Watervast verlijmd multiplex op maat bestellen

Het plaatmateriaal multiplex bestaat uit meerdere dunne lagen hout, ook wel houtfineer of fineer genoemd. Deze fineerlagen worden kruislings met elkaar verlijmd, zodat de houtnerven van het fineer niet allemaal in dezelfde richting lopen. Hierdoor wordt het kromtrekken van de plaat sterk verminderd. Doordat de fineerlagen kruislings op elkaar zijn verlijmd is multiplex dus erg sterk, sterker zelfs dan massief hout! Men gebruikt multiplex dan ook vaak bij constructies binnen- en buitenshuis, afhankelijk van de houtsoort en de verlijming. Bij watervast verlijmd multiplex is een speciale soort lijm gebruikt die onder vochtige omstandigheden niet loslaat. Wat dat precies inhoudt en hoe je watervast verlijmd hout kunt herkennen lees je hier verder.

 

Weet je al wat watervast verlijmd multiplex is en wil je direct doorgaan naar bestellen? Klik dan op de knop ‘Multiplex bestellen’.

De verlijming van de fineerlagen

Verlijmingen van multiplex zijn onder te verdelen in MR en WBP verlijmingen. Wat dat betekent lees je hier:

Een MR verlijming

Een MR verlijming, ook wel bekend als een interieur verlijming, staat voor een “Moist Resistant” verlijming. Letterlijk vertaald staat “Moist Resistant” voor vochtwerend. Dit is een beetje een misleidende benaming, omdat de verlijming niet vochtwerend is op de manier zoals wij het kennen. Een MR verlijmde plaat is beschermd tegen toevallige aanrakingen met vocht. Een keer wat morsen is dus niet erg, maar als je de plaat in een ruimte wilt gebruiken waar vocht structureel aanwezig is, een keuken of badkamer bijvoorbeeld, dan is een MR verlijming niet voldoende. Door het vocht kan de lijm dan namelijk loslaten. Als je van plan bent de platen buitenshuis of in vochtige ruimtes te gebruiken kun je het beste multiplex gebruiken met een WBP verlijming.

Een WBP verlijming

Een WBP verlijming, ook wel bekend als exterieur verlijming, staat voor “Water Boiled Proof”. Een WBP plaat heeft een speciale test doorstaan waarin het voor 72 uur in kokend water is gelegd. Als de lijm niet loslaat tijdens deze test krijgt de plaat de classificatie WBP. WBP is dus een soort keurmerk, waardoor jij zeker weet dat de lijm tussen de fineerlagen niet los zal laten in vochtige omstandigheden. Multiplex platen met het kenmerk MR of interieur zijn dus alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. Multiplex platen met het kenmerk WBP of exterieur zijn geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes binnenshuis, maar niet altijd geschikt voor gebruik buitenshuis. De gebruikte houtsoort speelt daarin nog een belangrijke rol.

Gebruikte houtsoorten bij watervast verlijmd multiplex

Naast de verlijming bepaalt ook de gebruikte houtsoort hoe watervast de multiplex plaat zal zijn. Bepaalde houtsoorten kunnen beter tegen vocht dan anderen en zullen daardoor minder snel verweren of kromtrekken onder vochtige omstandigheden. Doorgaans wordt er alleen een WBP verlijming toegepast op multiplex platen die gemaakt zijn van houtsoorten die in ieder geval enigszins tegen vocht kunnen, maar het is ook belangrijk of de mate van watervastheid past bij de toepassing van het eindresultaat. Om die reden bespreken we stuk voor stuk de multiplex platen die WBP zijn verlijmd.

Okoumé multiplex

Okoumé is een houtsoort die relatief goed tegen vocht kan. De fineerlagen worden vervaardigd uit hout van okoumé bomen die afkomstig zijn uit onder andere West-Afrika. Multiplex van okoumé bestaat uit relatief dunne laagjes fineer, waardoor er weinig spanning op de plaat staat. Hierdoor heeft het werken van het hout, door wisselende temperaturen en vochtigheidsgraden, minder effect op de kwaliteit van de plaat. Voor buitentoepassingen wordt dan ook vaak okoumé multiplex gebruikt. Om de watervastheid van de plaat te versterken is gronden en het gebruik van een randsealer aanbevolen. Hierdoor gaat de multiplex plaat langer mee.

Bestel hier Okoumé multiplex

Berken multiplex

Berken multiplex is beschikbaar in een MR en WBP verlijmde variant, waar de WBP verlijming uiteraard beter tegen vocht kan. Berkenhout zelf is echter wat minder bestand tegen vocht. Het kan wel buitenshuis worden toegepast, mits goed voorbehandeld. Buitenshuis wordt daarom vaker gekozen voor de betonplex variant. In vochtige ruimtes binnenshuis is watervast verlijmd berken multiplex een goede keuze. Je kunt het daardoor gebruiken voor bijvoorbeeld een badkamermeubel of het interieur van een keuken.

Bestel hier Berken multiplex

Hardhout multiplex

Hardhout staat bekend om zijn goede vochtwerende eigenschappen. Toch is het af te raden om hardhout multiplex, ook wel bekend als meranti multiplex, te gebruiken buitenshuis. De fineerlagen zijn watervast verlijmd, maar de lagen zelf zijn vrij dik en worden gemaakt uit verschillende soorten tropisch hardhout. Hierdoor staat er veel spanning op de plaat en kunnen wisselende temperaturen en vochtigheidsgraden een negatief effect hebben op de kwaliteit van het plaatmateriaal. Het is daarom aan te raden om hardhout multiplex vooral toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis.

Nu je alles weet over watervast verlijmd multiplex kan je met een gerust hart gaan bestellen. Maak jouw keuze en wij gaan direct voor je aan de slag! Alles wat jij nog hoeft te doen is enkele dagen wachten tot jouw op maat gezaagde multiplex platen thuis worden bezorgd. Veel plezier met jouw klus!

Multiplex bestellen