- OPMAATZAGEN.nl
- Klustips
Maatwerk schets handleiding: help! hoe teken ik een meubel?

Maatwerk schets handleiding: help! hoe teken ik een meubel?
Ben jij op zoek naar een maatwerk meubel, maar zie jij er als een berg tegenop om de schets te maken? Dat horen we vaker, toch hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn. In dit blog artikel geven we aan welke informatie we minimaal nodig hebben om een maatwerk meubel voor jou te kunnen realiseren, maar we geven ook tips en laten we zien dat een schets maken eigenlijk heel eenvoudig is. Want echt iedereen kan een maatwerk meubel te bestellen en monteren. Dat is écht handig.
Bekijk ons assortiment in de webshop
De perfecte schets
De perfecte schets bestaat niet. Dit klinkt wat basaal, maar om een maatwerk meubel te bestellen hoeft je schets niet perfect te zijn. Je hoeft ook niet met een computer overweg te kunnen om een schets te maken voor OPMAATZAGEN.nl en je hoeft ook geen interieurarchitect te zijn die de kast in perspectief uit werkt. Hieronder geven we aan wat we wel nodig hebben qua informatie zodat ook jij een schets kunt maken voor jouw nieuwe meubel. En zoals je hieronder in de voorbeelden ziet, dat kan op diverse manieren en hoeft zeker niet digitaal!
Hoe maak je een schets?
Een schets hoeft niet gedetailleerd te zijn, een raamwerk van de indeling is voldoende om een indicatie te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om de volgende informatie te benoemen op de schets:
Verplicht
- Houtsoort. Lees hier meer over alle houtsoorten
- Totale breedte
- Totale hoogte (inclusief plint)
- Diepte
- Dikte van de holle planken
- Afmetingen per vak
- Maak onderscheid tussen de vakken zodat wij weten wat wat is (deurtje links / lade / etc.) Lees hieronder verder.
Tip: maak gebruik van ons schetsvoorbeeld. Je download deze via onderstaande knop.
Optioneel
- Achterwand, Ja of Nee
- Stelpoten Ja of Nee
- Aantal legplanken
- Aantal spotgaten
- Plint uitsparing
- Noteer op je schets wanneer je bepaalde elementen graag in een afwijkende houtsoort zou willen laten realiseren.
Het is niet mogelijk dit te berekenen in onze meubel configurator, maar is wél mogelijk. Stuur hiervoor een mail naar klantenservice@OPMAATZAGEN.nl
De informatie onder ‘verplicht’ is de minimale informatie die we nodig hebben om jouw schets om te zetten naar een digitale werktekening en jouw unieke maatwerk vakkenkast. Is jouw kast iets uitgebreider? Houd dan ook rekening met het rijtje ‘optioneel’. Daarnaast hebben we een aantal richtlijnen opgesteld waar handig is om op te letten tijdens het tekenen, daar lees je hieronder meer over.
Download OPMAATZAGEN.nl schetspapier inclusief instructies
Teken richtlijnen
Ben jij iemand die graag van alle details op de hoogte is? Dan is het handig om verder te lezen. Hieronder leggen we namelijk uit hoe je ervoor kan zorgen dat jouw schets aan de richtlijnen van OPMAATZAGEN.nl voldoet. Geen zorgen.. ook deze tekeningen zullen onze vakkenkast experts nog controleren voordat ze in productie gaan!
Houd je niet van lezen? Doe dan de checklist hieronder om te kijken of jouw meubel aan onze richtlijnen voldoet. Moet jij een of meerdere keren ‘Nee’ beantwoorden? Navigeer hieronder snel naar de punten om meer informatie hierover te lezen:
Vakbreedtes
Bij een kast zonder achterwand
Zijn alle vakken kleiner dan 80,0 cm breed? Dan is jouw schets goedgekeurd!
Advies:
Om doorzakken te voorkomen is het goed om je te realiseren dat (te) grote vakken kunnen gaan doorhangen. Bij een kast zonder achterwand adviseren we de onderste rij vakken niet breder dan 80,0 cm te maken. Bij dubbele deurtjes kan het vak max. 120,0 cm zijn, maar dan wordt er een blinde staander (staanders achter de deurtjes) toegevoegd. De bovenste twee rijen mogen hier iets van afwijken, maar dit is afhankelijk van de verdere constructie van de kast.
Suggestie:
Wil je bredere vakken? Dan raden we aan een achterwand of TV-nis toe te voegen aan het meubel. Deze zorgt voor veel versteviging van de constructie van het meubel.
Bij een meubel met achterwand
Heb je een achterwand? Dan geldt bovenstaand advies met het verschil dat we adviseren de vakken max. 120,0 cm breed te maken.
Meubel breedte
We kunnen elke breedte meubel realiseren. Er zijn echter wel twee belangrijke punten om rekening mee te houden:
Is het meubel kleiner dan 244,0 cm breed? Super! Dan kan je het advies hieronder over de breedte van de kast overslaan.
Advies:
Wil je een breed meubel? Dat is geen probleem. Toch is het wel verstandig om af te wegen of jouw vloer daar geschikt voor is. Hoe je checkt of je vloer scheef is, dat kan je hier lezen. De meeste vloeren zijn namelijk niet recht waardoor de meubelconstructie beïnvloed wordt. Daarom adviseren we bij een meubel dat breder is dan 300,0 cm om voor stelpoten te kiezen. Tussen 244,0 en 300,0 cm is het afhankelijk van de vloer.
Extra informatie:
Wil je de kast tussen het plafon en de vloer hebben? Kies dan ook voor stelpoten! Zo heb je iets speling. Lees meer over onze tips wanneer je de kast strak tussen de vloer en het plafond wil monteren. Is de kast breder dan de plaatlengte, dan zal er een zichtbare naad in de plint zitten. Ga je de kast nog verven? Dan kan je deze weg kitten. In alle gevallen zorgen we ervoor dat de naad zo net mogelijk wordt weggewerkt.
Meubel hoogte
Controleer of de hoogte niet groter is dan de maximale plaatlengte, zie afmetingen hieronder.
MDF: 303,0 cm
Multiplex: 303,0 cm
Underlayment: 242,0 cm
Deurfronten (enkele deur)
Zijn de enkele kastdeurtjes kleiner dan 60,0 breed? Dan ben je goed op weg om de ideale schets te maken!
Advies:
Wanneer jouw meubel helemaal vrij staat, zijn bredere deurtjes geen probleem. Maar houdt er rekening mee dat de breedte van de deurtjes ook de lengte is die het deurtje nodig heeft om open te kunnen. Daarnaast bestaat de kans bij Multiplex en Underlayment dat de deurtjes kromtrekken.
Suggestie:
Wanneer een enkel deurtje breder wordt dat 60,0 cm dan raden wij aan om voor dubbele deurtjes te gaan met een blinde staander achter de deurtjes. Vind je een staander in het zicht geen probleem? Dan is dat ook een optie!
Ladefronten
Bij vakken met een lade zijn er twee afmetingen waar je op moet letten:
- Valt de hoogte van de lades tussen de 15,0 en 35,0 cm? Dan zit jij binnen de richtlijnen van onze lades.
- Is de lade daarnaast niet breder dan 80,0 cm? Dan voldoe jij aan lade check!
Let op:
- Technisch is het niet mogelijk om lades kleiner dan 15,0 cm hoog te maken.
- Is jouw lade daarbij groter dan 35,0 x 80,0 cm dan ontstaat de kans op kanteling of het klemmen van het lade front omdat de staanders erboven druk uitoefenen op het vak met de lade.
Klepfronten
Bij vakken met een klep zijn er twee afmetingen waar je op moet letten:
- Is de klep niet hoger dan 35,0 cm? Super! Dit puntje kan je afvinken.
- Is de klep niet breder dan 80,0 cm? Jouw kleppen zijn door de keuring heen.
Advies:
Wanneer jouw meubel helemaal vrij staat, zijn hogere kleppen geen probleem. Maar houdt er rekening mee dat de hoogte van de klep ook de lengte is die het nodig heeft om open te kunnen. Ons advies is daarom om kleppen niet hoger dan 35,0 cm te maken. Daarnaast bestaat de kans bij Multiplex en Underlayment dat de kleppen kromtrekken.
Is jouw klep breder dan 80,0 cm dan ontstaat de kans dat de klep gaat klemmen omdat de vakken erboven druk uitoefenen op de constructie.
Legenda
Om ervoor te zorgen dat we elkaar goed begrijpen hebben we voor de meest gekozen opties een legenda aan ons schetsvel toegevoegd. Wanneer je gebruikmaakt van onderstaande lijnen weten wij wat je bedoeld, en hoef je dit niet meer in tekst te specificeren. Hieronder hebben we de voorbeelden ook nog een keer weergegeven, dat is écht handig!
Wil je jouw schets doornemen met een van onze vakkenkast expert? Maak dan een afspraak in onze showroom via de knop hieronder. We denken graag met je mee. Wil je inspiratie over de indeling? Bekijk dan de meubels die anderen hebben gemaakt.
Deurtjes
Dit is een linksdraaiend deurtje. De scharnieren zitten aan de linkerkant. Deurtjes teken je door een driehoek in het vak te tekenen. De punt wijst naar de kant waar het deurtje geopend wordt. Wil je een rechtsdraaiend deurtje? spiegel de driehoek dan.
Lade
Een lade schets je met de punt naar beneden. Kleur het vakje in om verwarring met een klep te voorkomen.
Klep
Een klep schets je met de punt naar boven. Deze gaat altijd naar beneden toe open.
Stelpoten
Stelpoten worden netjes afgewerkt met een plint. Hiervoor hebben wij twee opties, standaard is deze 'rondom'.
TV-nis
Wil je je TV ophangen in de kast, maak dan gebruik van onze TV-nis optie. Hier wordt een tussenwand in het vak geplaatst waardoor de TV niet zo diep in de kast wegvalt. Teken het vak zoals in de afbeelding staat aangegeven.
Spotgat
Spotje in de kast voor wat extra sfeer in huis? Vergeet de diameter niet aan te geven.