Betonplex

Thuiswinkel Waarborg

Betonplex platen zijn echte krachtpatsers! Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten betonplex platen. Het bestaat uit multiplex met een kunststof (fenolharscoating), welke dient als toplaag. Deze toplaag is aan de boven- en onderkant aangebracht. Afhankelijk van het soort betonplex plaat is deze 1 of 2-zijdig afgewerkt met deze gladde coating. Dit maakt de plaat geschikt voor veel toepassingen. Betonplex is geschikt voor intensief gebruik binnens- én buitenshuis, mits de randen goed behandeld worden.

Door de harde fenolharscoating, ook wel epoxylaag genoemd, is dit plaatmateriaal direct klaar voor gebruik en hoeft het niet afgewerkt te worden. 


Betonplex of betonmultiplex platen, op maat bestellen

Hier koop je betonplex platen, ook wel betonmultiplex of betontriplex genoemd, tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd. Gemakkelijk online geef je de gewenste vormen en afmetingen door en eventuele afwerkingen. Heb jij een groot project met betonplex? Ook dat is geen probleem. Wij zijn dé partner voor betonplex en al je hout op maat projecten.

Betonplex platen: wat is het?

Betonplex platen zijn zeer sterk plaatmateriaal dat speciaal ontwikkeld is voor de bekisting bij het betonstorten. Het valt onder de noemer houten plaatmaterialen. De betonplex platen, ook wel betonmultiplex genoemd, zijn van een epoxy toplaag voorzien, welke bestaat uit 2-componenten kunsthars. Hierdoor is de betreffende laag slagvast, krasvast en watervast. 

Voor het storten van beton is uiteraard een zeer sterke bekisting nodig. Daarnaast mag het beton tijdens het drogen in de bekisting niet gaan hechten aan het materiaal. Op basis van die voorwaarden werden betonplex platen ontwikkeld. Wanneer het beton eenmaal goed is uitgehard kan het betonplex moeiteloos worden verwijderd. Betonplex platen wordt tegenwoordig voor veel verschillende doeleinden gebruikt.

De opbouw van betonplex platen

Betonplex platen bestaan, net zoals multiplex, uit verlijmde fineerlagen. De dunne houten lagen worden kruislings op elkaar verlijmd waardoor een sterke en stabiele plaat ontstaat welke niet tot nauwelijks doorbuigt. Afhankelijk van de houtsoort zijn betonplex platen in meer of mindere mate duurzaam. Hardhout betonplex soorten zoals berken en hardhout zijn erg duurzaam.

Eigenschappen van betonplex

Betonplex is uitermate geschikt voor gebruik buitenshuis of in vochtige omstandigheden. Door de harde kunststof fenolharscoating kan er geen water binnendringen. De fineerlagen waar betonplex of betonmultiplex uit is opgebouwd zijn exterieur verlijmd. 

Multiplex betonplex buigt niet door, ook niet bij zwaardere en langdurige belasting, doordat het materiaal zeer sterk is.

Soorten betonplex platen

In onze webshop kan je diverse varianten betonplex platen online op maat bestellen. De bekendste betonplex varianten zijn opgebouwd uit berken fineerlagen of hardhout fineerlagen. De naam, betonmultiplex, zegt het al. De kern bestaat uit kruislings verlijmde fineerlagen van een bepaalde houtsoort. In het ene geval berken, in het andere geval tropisch hardhout.

Ons assortiment betonplex platen bestaat o.a. uit de volgende soorten:

Verschillende kleuren en toplagen betonplex

Er zijn een aantal varianten betonplex platen beschikbaar in onze webshop. Het verschil tussen deze plaatmaterialen is de kleur of structuur van de fenolharscoating. Verder hebben alle betonplex plaatmaterialen een aantal eigenschappen gemeen:

  • Alle platen zijn exterieur verlijmd
  • Standaard betonplex heeft een fenolharscoating van 120 g/m2
  • Alle platen kunnen tegen een stootje, maar zijn wel krasgevoelig
  • Alle toplagen zijn waterafstotend

Betonmultiplex met een fenolhars toplaag

De betonplex platen zijn van een sterke epoxy toplaag voorzien, welke weer bestaat uit 2-componenten kunsthars. Hierdoor is de betreffende laag slagvast, krasvast en watervast. Door de sterke, watervaste fenolharscoating zijn deze platen goed in te zetten in vochtige omstandigheden, deze laag is namelijk waterafstotend. De gladde fenolharscoating is echter wel gevoelig voor krassen, hierdoor is dit plaatmateriaal minder geschikt voor decoratieve doeleinden. 

De epoxylaag zorgt voor een strakke en gladde afwerking van de plaat, behalve bij betonplex antislip. Deze betonplex variant heeft een wire mesh, in het Nederlands ‘metaalgaas’ structuur op 1 zijde. Hierdoor is deze variant geschikt om in te zetten als vloerelement in dierenhokken, aanhangwagens, tentvloeren of bedrijfswagens. Standaard zijn deze toplagen niet UV-bestendig, waardoor het betonplex na verloop van tijd gaat verkleuren.

Betonplex platen en vocht

Betonplex is ontwikkeld omdat er sterke platen voor betonbekisting nodig waren. Voor het storten van beton is een zeer sterke bekisting nodig. Daarnaast mag het beton tijdens het drogen in de bekisting niet gaan hechten aan het materiaal. De toplaag van betonplex is hier speciaal voor ontwikkeld en is waterafstotend. De randen moeten echter goed afgewerkt worden om het intrekken van vocht te voorkomen. Dit is gemakkelijk te realiseren met een randsealer

Beschikbare diktes van betonplex

Betonplex is zeer sterk en beschikbaar in diverse diktes, zodat er altijd een juiste dikte is voor jouw specifieke toepassing. De meest toegepaste dikte is 18 mm. In onze webshop kan je o.a. Betonplex 9 mm, Betonplex 12 mm, Betonplex 15 mm en Betonplex 18 mm bestellen en op maat laten zagen.

Veelgebruikte toepassingen van betonplex

Betonplex dankt zijn naam aan het feit dat dit plaatmateriaal uitermate geschikt is om betonbekisting van te maken. Tegenwoordig wordt het voor meerdere doeleinden toegepast zoals vloeronderdelen, carrosserie afwerking, stallenbouw, gevelbekleding of reclame toepassingen. Echter is het wel belangrijk de kopse kanten goed te behandelen bij gebruik buitenshuis. Waar de fenolharscoating waterafstotend is, zijn de kopse kanten dit niet.

Betonplex platen zijn zeer hoogwaardig, sterk en duurzaam plaatmateriaal waar je echt alle kanten mee op kan. Als je zoekt naar een houtsoort die niet snel aan kwaliteit zal verliezen onder diverse omstandigheden, dan is een betonplex plaat vaak een goede keuze. Betonplex platen werd voorheen voornamelijk op bouwplaatsen en binnen de industrie gebruikt. Tegenwoordig zien we dat particulieren ook steeds vaker kiezen voor betonplex platen, bijvoorbeeld voor het zelf maken van mooie meubelstukken voor in huis.

Klustips voor het monteren en afwerken van betonplex

Wil jij voor jouw volgende project betonplex of betonmultiplex gebruiken? Ga je renoveren met betonplex? Bekijk wat anderen realiseerden met dit materiaal, lees de klustips van anderen en bekijk hoe zij dit materiaal afwerkten voor een strak en sterk resultaat dat jarenlang mee gaat! Hoe zet je dit sterke plaatmateriaal in? Kan je het buiten gebruiken? En zo ja, hoe werk je dit plaatmateriaal dan af? Bij het renoveren is betonplex een veelgebruikte houtsoort. Bepaalde betonmultiplex houtsoorten kan je buiten gebruiken voor bijvoorbeeld garagedeuren, aanhangwagens of boeidelen. Ons inspiratieblog zit boordevol project inspiratie met voorbeelden van betonplex, waardoor jij goed voorbereid aan de slag kan. Wij hebben veel project voorbeelden van hoe je betonmultiplex in kan zetten en hebben per project de gebruikte betonplexsoort getagd. Hierdoor kan jij eenvoudig zien welke houtsoort je voor jouw volgende klus in kan zetten. Laat je niet voor de gek houden. Want betonplex wordt ook wel betonmultiplex, triplex of multiplex met een epoxylaag genoemd. Dit is echter allemaal een en hetzelfde materiaal. Bij onze webshop kan je dit materiaal aanschaffen onder de naam 'betonplex'.

Alternatieven voor betonplex

Is betonplex niet wat je zoekt? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal hier; alles is tot op de millimeter nauwkeurig op maat te zagen of frezen en vind de ideale houtsoort voor jouw volgende project. 

Betonplex vs. multiplex met een HPL toplaag

Betonplex is een plaatmateriaal ontwikkeld voor constructieve doeleinden. Wil je deze platen inzetten als tafel, wandpaneel of andere zichtwerk? Realiseer je dan dat het betonplex of betonmultiplex, krasgevoelig is. Op zoek naar afgewerkt plaatmateriaal voor zichtwerk? Ga dan voor multiplex met een HPL toplaag, Trespa® of meubelpaneel.