• OPMAATZAGEN.nl
  • Watervast (WBP) verlijmd multiplex en triplex van Okoumé

Watervast (WBP) verlijmd multiplex en triplex van Okoumé

Triplex en multiplex zijn namen voor plaatmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen houtfineer die kruislings op elkaar zijn verlijmd. Van origine is triplex de benaming voor plaatmateriaal wat bestaat uit drie lagen houtfineer wat kruislings aan elkaar is verlijmd en multiplex de benaming voor het plaatmateriaal wat bestaat uit vijf of meerdere lagen houtfineer die kruislings aan elkaar zijn verlijmd. Tegenwoordig worden de termen vaak door elkaar gebruikt. Okoumé multiplex is watervast verlijmd en heeft mede daardoor goede vochtwerende eigenschappen. Wat dat precies inhoudt lees je hier verder.

Al bekend met watervast verlijmd okoumé multiplex/triplex? Bestel dan snel jouw plaatmateriaal op maat bij OPMAATZAGEN.nl!

Een WBP verlijming

Een WBP verlijming, ook wel bekend als exterieur verlijming, staat voor “Water Boiled Proof”. Het is een term die wordt gebruikt om watervast verlijmd plaatmateriaal aan te duiden. Door de termen WBP, watervast en exterieur kan jij dus herkennen dat de verlijming van het plaatmateriaal bestand is tegen vocht. Een WBP plaat heeft een speciale test doorstaan waarin het voor 72 uur in kokend water is gelegd. Als de lijm niet loslaat tijdens deze test krijgt de plaat de classificatie WBP. Of een plaatmateriaal buiten kan worden gebruikt is niet alleen afhankelijk van de verlijming, maar ook van de houtsoort.

Okoumé multiplex

Okoumé is een houtsoort die relatief goed tegen vocht kan door de flexibiliteit van het hout en de weinige werking die het hout heeft onder wisselende vochtigheidsgraden. De fineerlagen worden vervaardigd uit hout van okoumé bomen die afkomstig zijn uit onder andere West-Afrika. Multiplex van okoumé bestaat uit relatief dunne laagjes fineer, waardoor er weinig spanning op de plaat staat. Voor buitentoepassingen wordt dan ook vaak okoumé multiplex gebruikt. Om de watervastheid van de plaat te versterken is gronden en het gebruik van een randsealer aanbevolen. Hierdoor gaat de multiplex plaat langer mee. Je kan er ook voor kiezen om een variant te bestellen die al voorzien is van een grondlaag, dat scheelt een hoop werk. Uiteraard moeten de kopse kanten dan nog wel worden behandeld.

Het bestellen van watervast verlijmd okoumé multiplex

Nu weet je alles over Okoumé WBP multiplex en triplex op maat. Bestel jouw watervast multiplex okoumé gemakkelijk en snel via onze webshop. Als jouw bestelling binnen is, gaan we direct voor je aan de slag!

Kijk voor ons gehele assortiment op de webshop en zet de eerste stap van jouw nieuwe klus!

Bestel watervast verlijmd okoumé multiplex