Wat is lakboard?

Lakboard platen zijn afgewerkte hardboard platen. Wat betekent dit precies? Wanneer je hardboard platen wilt gebruiken voor een toepassing waarbij de gladde kant in het zicht zit, dan kun je deze kant lakken om mooi af te werken. Je kunt ook kiezen voor lakboard, waarbij deze afwerking al bestaat. Lakboard is eigenlijk hardboard met een witte laag in een matte afwerking. Deze water gedragen laag wordt al in de fabriek aangebracht, waardoor je jezelf de moeite en de tijd van het gronden en eventueel lakken van hardboard kunt besparen. Dit betekent natuurlijk ook dat lakboard dezelfde kwaliteiten heeft als hardboard. Wil jij lakboard kopen? Dan biedt OPMAATZAGEN.nl zeker wat jij nodig hebt.

Bekijk ons assortiment in onze webshop

Lakboard is een afgewerkte vorm van hardboard

Lakboard is een vezelplaat, net als MDF, OSB, spaanplaat, zachtboard en hardboard. Dit betekent dat de platen zijn gemaakt van houtvezels die zijn samengeperst. De persmethode zorgt er tijdens het productieproces voor dat er een gladde en een ruwe zijde ontstaat, zoals dit bij zachtboard en hardboard ook het geval is. Voor het vervaardigen van lakboard wordt hetzelfde proces gevolgd als voor het vervaardigen van hardboard, tot aan de afwerking met de witte laag aan de gladde zijde. Lakboard is daarmee even stevig als hardboard, maar laat een mooiere afwerking zien, waardoor je het zelf niet meer hoeft te gronden of, als je een witte laag had gewenst, te lakken of schilderen.

Lakboard heeft een zuigende werking

Lakboard wordt gemaakt van houtvezels die onder hoge temperatuur en hoge druk samen worden geperst tot het stevige plaatmateriaal dat geschikt is voor meerdere toepassingen. Doordat de houtvezels nat worden gemaakt voordat zij worden samengeperst onder deze hoge temperatuur en druk is het niet nodig om lijm toe te voegen. Wanneer de houtvezels opnieuw nat worden, gaat de constructieve kwaliteit van de plaat verloren. Lakboard heeft een zuigende werking, waardoor vocht een slechte invloed op de constructieve kwaliteit heeft. Wanneer je lakboard buiten gebruikt, of binnenshuis in een vochtige ruimte, dan gaan de lakboard platen scheuren of afbrokkelen. Gebruik lakboard daarom alleen binnenshuis in droge ruimten.

Lakboard is direct klaar voor gebruik

Wanneer je iets wilt maken waarbij de hardboard plaat niet in het zicht zit of waarbij je gewoon een donkerbruine kleur wilt zien, dan is hardboard goed geschikt. Wil je liever een witte afwerking, dan is het een optie om hardboard te schilderen. Het is natuurlijk makkelijker om in dit geval te kiezen voor een plaat die al is afgewerkt met een witte, matte laag. Dit is lakboard. Je kunt er direct mee aan de slag, zonder het in de lak of in de verf te moeten zetten. Je kunt de witte laag ook eventueel licht opschuren en aflakken in de gewenste kleur. Bij OPMAATZAGEN.nl zagen we de lakboard platen voor je op maat, zodat je direct verder kan met je klus.

Lakboard biedt diverse voordelen

Lakboard kent natuurlijk dezelfde voordelen als hardboard, met het belangrijke verschil dat lakboard al met een mooie, witte, matte laag is afgewerkt. Onder de belangrijke voordelen valt zeker ook de goede bewerkbaarheid. Je kunt lakboard makkelijk spijkeren of nieten, bijvoorbeeld. Het is een relatief dun plaatmateriaal. De lakboard platen hebben een dikte van slechts 3 millimeter. Lakboard heeft een FSC keurmerk , net als andere vezelplaten, waardoor je altijd zeker bent dat het plaatmateriaal afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit betekent dat lakboard ook een milieubewuste keuze is.

Waarvoor wordt lakboard gebruikt?

Lakboard kan worden gebruikt voor de meest uiteenlopende doeleinden. Zo zijn er veel bedrijven die lakboard gebruiken als verpakkingsmateriaal, maar ook voor het aftimmeren van plafonds en wanden wordt vaak gekozen voor lakboard. Vloeren kunnen eenvoudig uit worden gevlakt met lakboard platen en de platen worden vaak gebruikt voor deuren. Onder de meest gebruikte toepassingen vinden we ook het realiseren van achterwanden van kasten. Hier is lakboard uitermate geschikt voor.

Lakboard laat zich makkelijk bewerken

Lakboard is een ideaal plaatmateriaal als het gaat om bewerking. Of je nu wilt schroeven, spijkeren of nieten: het kan allemaal. Wij raden wel aan om altijd voor te boren wanneer je wilt gaan schroeven. Hierbij is het verstandig om ervoor te kiezen de schroefkop te verzinken. Dit levert het mooiste resultaat op en voorkomt dat er kartelrandjes zichtbaar worden door het breken van de lak. Lakboard is uitstekend te gebruiken als achterwand van een kast, zeker wanneer de achterwand zichtbaar is. Een mooie afwerking is dan wel wenselijk. Is de achterwand van een kast niet zichtbaar? Dan kun je natuurlijk ook gewoon hardboard gebruiken als achterwand voor de kast.

Niet geschikt voor zware belasting

Lakboard wordt vaak gebruikt voor het maken van meubelstukken. Echter, hierbij gaat het eigenlijk altijd om het realiseren van een mooie afwerking. Lakboard is niet geschikt voor zware belasting. Wil je bijvoorbeeld een boekenkast maken en zoek je naar een goed plaatmateriaal voor de planken? Dan kun je beter voor bijvoorbeeld MDF kiezen. Lakboard kan dan weer wel goed worden gebruikt voor een mooie afwerking van de achterkant van een open boekenkast, waarbij de achterzijde door de boekenkast heen zichtbaar is. Zo kan lakboard worden gebruikt bij vrijwel ieder project, zolang het plaatmateriaal uiteindelijk maar niet te zwaar belast wordt.

Lakboard kopen bij OPMAATZAGEN.nl

OPMAATZAGEN.nl heeft een zeer ruim assortiment plaatmaterialen in de meest uiteenlopende varianten en uitvoeringen. Je kunt binnen ons assortiment diverse soorten vezelplaten vinden, zoals MDF, zachtboard en hardboard. Wil jij de afgewerkte vorm van hardboard, dus lakboard, kopen? Dan ben je bij ons natuurlijk ook aan het juiste adres. Wij bieden lakboard op maat aan tegen een aantrekkelijke prijs. Plaats je bestelling eenvoudig online en laat ons de lakboard platen voor je op maat zagen. Dat bespaart jou veel werk. Is het een kleine moeite om je bestelling op te halen bij onze zagerij in Veendendaal? Dan zorgen wij ervoor dat de op maat gezaagde lakboard platen voor je klaarstaan. Is dit juist niet praktisch? Dan bezorgen wij je bestelling op de gewenste locatie. Heb je nog vragen over onze lakboard platen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bestel op maat gezaagde plaatmateriaal