- OPMAATZAGEN.nl
- Klustips
Klustip: werken met steigerhout
Klustip: werken met steigerhout



Klustip: Hoe bewerk je steigerhout? Hoe kun je steigerhout nabehandelen? Op deze vragen geven we antwoord en we geven meer tips!
Steigerhouten planken zijn super populair voor allerlei verschillende klussen. Van meubels tot legplanken en van tafels tot bekleding van wanden. Het materiaal geeft een stoere en robuuste uitstraling! Steigerhouten planken worden gemaakt van vurenhout. Dit is een sterke houtsoort die ook geschikt is voor buiten. Het nadeel van vurenhout is dat het werkt en dat het wat onregelmatig kan zijn. Als je hier rekening mee houdt tijdens het maken van jouw klus, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn!
Bekijk ons assortiment op onze webshop
Ruw materiaal
Vuren balken en latten zijn verkrijgbaar in een ruwe en een geschaafde variant. Geschaafde planken zijn in de fabriek precies op maat geschaafd nadat het hout is gezaagd. Dit betekent dat alle planken altijd even dik en breed zijn; de schaafmachine maakt de planken namelijk precies op maat. Ruw materiaal is dus alleen gezaagd en daarna niet meer geschaafd. Dat betekent dat het hout dus ook echt ruw is en niet onbelangrijk: dat de afmeting ook kan verschillen.
Verschillen in afmeting
Het steigerhout dat we bij OPMAATZAGEN.nl in het assortiment hebben is ruw hout. De dikte staat aangegeven als 32 mm. In de praktijk kan dit een paar millimeter afwijken (tussen de 30 en 33 mm). Dit geldt ook voor de breedte. Een breedte van 20 cm ligt in de praktijk tussen de 19 en 20 cm. De lengte van een plank is wel altijd precies zoals je die bestelt. Dat komt omdat wij dat gedeelte op maat zagen, en daar dus zelf invloed op hebben. Ook als je een plank bestelt die minder breed is, klopt deze maat altijd.
Werken met steigerplanken
Goed, nu je weet dat steigerhout wat onregelmatig kan zijn: hoe werk je er dan mee? Het is eigenlijk vrij simpel. Het ruwe hout nodigt uit om wat minder precies te werk te gaan, dus het komt allemaal niet heel nauw! Het makkelijkste is om steigerplanken met een balkje of latje aan elkaar te verbinden. Dit kan blank vurenhout zijn, maar ook een stukje steigerplank. Als je zo’n verbindingslat gebruikt, zorg er dan voor dat je wat speling overhoudt. 3 steigerplanken van ongeveer 20 cm aan elkaar verbinden? Gebruik dan een verbindingslat van 55 cm. Zo houd je altijd wat ruimte over en is het niet erg als een of meer planken wat minder breed uitvalt! Ruw materiaal is vaak ook wat krom. Dat staat natuurlijk heel leuk als je een stoer of industrieel uiterlijk wilt creëren, maar je kunt er niet vanuit gaan dat je een prachtig rechte legplank kunt maken die precies waterpas is. Houd daar dus rekening mee! Om ondanks deze onregelmatigheden toch een mooi geheel te maken is het ook goed om wat ruimte tussen de planken te houden. Op die manier valt het niet zo op als iets niet helemaal recht is, en heeft het hout ook nog wat ruimte om te werken.
Extra nagedroogd?
Je hebt steigerplanken die nagedroogd zijn. Dat betekent dat het hout wat langer heeft kunnen drogen en er dus minder vocht in zit. Hout is van zichzelf best vochtig als het vers is gezaagd. Het wordt meestal in de fabriek langzaam gedroogd om splijten te voorkomen. Het ‘werken van hout’ betekent dat het krimpt en uitzet onder invloed van vocht. Wanneer het droger is krimpt het, wanneer het vochtig is zet het uit. Vooral binnen is de lucht vaak wat droger, dus als je vers hout direct binnen zou leggen, zou het te snel krimpen en daardoor ook splijten. Kies daarom voor projecten binnenshuis liever de variant ‘nagedroogd’.
Behandelen van steigerhout
Je kunt steigerplanken in verschillende kleuren vinden op onze website. Als je het materiaal buiten wilt gebruiken is het wel aan te raden om het te behandelen, zodat de levensduur wordt verlengd. Onbehandeld gaat vurenhout ongeveer 5 jaar mee wanneer je het buiten zet. Als je het behandelt met een beits en goed onderhoudt, kun je er véél langer plezier van hebben! Beits is ook transparant te verkrijgen, dus je kunt gewoon de kleur kiezen die jij mooi vindt. Voor binnen is het behandelen van het hout wat minder belangrijk, maar ook daar geldt dat het de levensduur zal verlengen. Een beits beschermt echter niet tegen kringen van bijvoorbeeld glazen of borden. Als je bijvoorbeeld een tafel maakt van steigerhout en je wilt deze beschermen, gebruik dan een transparante lak. Meer tips over het schilderen van jouw meubel lees je hier.


