (doe-het-zelf) projecten binnenshuis te maken. Denk hierbij aan tafelbladen, displays, kastdeurtjes of legplanken.
Underlayment in je interieur
Door de stijgende populariteit van underlayment, zien we deze houtsoort steeds vaker terug komen in interieurs. Niet zo gek natuurlijk, aangezien het hout een natuurlijke uitstraling heeft wat zorgt voor sfeer en warmte. Underlayment plaatmateriaal is goed inzetbaar als wandkast of hoofdbord. Lees je wel in over de zichtkwaliteit van underlayment voordat je hier mee aan de slag gaat!
Alternatieven voor underlayment platen
Is underlayment toch niet wat je zoekt? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal hier; alles is tot op de millimeter nauwkeurig op maat te zagen of te frezen. Vind de ideale houtsoort voor jouw volgende project!
Underlayment vs. OSB
Underlayment platen zijn qua constructieplaat vergelijkbaar met OSB 3 platen en hebben vergelijkbare vochtwerende eigenschappen. Het is beide verkrijgbaar met een tong en groef afwerking. Omdat bij OSB gebruik wordt gemaakt van (resthout)snippers is OSB over het algemeen goedkoper. Wel is OSB een stuk ruwer dan underlayment en dient OSB goed geschuurd en afgewerkt te worden voor gebruik.
Underlayment vs. Betonplex
Underlayment is net als betonplex een multiplex variant. Betonplex heeft een multiplex kern met een harde, waterafstotende, fenolhars toplaag. Waar underlayment enkel geschikt is voor binnen of overdekte toepassingen, kan betonplex ook buiten ingezet worden.