Watervast en vochtwerend MDF, wat is het?

Like deze post!

MDF is beschikbaar in vele variaties. Naast blank MDF is er gekleurd MDF, MDF met een lakdragende folie en ook vochtwerend en watervast MDF. Maar wat zijn vochtwerende en watervaste MDF platen precies? We leggen het even uit.

Wat is MDF

MDF is een vezelplaat. Dat betekent dat de plaat opgebouwd is uit allemaal kleine vezels die verlijmd zijn en onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst. Hierdoor ontstaat er een sterke plaat met een glad oppervlak. De platen hebben een hoge slijtvastheid en zijn erg sterk. MDF is gemakkelijk te bewerken en splintert niet tijdens het zagen en frezen. MDF staat niet bekend om zijn vochtwerende eigenschappen. De hars die is gebruikt is niet bestand tegen vocht en de persdruk is niet hoog genoeg om het vocht buiten te houden. Om die redenen zijn er speciale MDF soorten ontwikkeld die wel tegen vocht kunnen, namelijk vochtwerend MDF, ook bekend als MDF V313, en watervast MDF, ook wel bekend als MDF Exterieur.

Wat is vochtwerend MDF

Vochtwerend MDF, ook wel bekend als MDF V313, is een MDF plaat die geschikt is voor toepassingen in vochtige ruimtes binnenshuis.

Het wordt verlijmd met een speciale watervaste lijmsoort en onder meer druk geperst dan normaal MDF. Hierdoor kan het beter tegen vocht dan gewoon MDF en zal het ook minder gaan werken onder wisselende temperaturen en vochtigheidsgraden. Het V313 kenmerk komt van de test voor vochtwerendheid die het plaatmateriaal ondergaat, die V313 wordt genoemd. Om vochtwerend MDF te herkennen heeft de kern van de plaat een groene kleur gekregen.

MDF Vochtwerend V313 - Video - OPMAATZAGEN.nl

Varianten van Vochtwerend MDF zijn:

De vochtwerende MDF varianten met een grondlaag en een lakdragende folie zijn ideaal om te beschilderen omdat gronden overbodig is. De gekleurde varianten, als bijvoorbeeld MDF Zwart en MDF Grijs, zijn door de gehele plaat gekleurd met een pigment.

Wat is watervast MDF

Watervast MDF, ook wel bekend als MDF Exterieur, is een MDF plaat die geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes zowel binnen- als buitenshuis.

Watervast MDF wordt verlijmd met een watervaste lijmsoort en de persdruk ligt hoger dan bij gewoon MDF, net als bij vochtwerend MDF. Daarnaast zijn de houtvezels gemodificeerd om de vochtwerendheid nog meer te verhogen, waardoor watervast MDF dus toepasbaar is in buitenomstandigheden. De kern van de plaat is donkerbruin gekleurd, waardoor dit plaatmateriaal te onderscheiden is van gewoon MDF.

MDF Exterieur - Video - OPMAATZAGEN.nl

Bewerken van watervast en vochtwerend MDF

MDF plaatmateriaal is gemakkelijk te bewerken. Het splintert niet als je gaat zagen of frezen en het oppervlak is glad, waardoor de plaat erg netjes kan worden afgelakt. Het is wel belangrijk om de plaat eerst goed te ontvetten. MDF heeft namelijk een sterk zuigende werking en zal dus, als het niet goed wordt ontvet, de verf erg snel opzuigen.

Om de vochtwerende eigenschappen van vochtwerend en watervast MDF tot hun recht te laten komen is het belangrijk om de plaat goed te dichten. De boven- en onderzijden kunnen worden gedicht met een grondlaag of een laklaag. De kopse kanten verdienen wat extra aandacht. Deze kan je het beste behandelen met een randsealer.

Toepassingen vochtwerend en watervast MDF

Watervast en vochtwerend MDF zijn op verschillende plekken en op meerdere manieren toe te passen. Vochtwerend MDF gebruik je in vochtige ruimtes binnenshuis en watervast MDF kan je ook buiten toepassen.

Voorbeelden van toepassingen van vochtwerend MDF zijn:

  • Badkamermeubels
  • Vensterbanken
  • Keukenkastjes
  • Scheidingswanden

Voorbeelden van toepassingen van watervast MDF zijn:

  • Tuinmeubels
  • Gevelbetimmering
  • Speeltoestellen
  • Reclameborden

Geïnteresseerd in vochtwerend en/of watervast MDF? Bekijk ons aanbod in de webshop! We zagen het plaatmateriaal tot op millimeter nauwkeurig op maat. Ook bieden we vele vormen en afwerkingen aan zodat de plaat helemaal naar jouw wens is. Wil je eerst het plaatmateriaal bekijken voordat je een bestelling doet? Vraag dan een sample aan!