Wat is Board plaatmateriaal en waar bestel je het?

Board is een verzamelnaam van plaatmateriaal dat op veel manieren kan worden toegepast. Zo kun je aan de slag met bijvoorbeeld zachtboard, hardboard en andere varianten. Deze platen kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld achterwanden en ondervloeren. Wat voor board je ook nodig hebt, je kunt de gewenste soort board bestellen bij OPMAATZAGEN.nl. Wij bieden je niet alleen plaatmaterialen van de beste kwaliteit, maar wij maken ook alles voor je op maat. Zo kun jij direct verder met je klus om een mooi eindresultaat neer te zetten. Wil jij board kopen? Kijk dan snel verder in ons ruime online assortiment.

Bekijk ons assortiment

Board platen zijn vezelplaten

Board platen behoren tot de vezelplaten, waar onder meer ook MDF platen toe behoren. Dit betekent dat het plaatmateriaal bestaat uit houtvezels. Deze houtvezels worden onder hoge druk en temperatuur met water samengeperst, waardoor het niet nodig is om lijm te gebruiken. Doordat board uit houtvezels bestaat en zonder lijm is geperst heeft het een sterk zuigende werking. Hierdoor zijn de platen niet geschikt om buiten te gebruiken. De weersomstandigheden zorgen er dan voor dat de kwaliteit snel achteruit gaat. Board platen zijn wel ideaal voor gebruik binnenshuis.

Twee soorten board platen

Board kan in de basis worden onderverdeeld in twee varianten, namelijk zachtboard en hardboard. Wat is nu precies het verschil? Ga je zachtboard kopen, dan koop je een plaatmateriaal dat is samengeperst onder gemiddelde druk. De houtvezels zijn nat gemaakt en vervolgens onder hoge temperatuur en middelmatige druk bij elkaar geperst. Wil je hardboard kopen? Dan kies je voor platen die onder hoge druk zijn geperst. Ook voor dit proces zijn de houtvezels eerst nat gemaakt. Vervolgens zijn ze samengeperst onder hoge temperatuur en hoge druk. De druk die wordt toegepast voor het samenpersen tijdens het productieproces is dan ook het definiërende verschil tussen zachtboard en hardboard. Het resultaat is dat hardboard een stuk harder en dunner is.

Board is niet bestand tegen vocht

Of je nu kiest voor hardboard of zachtboard, board is in geen geval bestand tegen vocht. Het is niet zo dat de hardboard platen, die onder hogere druk zijn samengeperst, wel in staat zijn om de kwaliteit te behouden wanneer zij worden toegepast in een vochtige of natte ruimte. De kwaliteit gaat wel minder snel achteruit dan wanneer er zachtboard wordt gebruikt, maar uiteindelijk gaat ook de kwaliteit van hardboard snel verloren wanneer het in aanraking komt met vocht. In alle gevallen is het af te raden om board, in welke specifieke variant dan ook, buiten te gebruiken of binnen te gebruiken in een ruimte waarin veel vocht bestaat.

Board kopen voor een ondervloer

Je kunt board bestellen wanneer je een goede ondervloer wilt realiseren. In dit geval kies je voor zachtboard, wat ideaal is voor het maken van een ondervloer voor bijvoorbeeld laminaat en parket. Wil je dit board kopen voor een ondervloer waarop uiteindelijk tapijt komt te liggen? Dan is het belangrijk om de platen dubbelzijdig te verlijmen. Board plaatmateriaal is om meerdere redenen een goede keuze. Een heel belangrijke reden is wel de milieuvriendelijkheid. Board is een natuurproduct dat geen enkele schadelijke stof bevat. Board is daarnaast voorzien van een FSC keurmerk.

De voordelen van zachtboard voor ondervloeren

Zachtboard biedt diverse voordelen wanneer de board platen worden gebruikt voor het realiseren van een ondervloer. De board platen dempen geluid, zijn egaliserend en bijzonder veerkrachtig. Daarnaast zijn zij ook spanningsvrij en zorgen zij voor een zeer goede isolatie. In flatgebouwen wordt vaak gekozen voor zachtboard als ondervloer, omdat er in dergelijke gebouwen altijd voor moet worden gezorgd dat benedenburen zo min mogelijk last hebben van geluiden van de bovenburen. De board platen kunnen geluiden zeer goed dempen. Het geluid wordt verminderd met maar liefst 19 decibel. In een flat zijn vaak ook woningen te vinden die zich boven de inpandige bergingen bevinden. Deze woningen hebben koudere vloeren, omdat de kou uit de bergingen omhoog trekt. Ook in deze woningen is het gebruik van zachtboard als ondervloer sterk aan te raden. De vloer zal veel warmer aanvoelen.

Hardboard kopen

In bepaalde gevallen kun je ook prima hardboard gebruiken voor het maken van een goede ondervloer. Hardboard kent veel verschillende toepassingen. Doordat dit plaatmateriaal is geperst onder een hogere druk is de plaat uiteindelijk sterker. Dit betekent dat hardboard ook goed kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld afdekkingen, achterwanden van kasten en wandafdichtingen. Bij het persen van hardboard wordt ook geen gebruik gemaakt van lijmen of chemische bindmiddelen. Tijdens het proces, waarbij een hoge temperatuur wordt gebruikt, komt er namelijk een natuurlijk bindmiddel vrij dat zicht voor een optimale hechting. Dit natuurlijk bindmiddel staat bekend onder de naam lignine.

Board eenvoudig bewerken

Zowel hardboard als zachtboard is volledig natuurlijk. Je kunt dan ook prima board kopen wanneer je een milieubewuste keuze wilt maken voor je projectmaterialen. Hardboard is, net als zachtboard, FSC goedgekeurd. De board platen kunnen goed worden bewerkt. Wel is het belangrijk om hiervoor gebruik te maken van goede gereedschappen of speciale houtbewerkingsmachines. Moet het board alleen gezaagd worden op een bepaalde maat? Dan kan OPMAATZAGEN.nl dit natuurlijk voor je doen. Je kunt bij ons online board kopen en binnen het bestelproces aangeven in welke afmetingen je de gewenste board nodig hebt. Wij zagen alles voor je op maat, zodat jij niet meer met een handzaag aan de slag hoeft.

Board kopen bij OPMAATZAGEN.nl

Wil jij board kopen van hoogwaardige kwaliteit? Voor zachtboard en hardboard van optimale kwaliteit ben je zeker aan het juiste adres bij OPMAATZAGEN.nl. Bij ons kun je uitstekende board platen bestellen tegen een aantrekkelijke prijs. Geef ons door welke afmetingen je nodig hebt en wij zorgen dat alles op maat gezaagd wordt voor je. Vervolgens kun je de board platen ophalen bij onze locatie zodra wij je bestelling voor je klaar hebben staan. Is het makkelijker om de board platen bezorgd te krijgen op je woon- of werkadres? Geen probleem! Dan zorgen wij voor een bezorging op het gewenste adres. Wil jij online board bestellen, maar wil je je eerst laten adviseren of heb je meer informatie nodig? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Bekijk ons assortiment