Zo maak je een TV-meubel van steigerhout

Een TV-meubel van steigerhout is een goed idee! Het materiaal heeft een stoere en industriële uitstraling en zorgt voor sfeer. Het ruwe hout nodigt uit om wat minder precies te werk te gaan. Steigerhout is daarom perfect materiaal om zelf een TV-meubel van te maken. Laat je het TV-meubel op maat ontwerpen of ben je op zoek naar een bouwtekening voor een mooi ontwerp? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een TV-meubel van steigerhout. Of je het nu zelf maakt of niet.

Wat is steigerhout?

Steigerhouten planken worden gemaakt van vurenhout. Dit is een sterke houtsoort die ook geschikt is voor buiten. Het materiaal wordt al jaren in de bouw gebruikt en heeft zichzelf inmiddels ook bewezen als blijvend populaire houtsoort voor meubels, zowel binnen- als buitenshuis. Het nadeel van vurenhout is dat het werkt en dat het wat onregelmatig kan zijn. Als je hier rekening mee houdt tijdens het maken van jouw TV-meubel, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn!

Extra nagedroogd

Je hebt steigerplanken die nagedroogd zijn. Dat betekent dat het hout wat langer heeft kunnen drogen en er dus minder vocht in zit. Hout is van zichzelf best vochtig als het vers is gezaagd. Het wordt meestal in de fabriek langzaam gedroogd om splijten te voorkomen. Het ‘werken van hout’ betekent dat het krimpt en uitzet onder invloed van vocht. Wanneer het droger is krimpt het, wanneer het vochtig is zet het uit. Vooral binnen is de lucht vaak wat droger, dus als je vers hout direct binnen zou leggen, zou het te snel krimpen en daardoor ook splijten. Kies daarom voor projecten binnenshuis liever de variant ‘nagedroogd’.

Ruw of geschaafd

Vuren balken en latten zijn verkrijgbaar in een ruwe en een geschaafde variant. Geschaafde planken zijn in de fabriek precies op maat geschaafd nadat het hout is gezaagd. Dit betekent dat alle planken altijd even dik en breed zijn; de schaafmachine maakt de planken namelijk precies op maat. Ruw materiaal is dus alleen gezaagd en daarna niet meer geschaafd. Dat betekent dat het hout dus ook echt ruw is en niet onbelangrijk: dat de afmeting ook kan verschillen.

Het steigerhout dat we bij OPMAATZAGEN.nl in het assortiment hebben is ruw hout. De dikte staat aangegeven als 30 mm. In de praktijk kan dit een paar millimeter afwijken (tussen de 28 en 32 mm). Dit geldt ook voor de breedte. Een breedte van 20 cm ligt in de praktijk tussen de 18 en 21 cm. De lengte van een plank is wel altijd precies zoals je die bestelt. Dat komt omdat wij dat gedeelte op maat zagen, en daar dus zelf invloed op hebben. Ook als je een plank bestelt die minder breed is, klopt deze maat altijd.

Wil je meer weten over steigerhout. Bekijk dan onze ‘tekst & uitleg’ video!

3 redenen om te kiezen voor een TV-meubel van steigerhout

Waarom is steigerhout nou hét geschikte materiaal voor een TV-meubel? Wij kunnen een heleboel redenen verzinnen, maar dit zijn wat ons betreft de drie belangrijkste:

 

1. Industrieel en sfeervol

Steigerhouten planken zijn super populair voor allerlei verschillende klussen. Van meubels tot legplanken en van tafels tot bekleding van wanden. Het materiaal geeft een stoere en robuuste uitstraling, maar zorgt ook voor sfeer in huis! Je kunt steigerhout kiezen in verschillende kleuren, maar je kunt het materiaal ook zelf een kleur geven. Verderop in dit artikel vertellen we je alles over de kleuren en nabewerking.

2. Prijs-kwaliteit

Een TV-meubel van steigerhout goedkoop? Dat is helemaal aan jou. Je kunt het meubel namelijk zo duur of goedkoop maken zoals je zelf wilt. Steigerhout is op zichzelf geen dure materiaalkeuze als je sterk en robuust hout wilt gebruiken voor jouw klus. Als je het hout goed behandelt zal het ook lang mooi blijven en niet snel verweren.

3. Weinig onderhoud

Steigerhout is ruw materiaal en heeft een nonchalante uitstraling. Voor binnenshuis is het behandelen van het hout minder belangrijk, maar ook daar geldt dat het de levensduur zal verlengen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een tafel, heeft een TV-meubel over het algemeen weinig te verduren. Mocht er toch een vlek of kras zijn ontstaan op het meubel, dan kun je het materiaal even licht opschuren. Houd hierbij wel rekening met de gekleurde toplaag van het steigerhout.

Onzichtbaar verbinden van steigerhout, hoe doe je dat?

Het makkelijkste is om steigerplanken met een balkje of latje aan elkaar te verbinden. Dit kan blank vurenhout zijn, maar ook een stukje steigerplank. Als je zo’n verbindingslat gebruikt, zorg er dan voor dat je wat speling overhoudt. 3 steigerplanken van ongeveer 20 cm aan elkaar verbinden? Gebruik dan een verbindingslat van 55 cm. Zo houd je altijd wat ruimte over en is het niet erg als een of meer planken wat minder breed uitvalt! Ruw materiaal is ook niet helemaal kaarsrecht. Dat staat natuurlijk heel leuk als je een stoer of industrieel uiterlijk wilt creëren, maar je kunt er niet vanuit gaan dat je een prachtig rechte legplank kunt maken die precies waterpas is. Houd daar dus rekening mee bij het maken van je TV-meubel van steigerhout! Om ondanks deze onregelmatigheden toch een mooi geheel te maken is het ook goed om wat ruimte tussen de planken te houden. Op die manier valt het niet zo op als iets niet helemaal recht is, en heeft het hout ook nog wat ruimte om te werken. Vergeet bij het maken van je zaaglijst niet om deze verbindingslatten toe te voegen. Klik hier om meer te weten te komen over onzichtbaar verbinden.

Zo maak je jouw TV-meubel van steigerhout zwevend

Een zwevend TV-meubel van steigerhout geeft een ruimtelijk effect en een moderne uitstraling. Veel mensen vinden de montage van het meubel aan de muur een uitdagende klus, dus daarom vertellen wij je hoe je jouw TV-meubel zwevend kunt bevestigen. We laten je twee methodes zien. De keuze is afhankelijk van de grootte en het gewicht van het TV-meubel. Check altijd of de muur het gewicht van het zwevende TV-meubel überhaupt kan dragen.

Bekijk meer TV-meubels

Keeplat

Een keeplat is een lat in verstek, waarop een andere lat is neergelegd en hierdoor ontstaat een stevige verbinding. Bevestig een vuren lat die in verstek is gezaagd aan de achterzijde van het TV-meubel. Aan de muur bevestig je zo’n zelfde lat, maar met de verstekrand in tegenovergestelde richting. Hierdoor is het mogelijk om de verstekrand van het TV-meubel over de verstekrand aan de muur te schuiven en een stevige verbinding te maken. Met deze constructie verschijnt er een kleine kier tussen het meubel en de muur. Maak je de keeplat inliggend, aan de achterzijde van het TV-meubel, dan kun je het meubel tegen de muur aan bevestigen. Dit is een heel precies klusje!

Keilbout

Heb je een groot en zwaar meubel ontworpen, ga dan voor veilig en kies ervoor om het TV-meubel met keilbouten te bevestigen. Een keilbout is een speciale bout die heel geschikt is om zware voorwerpen mee aan de muur op te hangen. Het uiteindelijke gewicht wat er aan een keilbout gehangen kan worden hangt af van de soort muur waarin deze geboord wordt. Keilbouten zijn voornamelijk geschikt voor betonnen en stenen muren. Voor de bevestiging maak je een houten frame van vuren balken en daaromheen plaats je de steigerhouten panelen. Plaats zowel aan de boven- en onderkant een aantal keilbouten door de vuren balken en bevestig ze dan aan de muur.

Steigerhout combineren met staal, metaal of steigerbuizen?

Het kan je wens zijn om bij het TV-meubel het steigerhout te combineren met ander materiaal voor een robuuste en industriële uitstraling. Denk aan een stalen of metalen onderstel. Ook een opbouw van officiële steigerbuizen kan dienen als ondersteunend frame.

Stappenplan: Zo maak je in 5 stappen een TV-meubel van steigerhout

Beginnen je handen te jeuken nu je meer weet van het materiaal en waar je op moet letten? Zelf een TV-meubel maken is zeker geen onmogelijke taak, zelfs niet voor een beginnende klusser. We helpen je graag op weg! In 5 stappen maak je zelf een TV-meubel van steigerhout.

Stap 1 | Maak een bouwtekening

Heb je al een duidelijk ontwerp voor ogen? Wordt het een TV-meubel of zelfs een TV-wand van steigerhout? Hoe het ontwerp er ook uitziet, het helpt je om een simpele werktekening te maken van je idee. Dit helpt je om goed na te denken over de uitvoerbaarheid van je ontwerp. Maak je het steigerhouten TV-meubel zwevend of bevestig je er wielen onder? Heb je bijvoorbeeld nagedacht over de constructie en welke accessoires je hiervoor nodig hebt? Of gebruik je een combinatie van metaal, staal of steigerbuizen om je TV-meubel die industriële uitstraling te geven die je wenst? En hoe deel je het TV-meubel gunstig in?
Als je op zoek bent naar inspiratie om een geschikte bouwtekening of mooie voorbeelden te vinden, dan is Pinterest je grootste vriend. Hier verzamel je online al je inspiratie om tot een mooi ontwerp te komen. OPMAATZAGEN.nl heeft ook nagedacht over een paar toffe ontwerpen voor een TV-meubel van steigerhout. Hier komen we later in het artikel op terug.

Stap 2 | Bepaal de kleur

Een TV-meubel van steigerhout in het grijs, wit of white wash? Goed nieuws, want wat je voorkeur ook is: het kan! Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je steigerhout direct in de juiste kleur. De bovengenoemde kleuren zijn erg populair voor een TV-meubel van steigerhout. Je kunt ook de blanke variant bestellen om deze zelf met een beits of een lak in de gewenste kleur te krijgen. Zo past het TV-meubel volledig bij de stijl van jouw interieur.

Stap 3 | Verzamel je materiaal als bouwpakket in de winkelmand

Op basis van je tekening en de gekozen kleurvariant van het steigerhout kun je eenvoudig een zaaglijst samenstellen. Dit is een lijst met de benodigde planken in het juiste formaat; je eigen bouwpakket voor het TV-meubel van steigerhout. Bij OPMAATZAGEN.nl zagen we de planken op de mm nauwkeurig, zodat jij direct kunt beginnen met de opbouw van je klus. Je kunt de zaaglijst direct online maken op OPMAATZAGEN.nl en elke plank een eigen kenmerk geven. Noteer je dit op je werktekening, dan hoef je tijdens je klus niet te zoeken welk onderdeel het is van het TV-meubel. Dat is handig!

 

Stap 4 | Voeg accessoires toe

Met alleen steigerplanken kun je geen TV-meubel in elkaar zetten. Accessoires als schroeven, scharnieren of handgrepen zijn ook onmisbaar bij deze klus. Wist je dat deze accessoires ook kunt vinden in onze webshop? Alle accessoires kun je hier bekijken.

 

Stap 5 | Bestel je bouwpakket en ontvang het binnen no-time thuis

Als je de klus volledig hebt doordacht, de benodigde materialen hebt berekend en de winkelmand hebt gevuld, dan heb je zomaar ineens je eigen bouwpakket samengesteld. En dat zonder al teveel moeite! Wil je jouw ontwerp dubbel controleren? Bekijk dan onze checklist voor het maken van een TV-meubel en pas je bestelling zo nodig aan.

Zodra je het steigerhout voor jouw TV-meubel hebt besteld, gaan onze zaagspecialisten met veel plezier aan de slag. Binnen de kortste keren ontvang je het bouwpakket thuis en kun je jouw TV-meubel eenvoudig zelf in elkaar zetten.

Overal aan gedacht? Doe de check!

Een TV-meubel heeft een specifieke functie, namelijk TV kijken zo comfortabel mogelijk maken én het moet ook nog eens een sfeervolle aanvulling zijn op je interieur. Een grote ergernis bij een TV-meubel is de brei aan bedrading die in het zicht is! Om dit én andere ontwerpfoutjes te voorkomen hebben we deze checklist opgesteld:

  • Is er een kastje breed en diep genoeg om de TV-ontvanger in op te bergen?
  • Is de functie van de overige kastjes passend bij de huidige afmetingen?
  • Is de hoogte voor het plaatsen van de TV afgesteld op jouw gewenste ‘kijkhoogte’? Om ontspannen TV te kunnen kijken is het raadzaam om de kijkhoogte te bepalen op basis van jouw lengte, de hoogte van de bank en de gewenste kijkhouding. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van je nek of rug.
  • Heb je nagedacht over onzichtbare verbindingen aan de voorzijde van het TV-meubel?

Kun je alle vragen met JA beantwoorden? Een dikke pluim voor jou! Jij hebt overal aan gedacht.

Download 2 bouwtekeningen voor jouw TV-meubel van steigerhout

Zin om direct aan de slag te gaan met je eigen TV-meubel? Wij hebben alvast twee toffe voorbeelden voor je gemaakt die je eenvoudig bij ons op maat kunt laten zagen. Voor welk ontwerp ga jij?

Wil je aan de slag met een van deze meubels?
Bestel het materiaal hier!