Spaanplaat Naturel

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Spaanplaat Naturel

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

 • Sterk plaatmateriaal
 • Gemakkelijk te bewerken
 • Binnenshuis breed toepasbaar
 • Bij grote oppervlakten niet geschikt voor zware belasting
 • Grove zijkanten
 • Niet vochtbestendig

Beschrijving

Spaanplaat naturel wordt onder andere gebruikt voor het egaliseren van vloeren en het maken van werkbladen en kasten. Het is gevoelig voor vocht, dus alleen te gebruiken in ruimtes die binnenshuis en droog zijn. Spaanplaat is gemakkelijk te bewerken. De uitvoering in naturel heeft een bruine kleur, waarbij de structuur van de samengeperste vezels te zien is.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)630
UitstralingOnafgewerkt
MerkUNILIN
Dikte8 mm, 10 mm, 12 mm, 18 mm, 16 mm, 22 mm, 25 mm, 28 mm, 38 mm
Type Spaanplaat
VariantSpaanplaat Naturel
Toepassing (klimaat)Binnen
KernSpaanplaat
Functioneel gebruikConstructief, Decoratief
KleurBeige / Bruin
GegrondNee
VerlijmingMR, Interieur
PlaatopbouwHoutsnippers
Type toplaagOnafgewerkt

Toepassingen

 • Badkamer- en keukenmeubels
 • Interieur in vochtige ruimtes
 • Wanden
 • (Onder)vloeren
 • Verstijvingsplaat
 • Werkbladen
 • Bureaubladen
 • Meubels
 • Keukenkastjes
 • (Boeken)kasten
 • Scheidingswanden
 • Legplanken
Thuiswinkel WaarborgTOSIZE Furniture
Logo OPMAATZAGEN.nl
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Benieuwd naar de 3D configurator?
Start direct met samenstellen

Spaanplaat naturel online op maat bestellen

Een bureaublad of legplank online op maat bestellen? Ga voor spaanplaat naturel en bestel het online tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd. Spaanplaat wordt vaak gebruikt voor werkbladen, kasten, het egaliseren van vloeren en het plaatsen van scheidingswanden. Wij bezorgen het paneel volledig op maat thuis. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Configureer je product en jij hebt binnen een handomdraai jouw project af.

Spaanplaat naturel: wat is dat?

Spaanplaat naturel is makkelijk te bewerken. Het behoort net als MDF en OSB tot de familie van de vezelplaten. Spaanplaat zijn constructief sterke platen, licht van gewicht, makkelijk te monteren en trekken niet krom. Doordat spaanplaat meer dan driekwart uit resthout bestaat, is het een duurzaam product. In vergelijking met MDF is de structuur grover. Hierdoor is het in vergelijking met MDF minder gemakkelijk om randen en kopse kanten mooi te bewerken. Verder kan spaanplaat naturel net als MDF in allerlei vormen bewerkt worden en afgelakt worden. Het is dan wel nodig om spaanplaat eerst te gronden.

Spaanplaat naturel is een constructieve plaat. Dit betekent dat dit plaatmateriaal nog de nodige afwerking nodig heeft voordat deze ingezet kan worden voor zichtwerk. Spaanplaat naturel is niet bestand tegen vocht. Het is daarom alleen geschikt voor projecten binnenshuis in droge ruimtes.

Een duurzame keuze

Spaanplaat naturel wordt gemaakt van verlijmde houtsnippers (spaanders), die in drie lagen kruislings op elkaar geperst zijn. Dit maakt dat de plaat ook constructief sterk is. In vergelijking met MDF worden grovere spaanders gebruikt en in vergelijking met OSB worden fijnere spaanders gebruikt. Doordat gebruik wordt gemaakt van een afvalproduct (de houtsnippers) is spaanplaat een duurzaam product en relatief betaalbaar.

Beschikbare diktes spaanplaat naturel

Bij ons bestel je standaard spaanplaat op maat in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk de gewenste dikte aangeven in de product configurator. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 8 mm, 10 mm, 12 mm, 16 mm, 18 mm, 22 mm, 25 mm, 28 mm en 38 mm.

Bewerken van spaanplaat naturel

Spaanplaat is goed en gemakkelijk te monteren of te bewerken. Tijdens het monteren van het plaatmateriaal is het aan te raden de schroeven aan de achter- of onderzijde te schroeven. Op die manier zijn de schroefgaten niet zichtbaar. De vezels worden bij elkaar gehouden door hars. Dat maakt dat het belangrijk is om voor het schilderen van het materiaal de plaat goed te ontvetten. Ook heeft het materiaal een zuigende werking, hierdoor raden we aan de randen altijd af te werken met een randsealer. Om deze reden is spaanplaat alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis en in droge omstandigheden.

Ga je spaanplaat schilderen? Dan is het mooi de schroeven te verzinken en deze dicht te stoppen met plamuur of vulmiddel. Schuur en schilder het geheel daarna in één keer netjes af. 

Specifieke toepassingen spaanplaat naturel

Spaanplaat wordt veel gebruikt voor het maken van meubels. Het is een veelzijdig product waardoor het voor veel doeleinden ingezet kan worden. Denk hierbij aan bureaubladen, kasten, keukenkastjes, boekenkasten, scheidingswanden of legplanken. Meubels hebben vaak een groot oppervlak en daardoor kunnen de kosten oplopen. Spaanplaat naturel is een goedkoop plaatmateriaal met veel mogelijkheden. 

Alternatieven voor spaanplaat naturel

Is naturel spaanplaat toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Wil jij het plaatmateriaal in een groter formaat of in een specifieke (RAL) kleur hebben? Bekijk dan ook MDF lakdraagfolie. Dit plaatmateriaal verf je gemakkelijk met in jouw favoriete kleur. Of bekijk onze andere gemelamineerde meubelpanelen:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet