Spaanplaat Brandvertragend

Thuiswinkel Waarborg
Spaanplaat Brandvertragend
Dit product is niet meer beschikbaar. Bekijk de vergelijkbare producten.

Productinformatie

 • Brandvertragend plaatmateriaal
 • Gemakkelijk te bewerken
 • Bij grote oppervlakten niet geschikt voor zware belasting
 • Grove zijkanten

Beschrijving

Spaanplaat Brandvertragend is een constructief plaatmateriaal. Deze brandvertragende variant vat minder snel vlam en helpt ook tegen de vlamverspreiding. Hierdoor is de plaat een goede keuze voor projecten in droge ruimtes binnenshuis waar brandveiligheid extra belangrijk is. Spaanplaat Brandvertragend is, net als elke andere spaanplaat, niet geschikt voor zware constructieve toepassingen.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)720
UitstralingOnafgewerkt
MerkUNILIN
Type Spaanplaat
VariantSpaanplaat Brandvertragend
Toepassing (klimaat)Brandvertragende eigenschappen
KernSpaanplaat
Functioneel gebruikConstructief, Decoratief
GegrondNee
Keurmerk70% PEFC
PlaatopbouwHoutsnippers
Type toplaagOnafgewerkt

Toepassingen

 • Brandbeveiliging
 • Interieur
 • Wanden
 • (Onder)vloeren
 • Verstijvingsplaat
 • Werkbladen
 • Wordt veel toegepast in openbare ruimtes, denk hierbij aan: Ziekenhuizen, Luchthavens, theaters, hotels, restaurants.
Thuiswinkel Waarborg

Spaanplaat brandvertragend online op maat bestellen

Een ombouw of tussenwand? Ga voor spaanplaat brandvertragend en bestel het online tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd. Brandvertragend Spaanplaat wordt vaak gebruikt in openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, luchthavens en hotels. Wij bezorgen het paneel volledig op maat thuis. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Configureer je product en jij hebt binnen een handomdraai jouw project af.

Spaanplaat brandvertragend: wat is dat?

Spaanplaat brandvertragend is makkelijk te bewerken. Het behoort net als MDF en OSB tot de familie van de vezelplaten. Spaanplaat zijn constructief sterke platen, licht van gewicht, makkelijk te monteren en trekken niet krom. Doordat spaanplaat meer dan driekwart uit resthout bestaat, is het een duurzaam product. In vergelijking met MDF is de structuur grover. Hierdoor is het in vergelijking met MDF minder gemakkelijk om randen en kopse kanten mooi te bewerken. Verder kan spaanplaat brandvertragend net als MDF in allerlei vormen bewerkt worden en afgelakt worden. Het is dan wel nodig om spaanplaat eerst te gronden.

De brandvertragende spaanplaat wordt gemaakt van houtspaanders die doordrenkt worden met lijm en in drie lagen kruislings worden geperst tot een plaat. Bij Spaanplaat brandvertragend is er tijdens het productieproces brandvertragende zouten toegevoegd. Hierdoor kan de plaat hoge hitte weerstaan, draagt het niet bij aan de vlamverspreiding en ontwikkelt het ongeveer dezelfde hoeveelheid rook als massief hout. Je herkent de brandvertragende spaanplaten aan de rode kleur die de toplagen hebben gekregen. Hierdoor is de plaat een goede keuze voor projecten in droge ruimtes binnenshuis waar brandveiligheid extra belangrijk is. Denk hierbij aan openbare ruimtes of andere ruimtes waar veel mensen samen komen.

Spaanplaat brandvertragend is een constructieve plaat. Dit betekent dat dit plaatmateriaal nog de nodige afwerking nodig heeft voordat deze ingezet kan worden voor zichtwerk. Spaanplaat brandvertragend is niet bestand tegen vocht. Het is daarom alleen geschikt voor projecten binnenshuis in droge ruimtes. Spaanplaat brandvertragend is, net als elke andere spaanplaat, niet geschikt voor zware constructieve toepassingen.

Beschikbare diktes spaanplaat brandvertragend

Bij ons bestel je standaard spaanplaat op maat in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk de gewenste dikte aangeven in de product configurator. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: .

Bewerken van spaanplaat

Spaanplaat is goed en gemakkelijk te monteren of te bewerken. Tijdens het monteren van het plaatmateriaal is het aan te raden de schroeven aan de achter- of onderzijde te schroeven. Op die manier zijn de schroefgaten niet zichtbaar. De vezels worden bij elkaar gehouden door hars. Dat maakt dat het belangrijk is om voor het schilderen van het materiaal de plaat goed te ontvetten. Ook heeft het materiaal een zuigende werking, hierdoor raden we aan de randen altijd af te werken met een randsealer. Om deze reden is spaanplaat alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis en in droge omstandigheden.

Ga je spaanplaat schilderen? Dan is het mooi de schroeven te verzinken en deze dicht te stoppen met plamuur of vulmiddel. Schuur en schilder het geheel daarna in één keer netjes af. 

Specifieke toepassingen spaanplaat brandvertragend

Spaanplaat wordt veel gebruikt voor het maken van meubels. Het is een veelzijdig product waardoor het voor veel doeleinden ingezet kan worden. Denk hierbij aan bureaubladen, kasten, keukenkastjes, boekenkasten, scheidingswanden of legplanken. Deze variant die speciaal behandeld is, wordt vaak gekozen voor openbare ruimtes of ruimtes waar veel mensen samen komen. Denk hierbij aan ziekenhuizen, hotels, restaurants, theaters, luchthavens of andere gevoelige ruimtes.

Alternatieven voor spaanplaat brandvertragend

Is brandvertragend spaanplaat toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Wil jij het plaatmateriaal in een groter formaat of in een specifieke (RAL) kleur hebben? Bekijk dan ook MDF lakdraagfolie. Dit plaatmateriaal verf je gemakkelijk met in jouw favoriete kleur. Of bekijk onze andere gemelamineerde meubelpanelen:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet