Hoekkast en hoekplank van MDF passend bij het Ikea wandmeubel van Verena

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Eenvoudig als bouwpakket thuisbezorgd.
Start met ontwerpen
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Verena

Verena

DE

Gemiddeld

2 minuten

Beschrijving van Verena

Ik wilde al een tijdje een oplossing om lelijke kabels en apparaten te verbergen die rondslingerden voor een voorheen ongebruikte hoek van 45° tussen mijn bestaande Ikea-wandmeubel en de aangrenzende muur. Het idee was om speciaal voor dit doel een kast te ontwerpen. Bovendien moet een geschikte plank de opening tussen de kast en de muur effectief opvullen en voor extra opbergruimte zorgen. Voor mij was het ook belangrijk dat het nieuwe meubelstuk harmonieus zou passen bij het bestaande wandmeubel.

Hoe ik dit project heb uitgevoerd

Eerst bepaalde ik nauwkeurig de benodigde afmetingen van de hoek en een ontwerp gemaakt met SketchUp. Wat het materiaal betreft, heb ik gekozen voor MDF-platen bedekt met primerfilm. De bodemplaat van de onderkast heb ik uit een dikkere MDF gekozen, zodat ik er later schroefdraadbussen voor Ikea-meubelpoten in kon plaatsen. Omdat een trapeziumvormige snede in de vereiste afmetingen niet mogelijk was, heb ik driehoekige planken besteld en deze later thuis op maat gesneden. Aan alle zichtbare randen zijn ABS-randen met de hand bevestigd met speciale kantenlijm en de randen zijn netjes gefreesd. Alle planken werden vervolgens geverfd met twee tot drie lagen satijnachtige acrylvernis in zuiver wit. Een topcoat was niet nodig. Het oppervlak is iets glanzender dan de Ikea-coating, maar over het algemeen is het verschil nauwelijks merkbaar. Omdat ik een complete beginner ben op het gebied van meubelconstructie, werden alle onderdelen eenvoudig met houten pluggen en meubelschroeven verbonden, zoals bij een gewone Ikea-kast. Ook voor de montage van de deur op de onderkast is gebruik gemaakt van Ikea-beslag. Omdat de onderkast breder is dan een normale Ikea onderkast moest hier een klein paneel bevestigd worden. Voor de montage heb ik een gat in de muurzijde van de onderkast gefreesd om de router en telefoon aan te sluiten. Ik heb bij Bauhaus een achterpaneel laten uitsnijden voor de plank en deze eenvoudig aan de achterkant van de plank geplakt. Met de bovenfrees heb ik kleine uitsparingen in de planken gefreesd zodat de planken onzichtbaar op plankhouders geplaatst konden worden. De plankhouders zelf worden onder een hoek van 45° aan de muurzijde bevestigd. Om het totaalbeeld compleet te maken, werd het voetengedeelte bedekt met een plint. Een stucstrook diende als naadloze overgang tussen de plank en het plafond.

Afmetingen van mijn doe-het-zelf-project

Hoogte: 241 cm Breedte: 87 cm Diepte: 82 cm

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Verena en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 287,29


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken