FAQ

Wat is het verschil tussen gegrond plaatmateriaal en plaatmateriaal met een lakdraagoflie?

Het belangrijkste verschil tussen een gegronde toplaag en een lakdraagfolie toplaag is de voorbereiding van het oppervlak voor schilderwerk. 

Een gegronde toplaag

De naam zegt het al, dit materiaal heeft een gegronde toplaag (primer) die het hout beschermt en de absorptie van verf minimaliseert. Deze toplaag is speciaal ontwikkeld zodat je niet meer hoeft te gronden. Daarom vereist het minder verflagen voor een gladde, afgewerkte uitstraling dan bijvoorbeeld onafgewerkt plaatmateriaal. Het is wel belangrijk dat je tussen elke laag het oppervlakte goed schuurt. Hierdoor hechten de lagen beter en heb je extra lang plezier van je project. Wanneer en waarom kies je voor plaatmateriaal met een gegronde toplaag?

  • Als je van plan bent om een matte of zijdeglansverf te gebruiken, is plaatmateriaal met een gegronde toplaag een goede keuze vanwege de reeds aanwezige grondlaag.
  • Als je naar een kosteneffectief plaatmateriaal op zoek bent om jouw plaatmateriaal in de juiste, bijpassende kleur te krijgen.
  • Als je tijd wilt besparen: de plaat is al gegrond, waardoor je de primer laag over kunt slaan. 

Een folie laag

Naast plaatmaterialen met een gegronde toplaag is er ook plaatmateriaal met een lakdraagfolie ontwikkeld om als basis te dienen voor lakafwerkingen. Het oppervlak van deze plaatmaterialen is extra glad en absorbeert minder verf dan standaard of gegrond plaatmateriaal. Hierdoor kunnen lakafwerkingen zoals hoogglans of zijdeglans gemakkelijker en met minder verflagen worden aangebracht. Omdat de plaat van een folie voorzien is, is het wel belangrijk het oppervlak goed te ontvetten voordat je begint met schilderen. Wanneer en waarom kies je voor plaatmateriaal met een lakdraagfolie toplaag?

  • Als je streeft naar een hoogglanslakafwerking met een spiegelgladde uitstraling.
  • Voor projecten in ruimtes met een gemiddelde vochtigheid, waar een waterbestendige en duurzame lakafwerking nodig is. Let op! Zorg wel dat je alle randen goed afwerkt met een sealer.
  • Als je de tijd en moeite wilt besparen die nodig is voor het aanbrengen van meerdere verflagen, zelf ten opzichte van een gegronde toplaag.

Bekijk hier alle producten met een gegronde of lakdraagfolie toplaag

ps. Wil jij de platen afwerken met muurverf? Ga dan voor onafgewerkt plaatmateriaal.