Lange, lage ladekast (TV-meubel), door Henk

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Henk

Henk

NL

Bovengemiddeld

3 minuten

In dit DIY project laat Henk zien hoe hij zelf een tv-meubel heeft gemaakt. Door het MDF op maat te laten zagen, kon hij direct aan de slag met het project! Zelfs de lades heeft hij zelf gemaakt en in de kast gemonteerd. Het resultaat is prachtig. Lees hieronder meer over dit project en de aanpak van Henk.

Omschrijving van Henk

Volgens een binnenhuisarchitect zou een 4 meter lange lage ladekast als TV-meubel langs een lange muur een sterk visueel effect geven. Een dergelijk meubel is niet in de handel te krijgen, dus maar zelf aan de slag! Het meubel heb ik gemaakt van 38 mm MDF voor het bovenblad en de staanders waarop dit blad rust. De vier lades zijn vervaardigd van 18 mm MDF en voorzien van volledig uitschijfbare geleiderails die van kogellagers zijn voorzien. Hierdoor lopen de lades zeer soepel.

Hoe ik dit project gemaakt heb

De kast is 400,0 cm lang, 40,0 cm hoog en 50,0 cm diep. Vanwege de lengte was het nodig om de kast in twee delen te maken die later aan elkaar gezet zijn. De middelste staander was hierbij cruciaal. Deze staander is steeds los van de rest gehouden en pas bij de definitieve plaatsing van de kast gemonteerd. Tussentijds is deze staander met lijmklemmen vastgezet om te kunnen testen of alles goed zou passen. Belangrijke aandachtspunten zijn:

  1. De afstand tussen het front van de lade en de kast is aan beide zijkanten en bovenkant 5 mm. Aan de onderkant is deze afstand 10 mm (om vastlopen op de vloer te voorkomen).
  2. Het ladefront steekt aan beide zijkanten 8 mm voorbij het binnenwerk van de lade. Hierdoor is een ruimte per zijkant ontstaan van 13 mm (8 mm + 5 mm tussenruimte uit punt 1). Deze 13 mm per zijkant is noodzakelijk om ruimte te hebben voor de geleiderails die 12,7 mm ruimte nodig hebben. De 0,3 mm is als marge aangehouden voor o.a. afwijkingen, grondverf en aflak. In de praktijk pakte dit perfect uit. De geleiderails zijn gekocht bij Schreuder & Co te Dordrecht, type: telescoopgeleider 53131 - 450 mm.
  3. Voor het samenvoegen van de 2 gelijke kastdelen is op de onderkant van beide bovenbladdelen een balkje van 4,0 x 4,0 cm gemonteerd, 19 mm vanaf het einde van beide bovenbladdelen. Door deze ruimte van 38 mm (2 x 19 mm) kon de middelste steun eenvoudig door schroeven vanaf beide zijden van de balkjes worden bevestigd. Bijkomend effect hiervan was dat de bovenbladdelen stevig naar elkaar toegetrokken werden.
  4. De kast en lades zijn 2 x gegrond, maar de kopse kanten van het MDF 4 x in verband met de sterk zuigende werking. Na het samenvoegen van de delen is plamuur gebruikt om de overgang onzichtbaar te maken. Daarna is de kast 2 x afgelakt.

Afmetingen van mijn DIY project

De buitenmaten zijn 400,0 cm lang, 40,0 cm hoog en 50,0 cm diep.

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Henk en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 348,90


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken