Varianten van geperst hout op maat online bestellen

Geperst hout is een veelzijdige vorm van plaatmateriaal. Er zijn vele varianten van plaatmateriaal van geperst hout en je ziet het dan ook terug in vele toepassingen, van zolderkasten tot ondervloeren. In dit artikel lees je alles over geperst hout en hoe je het gemakkelijk online op maat bestelt.

Al bekend met plaatmateriaal van geperst hout en wil je direct door met bestellen? Ga dan naar OPMAATZAGEN.nl, bekijk ons assortiment en bestel jouw plaatmateriaal naar keuze op maat!

Wat is plaatmateriaal van geperst hout?

Plaatmateriaal van geperst hout wordt doorgaans een vezelplaat genoemd. Het is namelijk een plaatmateriaal wat gemaakt wordt van houtvezels die worden verlijmd en vervolgens geperst worden tot een plaat. Hierdoor heeft het andere eigenschappen dan massief hout en ziet het er ook anders uit. Bij massief hout, en plaatmateriaal wat gebruik maakt van massief hout (multiplex en timmerpanelen bijvoorbeeld), is er een houtnerf zichtbaar. Dit geeft een natuurlijke uitstraling aan het materiaal. Bij vezelplaten zie je geen houtnerf; doordat er houtvezels tegen elkaar geperst zijn zie je hoogstens de verschillende stukken hout waaruit het materiaal bestaat. Vezelplaten worden daarom ook vaak overgeschilderd.

De eigenschappen van plaatmateriaal uit geperst hout variëren enorm tussen de verschillende varianten. Wel zijn er een aantal eigenschappen die elk plaatmateriaal van geperst hout heeft, deze hebben we even op een rijtje gezet:

1. Het trekt niet krom

Omdat plaatmateriaal van geperst hout geen houtnerf heeft, trekt het materiaal niet krom in de richting van de houtnerf. Het materiaal kan wel vervormen door contact met hitte of vocht, er zijn daarom speciale varianten gemaakt die daar tegen beschermd zijn.

2. Het is gemakkelijk te bewerken

Door de opbouw van vezelplaten zal het materiaal minder splinteren tijdens het zagen en frezen. Hierdoor is plaatmateriaal van geperst hout gemakkelijk te bewerken, waardoor het ook vaak een goede keuze is voor een klus met lastige vormen of andere complexe bewerkingen.

3. Het is belangrijk om het goed te behandelen

Doordat er veel lijm wordt gebruikt bij het maken van plaatmateriaal van geperst hout is het belangrijk om het materiaal goed te behandelen voordat je het gaat gebruiken. Hierdoor bescherm je het materiaal tegen vocht en gaat het een stuk langer mee!

De varianten van plaatmateriaal van geperst hout

Plaatmateriaal van geperst hout is beschikbaar in veel verschillende varianten, zoals bijvoorbeeld MDF, Spaanplaat, OSB, Hardboard of Zachtboard. Elke soort heeft specifieke eigenschappen en verschillende varianten. We gaan ze even langs:

MDF

MDF is misschien wel de meest populaire vorm van plaatmateriaal en sowieso de populairste vezelplaat. Het wordt gemaakt van kleine houtvezels, de kleinste houtvezels van alle soorten vezelplaten, die doordrenkt worden met lijm en vervolgens onder hoge druk en temperatuur geperst worden tot een plaat. Hierdoor is MDF erg sterk, vlak en glad, wat het populair maakt in de meubel- en interieurbouw. MDF heeft een sterk zuigende werking en kan niet goed tegen vocht. Het is daarom ook erg belangrijk om het materiaal goed te behandelen. Goed gronden en lakken van de boven- en onderkant is daarvoor aan te raden. Voor de kopse kanten kun je een randsealer gebruiken. MDF is geschikt voor droge ruimtes binnenshuis, voor gebruik in vochtige ruimtes binnenshuis kun je kiezen voor MDF Vochtwerend V313. MDF Vochtwerend V313 is gemaakt met speciale watervaste lijm en is onder hogere druk geperst, waardoor het beter bestand is tegen vocht dan normaal MDF. Als je MDF buitenshuis wilt gebruiken is MDF Exterieur een goede keuze. Dit materiaal is niet alleen verlijmd met een watervaste lijm en onder hogere druk geperst, ook zijn de houtvezels gemodificeerd om het materiaal nóg beter tegen vocht te beschermen. Andere varianten van MDF zijn MDF branverlagend, MDF Lakdraag, MDF Zwart en MDF Ecologique.

Bekijk alle MDF

Spaanplaat

Spaanplaat wordt gemaakt van wat grovere houtvezels dan waar MDF van wordt gemaakt. Deze houtvezels worden ook wel spaanders genoemd, daaraan dankt het ook zijn naam. Spaanplaat wordt veel gebruikt bij het maken van meubels, maar het is dan vaak niet meer als zodanig zichtbaar. In de meubelbouw wordt spaanplaat vaak voorzien van een kunststof toplaag. Deze laag wordt op het materiaal gelamineerd en is niet alleen een mooie afwerking, maar beschermt het spaanplaat ook tegen vocht, krassen en stoten. Gelamineerd spaanplaat moet nog wel behandeld worden aan de kopse kanten, dit kun je doen met een randsealer. Andere varianten van spaanplaat zijn Spaanplaat Vochtwerend V313 en Spaanplaat Ruw. 

Bekijk alle MDF

OSB

OSB is een plaatmateriaal wat wordt gemaakt van grove houtsnippers die verlijmd en geperst worden tot een plaat. De houtsnippers worden eerst in de lengte gesorteerd, waar het de naam OSB (Oriented Strand Board) aan over heeft gehouden. Het materiaal wordt vooral in de bouw gebruikt, omdat het erg sterk is. Het grove uiterlijk zorgt ervoor dat het niet vaak voor zichtwerk of meubels wordt gebruikt. Met de groeiende industriële trends van tegenwoordig is dit aan het veranderen en zie je steeds vaker meubels die gemaakt worden van OSB. OSB is niet beschikbaar in verschillende varianten, maar wel in vier verschillende sterkteklassen, waar klasse 1 het minst sterk is en klasse 4 het sterkst. Klasse 4 is in Nederland niet gemakkelijk te verkrijgen en wordt vooral verkocht in landen waar er specifieke bouweisen zijn. De sterkste variant van OSB die in Nederland op veel plekken beschikbaar is, valt onder klasse 3  en wordt aangeduid als ‘OSB3’.

Bekijk alle OSB

Hardboard

Hardboard is een dun plaatmateriaal wat gemaakt wordt zonder toevoeging van lijm, in plaats daarvan wordt water gebruikt. Het wordt onder hoge druk en temperatuur geperst tot een dunne plaat. Hardboard kan niet voor constructieve toepassingen worden gebruikt en kan niet in aanraking met vocht komen. Het wordt vaak gebruikt voor achterwanden bij bijvoorbeeld kasten.

Zachtboard

Zachtboard wordt, net als Hardboard, gemaakt door houtvezels te mengen met water en onder druk en hoge temperatuur te persen tot een plaat. Bij Zachtboard wordt er minder druk tijdens het persen toegepast waardoor het eindresultaat zachter is. Zachtboard wordt toegepast als isolatiemateriaal voor warmte, geluid en licht bij onder andere scheidingswanden en ondervloeren.

Geperst hout op maat

Plaatmateriaal van geperst hout wordt vaak eerst op maat gezaagd voordat je het gebruikt. Een zagerij kan voor jou de plaat op maat zagen; bij OPMAATZAGEN.nl kan dat zelfs in verschillende vormen en maten en uiteraard tot op de millimeter nauwkeurig. Dit zijn de opties:

Het zagen in verschillende vormen

Vezelplaten worden gemaakt in grote platen, daarom is het vaak nodig om de platen op maat te zagen. Dit kan bij OPMAATZAGEN.nl in verschillende vormen:

Rechthoek

Rechthoekige vezelplaten zijn op veel verschillende manieren toe te passen. In de bouw zie je ze bijvoorbeeld terug in scheidingswanden en ondervloeren, maar ook voor onder andere tafelbladen en keukens worden rechthoekige vezelplaten gebruikt.

Vierkant

Op een sterke tweede plaats staat vierkant gezaagd plaatmateriaal. Naast de toepassingen waar rechthoekig plaatmateriaal voor gebruikt kan worden is vierkant plaatmateriaal ook te gebruiken voor bijvoorbeeld kisten en vloertegels.

Hoeken afronden of afschuinen

Als je vierkanten of rechthoeken zaagt van vezelplaten kunnen de hoeken erg scherp zijn. Om de hoeken minder scherp te maken kunnen ze worden afgeschuind of afgerond. Dit kan worden gedaan voor twee hoeken of voor alle hoeken.

Kanten afschuinen

Voor rechthoeken is het mogelijk om één kant van het plaatmateriaal af te schuinen. Dit kan gedaan worden voor een lange kant of een korte kant.

Driehoeken

Voor plaatmateriaal in de vorm van een driehoek zijn er drie mogelijkheden waar je uit kan kiezen. Allereerst kun je een gewone driehoek op maat laten zagen, bij deze driehoek kun je zelf de afmetingen en de positie van de bovenste hoek bepalen. Daarnaast kun je kiezen voor een rechthoekige driehoek; ook hier bepaal je zelf de afmetingen, maar zal de bovenste hoek aan de zijkant van het materiaal zitten. Als laatste kun je ook nog kiezen voor een symmetrische driehoek. Deze vorm heeft de bovenste hoek in het midden van de lengte zitten.

Cirkels

Plaatmateriaal rond zagen doen we bij OPMAATZAGEN.nl met geavanceerde zaagmachines. Hierdoor is de cirkel niet alleen tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd, maar ook zonder gat in het midden! Je kunt bij ons ook een halve cirkel op maat laten zagen.

Trapezium

Een trapezium lijkt op een driehoek waar de bovenste punt van is afgezaagd. Het eindresultaat is een rechthoek waar de korte zijden diagonaal naar binnen of naar buiten lopen. Deze platen worden vaak als verbindingsstuk gebruikt.

Parallellogram

Bij een parallellogram lopen de korte zijdes diagonaal. Deze zijdes lopen bij een parallellogram, zoals de naam al zegt, parallel. De vorm wordt vaak toegepast bij het maken van grotere werkbladen waar een in zit.

Bekijk alle vormen

Afwerkingen van de kopse kanten

Voor bepaalde constructieve en decoratieve toepassingen is het handig om de kopse kanten van plaatmateriaal van geperst hout af te laten werken. Bij OPMAATZAGEN.nl kun je kiezen uit verschillende afwerkingen, waarvan je zelf de grootte van kan bepalen. Zo maken wij voor jou de klus nóg wat makkelijker.

Verstek

Een mooie onzichtbare verbinding van plaatmateriaal, en in het bijzonder vezelplaten, maken doe je met in verstek gezaagd plaatmateriaal. We zagen standaard de kopse kanten diagonaal af in een hoek van 45°, maar je kunt ook zelf de hoek bepalen.

Afronden

Het afronden van de kopse kanten zorgt voor minder scherpe randen en mooier afgewerkt eindresultaat. Afronden kan gedaan worden voor de boven- en onderkant, en ook voor beide kanten.

Afschuinen

Naast het afronden van de kopse kanten, kun je de kopse kanten ook laten afschuinen. Dit geeft de plaat een strakke en moderne uitstraling. Ook hier kun je kiezen voor het afschuinen van de bovenkant, onderkant of beide kanten.

Holprofiel

Een holprofiel wordt gemaakt door de hoeken van de kopse kanten uit te hollen. Hierdoor steekt het midden van de kopse kant uit, wat een speels effect geeft.

Kwartrond

Een kwartrond afwerking zie je vaak in klassiek lijstwerk. Door de rondingen heeft het een tijdloos uiterlijk en past het goed bij projecten in klassieke of landelijke stijl.

Bekijk alle afwerkingen

Het bestellen van plaatmateriaal van geperst hout op maat

Plaatmateriaal van geperst hout bestel je gemakkelijk en snel bij OPMAATZAGEN.nl, bekijk ons assortiment voor het actuele aanbod aan vezelplaten. Nadat je het gewenste materiaal hebt gekozen kun je eenvoudig de maten, de vorm en de afwerking kiezen. Als de bestelling is voltooid gaan we direct voor je aan de slag! Start nu met bestellen en zet de eerste stap naar jouw nieuwe klus!

Bestel plaatmateriaal van geperst hout online!