• Home
Thuiswinkel Waarborg

Houten balken online op maat bestellen

Met houten balken en latten zet jij gemakkelijk de basis van jouw constructie neer. Daarnaast is het ook te gebruiken voor decoratieve doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan houten planken aan de zijkant van een bed of bijvoorbeeld als decoratie aan de muur. Belangrijk is dat je voor jouw klus houten balken in het juiste formaat kiest. Er zijn houten balken en latten beschikbaar in verschillende kopmaten. Voor de juiste lengte van de balken moet je vaak nog zelf aan de slag met zagen, tenzij je bestelt bij OPMAATZAGEN.nl! Wij verkopen én zagen houten balken die helemaal naar wens op maat gezaagd kunnen worden. Lees hier alles over het zagen van houten balken en latten op maat!

Al eerder gewerkt met houten balken en latten en wil je direct verder met het bestellen van jouw houten balken en latten op maat? Kijk dan snel voor ons assortiment op OPMAATZAGEN.nl!

Vuren houten balken en latten

De meeste balken en latten worden gemaakt van vurenhout. Vurenhout is namelijk gemakkelijk te bewerken en op veel plekken te verkrijgen. Het wordt verbouwd in Noord-, Centraal-, en Oost-Europa en hoeft daardoor niet van ver te komen. Het hout heeft een wit-gele kleur. Deze kleur kan door de blootstelling aan licht snel veranderen. Om dit te voorkomen en de levensduur van het materiaal te verlengen, kun je het hout behandelen. Goed behandeld vurenhout kan zelfs onderwater lang goed blijven. Het behandelen van vurenhout is relatief gemakkelijk en kan gedaan worden met bijvoorbeeld verf, beits of lak.

Kopmaten van balken en latten

Houten balken en latten worden in verschillende kopmaten geschaafd; je kunt dus gemakkelijk aan de juiste kopmaat komen voor jouw klus! Vurenhout is beschikbaar in diktes van 8 mm tot en met 70 mm en in diktes van 28 mm tot en met 120 mm. Zo zit er altijd een passende kopmaat bij voor jouw project.

Ronde en rechte hoek

Als je kijkt naar het aanbod kan het opvallen dat er bij aantal kopmaten de hoeken van de balken worden afgerond. Dit wordt gedaan bij balken met een dikte vanaf 44 mm. Dit verandert niets aan de sterkte van het hout, maar is wel iets om rekening mee te houden als je de balken en latten voor zichtwerk gaat gebruiken. Mocht je namelijk balken en latten met een rechte hoek en ronde hoek door elkaar bestellen en gebruiken, dan kan dat een beetje rommelig ogen. Om die reden staat er ook altijd bij het product of het om een balk of lat met een ronde of een rechte hoek gaat.

Constructieve klassen

Sommige balken en latten hebben een constructief kenmerk gekregen. Deze balken en latten zijn op constructieve kwaliteit getest en worden vaak in de bouw gebruikt. Deze constructieve kwaliteit wordt geclassificeerd in de NEN 5499 normering. De meest voorkomende classificeringen binnen deze normering zijn C18 en C24. Beide classificeringen omschrijven hout dat gebruikt kan worden voor constructies, maar bij klasse C18 zijn er meer onvolkomenheden toegestaan dan bij klasse C24. Hout met klasse C24 is dus in principe constructief sterker dan hout met klasse C18. Ook hier geldt dat in de beschrijving van het hout te vinden is of het al dan niet van constructieve kwaliteit is.

Wil je meer details over de zicht,- en constructieve kwaliteit van vurenhout? Kijk dan op onze website waar wij meer uitleg geven over de verschillen in kwaliteit.

Houten balken en latten op maat

Voor houten balken en latten op maat ben je bij OPMAATZAGEN.nl aan het juiste adres. Wij hebben een ruim assortiment aan balken en latten van onder andere vurenhout; beschikbaar in veel verschillende kopmaten, zowel met een rechte hoek als met een ronde hoek. Ook hebben we balken en latten van constructieve kwaliteit. Al deze balken en latten zagen wij tot op de millimeter nauwkeurig voor je op maat. Je kunt kiezen om jouw bestelling op te halen in onze zagerij, maar je kan het ook thuis laten bezorgen! Zo kun jij direct verder met jouw klus; handig toch?

Kijk snel in onze webshop voor ons complete aanbod en bestel jouw houten balken en latten op maat!

Bestel houten balken