Een vakkenkast op maat met als basis 2 Ikea Ivar kasten, door Marion

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Marion

Marion

NL

Gemiddeld

3 minuten

Marion laat in dit DIY project zien hoe ze met de basis van twee Ikea IVAR kasten een prachtige vakkenkast heeft gemaakt. Door het gezaagde plaatmateriaal online te bestellen kon ze direct met haar klus starten.

Omschrijving van Marion

We kwamen op internet een fantastische diy vakkenkast tegen op basis van 2 Ivar Ikea kasten. In plaats van 30 cm diep hebben wij ervoor gekozen de kast 50 cm diep te maken voor nog meer opbergruimte. De eerste foto is een voorbeeld van hoe hij kan worden en de rest van de foto’s is van ons project. Hij moet nog afgesmeerd en geschuurd worden en dan pakken we hem af.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Start met het in elkaar zetten van de Ikea IVAR kasten. Laat je deurtjes nog even achterwege. Zitten de frames in elkaar? Zorg dat je ze ook goed aan elkaar bevestigd. Dit doe je met bevestigingsbouten (te vinden bij de reserveonderdelen van IKEA). Bevestig eerst de onderplaat onder de IVAR kasten. Dit werkt het beste als je de kast plat op de grond neerlegt met de open kant naar de grond. Omdat de Ivar kasten laag op de grond vallen, koos Cindy ervoor om een houten plank eronder te leggen. Deze is net iets minder diep dan de kast. Zo creëer je als het ware een inspringende plint en weet je zeker dat de deurtjes straks niet over de vloer schuiven bij het openen. Ook staat de kast zo iets minder massief op de grond, geeft iets meer lucht. Bevestig tot slot de tussenplaat bovenop de IVAR kasten. Maak vervolgens de ombouw met de vuren meubelpanelen. Start met de twee zijkanten en maak die vanuit de binnenzijde van de IVAR kasten vast. Gebruik een Stanley hoekklem om ervoor te zorgen dat de hoeken haaks op elkaar komen. Boor de houten panelen voor om splijten te voorkomen. Als het frame stevig vast staat, leg je de achterplaten op de kast en bevestig je die in de lengte op de IVAR kast. Hou rekening met de hoogte van je plint om ervoor te zorgen dat de kast perfect aansluit op de muur. Bevestig de platen om de 20 cm met een schroef van 30mm. Voila: de basis staat! Zet de kast rechtop en op de juiste plek. Tijd om de vakverdeling te bepalen. Om de naad van de achterplaten weg te werken koos Cindy voor een lage staander in het midden. Omdat ze de plankjes blind wilden bevestigen (geen plankdragers), lieten ze de planken verspringen. Zo kan je via de zijwanden de planken vastzetten met 40 mm schroeven en de gaatjes later opvullen.

Afmetingen van mijn DIY project

163,6 x 230,0 x 50,0 cm

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Marion en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 840,81


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken