Thuiswinkel Waarborg

Bar van steigerhout maken of kopen?

Ben je op zoek naar een robuuste bar van steigerhout? Kleed je feestje of borrel aan met deze sfeervolle krachtpatser die wel tegen een stootje kan! Een bar van steigerhout huren? Welnee. Na het lezen van dit artikel maak je de bar eenvoudig zelf. Wij zorgen voor het op maat gezaagde steigerhout!

1. Wat is steigerhout?

Steigerhouten planken worden gemaakt van vurenhout. Dit is een sterke houtsoort die ook geschikt is voor buiten. Het materiaal wordt al jaren in de bouw gebruikt en heeft zichzelf inmiddels ook bewezen als blijvend populaire houtsoort voor meubels, zowel binnen- als buitenshuis. Het nadeel van vurenhout is dat het werkt en dat het wat onregelmatig kan zijn. Als je hier rekening mee houdt tijdens het maken van jouw bar, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn!

Extra nagedroogd

Je hebt steigerplanken die nagedroogd zijn. Dat betekent dat het hout wat langer heeft kunnen drogen en er dus minder vocht in zit. Hout is van zichzelf best vochtig als het vers is gezaagd. Het wordt meestal in de fabriek langzaam gedroogd om splijten te voorkomen. Het ‘werken van hout’ betekent dat het krimpt en uitzet onder invloed van vocht. Wanneer het droger is krimpt het, wanneer het vochtig is zet het uit. Vooral binnen is de lucht vaak wat droger, dus als je vers hout direct binnen zou leggen, zou het te snel krimpen en daardoor ook splijten. Kies daarom voor projecten binnenshuis liever de variant ‘nagedroogd’.

Ruw of geschaafd

Vuren balken en latten zijn verkrijgbaar in een ruwe en een geschaafde variant. Geschaafde planken zijn in de fabriek precies op maat geschaafd nadat het hout is gezaagd. Dit betekent dat alle planken altijd even dik en breed zijn; de schaafmachine maakt de planken namelijk precies op maat. Ruw materiaal is dus alleen gezaagd en daarna niet meer geschaafd. Dat betekent dat het hout dus ook echt ruw is en niet onbelangrijk: dat de afmeting ook kan verschillen.

Het steigerhout dat we bij OPMAATZAGEN.nl in het assortiment hebben is ruw hout. De dikte staat aangegeven als 30 mm. In de praktijk kan dit een paar millimeter afwijken (tussen de 28 en 32 mm). Dit geldt ook voor de breedte. Een breedte van 20 cm ligt in de praktijk tussen de 18 en 21 cm. De lengte van een plank is wel altijd precies zoals je die bestelt. Dat komt doordat wij dat gedeelte op maat zagen, en daar dus zelf invloed op hebben. Ook als je een plank bestelt die minder breed is, klopt deze maat altijd.

Wil je meer weten over steigerhout. Bekijk dan onderstaande video:

2. Bar van steigerhout zelf maken

Ben je op zoek naar een bar of balie van steigerhout met een specifieke maat? Zoek niet langer! Bij OPMAATZAGEN.nl kun je het steigerhout eenvoudig op maat laten zagen, zodat jij direct aan de slag kunt met het zelf maken van je steigerhouten bar. Je hebt dus geen ingewikkelde zaagmachines nodig om jouw idee uit te voeren. Aan een uitgetekend ontwerp als basis, ofwel een werktekening, heb je al genoeg.

Aan de slag:

  1. Verzamel online de benodigde inspiratie om tot een passend ontwerp te komen voor de bar, bartafel, balie of statafel. Zelfs steigerhouten krukken maak je eenvoudig zelf. Pinterest kan een goede inspiratiebron voor je zijn.
  2. Start met tekenen en berekenen van de afmetingen en denk na over de eventuele afwerkingen zoals een verstekrand of een afgeronde rand. Voor een volledig overzicht van de afwerkingen klik je hier.
  3. Bepaal vervolgens de gewenste kleur steigerhout uit ons assortiment.
  4. Bepaal de benodigde accessoires om de steigerhouten bar / balie te monteren. Wil je de steigerplanken onzichtbaar aan elkaar monteren? Lees dan ook de volgende alinea waarin wordt uitgelegd hoe je onzichtbare verbindingen maakt.
  5. Vul de winkelmand met de benodigde materialen en laat deze thuis bezorgen op een moment dat het jou uitkomt.
  6. Bereid je voor op de klus. Zet alvast een biertje koud, zodat je na het maken van je bar van steigerhout er ook gelijk van kunt genieten!

3. Onzichtbaar verbinden van steigerhout

Het makkelijkste is om steigerplanken met een balkje of latje aan elkaar te verbinden. Dit kan blank vurenhout zijn, maar ook een stukje steigerplank. Als je zo’n verbindingslat gebruikt, zorg er dan voor dat je wat speling overhoudt. Bijvoorbeeld 3 steigerplanken van ongeveer 20 cm aan elkaar verbinden? Gebruik dan een verbindingslat van 55 cm die je in tegengestelde richting op de steigerplanken plaatst. Zo houd je altijd wat ruimte over en is het niet erg als een of meer planken wat minder breed uitvalt! Ruw materiaal is niet helemaal kaarsrecht. Dat staat natuurlijk heel leuk als je een stoer of industrieel uiterlijk wilt creëren. Houd daar dus rekening mee bij het maken van je bar of balie van steigerhout! Om ondanks deze onregelmatigheden toch een mooi geheel te maken is het ook goed om wat ruimte tussen de planken te houden. Op die manier valt het niet zo op als iets niet helemaal recht is, en heeft het hout ook nog wat ruimte om te werken. Vergeet bij het maken van je zaaglijst niet om de verbindingslatten toe te voegen!

4. Behandelen van steigerhout

Gebruik je de steigerhouten bar buiten? Dan is het goed om het steigerhout te behandelen met een olie, beits of lak. Als je het hout goed behandelt, zal het ook lang mooi blijven en niet snel verweren. Het komt ten goede aan de levensduur van de bar. Zet de steigerhouten bar ook niet direct op de grond, om vocht rondom de poten zoveel mogelijk te vermijden. Plaats de bar bijvoorbeeld op tegels of voorbehandelde latten.