Wat is betonplex en waar bestel je het?

Betonplex is een zeer sterk plaatmateriaal dat speciaal ontwikkeld is voor de bekisting bij het betonstorten. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten betonplex. In de basis zijn deze varianten onder te verdelen in twee varianten, namelijk betonplex op multiplex basis en betonplex op spaanplaat basis. Van elke variant zijn er weer meerdere soorten te verkrijgen. Wil jij betonplex op maat kopen tegen een aantrekkelijke prijs? Dan kun je betonplex bestellen bij OPMAATZAGEN.nl. Wij zorgen er direct voor dat de platen al de juiste afmetingen voor jouw project hebben.

Wat is betonplex precies?

Betonplex valt onder de plaatmaterialen. De betonplex platen zijn van een epoxy toplaag voorzien, welke weer bestaat uit 2-componenten kunsthars. Hierdoor is de betreffende laag slagvast, krasvast en watervast. Voor het storten van beton is uiteraard een zeer sterke bekisting nodig. Daarnaast mag het beton tijdens het drogen in de bekisting niet gaan hechten aan het materiaal. Op basis van die voorwaarden werd betonplex ontwikkeld. Wanneer het beton eenmaal goed uit is gehard kan het betonplex moeiteloos worden verwijderd. Voor dit doeleinde kunnen de betonplex platen vaak meerdere keren worden gebruikt. Betonplex wordt tegenwoordig voor veel verschillende doeleinden gebruikt.

Belangrijke eigenschappen van betonplex

Betonplex heeft een zeer gladde toplaag. Hierdoor is het niet alleen het beton dat niet aan het plaatmateriaal hecht, maar de meest uiteenlopende andere materialen hechten er ook niet aan. De toplaag zorgt ervoor dat betonplex wat vettig aanvoelt. Betonplex is zeer sterk en beschikbaar in diverse dikten, zodat er altijd een juiste dikte is voor jouw specifieke toepassing. Betonplex platen kunnen binnen en buiten worden gebruikt. De toplaag is volledig waterdicht. Wel is het belangrijk om te weten dat er verschillende coatings worden gebruikt. Standaard zijn deze toplagen niet uv-bestendig, waardoor het betonplex na verloop van tijd gaat verkleuren. Er zijn ook coatings die wel uv-bestendig zijn. Bij betonplex varianten die deze coating gebruiken zal dat altijd in de beschrijving staan.

Welke soort betonplex is de beste keuze?

Je kunt in de basis dus een keuze maken uit twee soorten betonplex, namelijk de variant op basis van multiplex en de variant op basis van spaanplaat. Het is niet makkelijk te zeggen welke variant voor jou de beste keuze is. Dit is namelijk vooral afhankelijk van de toepassing. In bepaalde gevallen zal betonplex op basis van spaanplaat de juiste keuze zijn, terwijl je voor andere projecten beter multiplex betonplex kunt gebruiken. Pas je keuze altijd goed aan op het project waarmee je aan de slag wilt. Betonplex platen met een basis van spaanplaat hebben namelijk heel andere eigenschappen te bieden dan de betonplex platen die een basis hebben van multiplex.

Betonplex kopen op basis van multiplex

Je kunt betonplex bestellen op basis van Multiplex wanneer je een goede duurzaamheid verwacht. Deze variant bestaat uit diverse fineerlagen die met elkaar zijn verlijmd op kruislingse wijze. Beide kanten zijn voorzien van een laag epoxy, waardoor beide zijden van dezelfde, goede kwaliteit zijn. Multiplex betonplex buigt niet door, ook niet bij zwaardere en langdurige belasting, doordat het materiaal zeer sterk is. De multiplex betonplex platen zijn te verkrijgen van diverse houtsoorten en ook hierin is je keuze belangrijk. Zo zijn de betonplex platen van meranti een stuk sterker en duurzamer dan de multiplex betonplex platen van populierenhout. Naast betonbekistingen zijn deze platen ook goed in te zetten voor bekledingen van bijvoorbeeld bedrijfswagens en aanhangers.

Betonplex kopen op basis van spaanplaat

Voor diverse projecten kan betonplex op basis van spaanplaat een goede keuze zijn. Dit is een financieel voordeligere keuze, maar dit merk je ook aan de stevigheid en de duurzaamheid. Wanneer deze variant wordt gebruikt voor de bekisting bij het storten van beton, dan kunnen de platen hiervoor maar eenmalig worden gebruikt. Dit in tegenstelling tot de betonplex platen op multiplex basis. Wil je een meubel van maken met een krasvaste toplaag? Dan is betonplex van spaanplaat juist een goede keuze. Spaanplaat is een populair plaatmateriaal in de meubelbouw en de toplaag van betonplex van spaanplaat maakt het materiaal krasvast.

Waarvoor wordt betonplex gebruikt?

Zoals we eerder hebben aangegeven werd betonplex in eerste instantie ontwikkeld om de bekisting van te maken voor het betonstorten. Uiteindelijk ontdekte men de uitstekende eigenschappen van betonplex, waardoor het plaatmateriaal nu veel veelzijdiger wordt toegepast. Er worden meubelstukken van betonplex gemaakt, maar ook dierenhokken voor binnen of buiten kunnen uitstekend worden gemaakt van betonplex. Daarnaast worden er werkbladen en keukenbladen van het materiaal gemaakt, evenals vloeren van onder meer bestelbussen en aanhangers.

Betonplex bestellen voor buiten

Betonplex is goed bestand tegen vocht, maar in bepaalde gevallen is het wel belangrijk om te kiezen voor een goede afwerking. Zo is het aan te raden om de kopse kanten van de betonplex platen waterdicht te maken wanneer het materiaal wordt blootgesteld aan veel vocht en/of water. Je kunt de kopse kanten van het betonplex eerst goed waterdicht maken en vervolgens verlijmen. Zo zorg je ervoor dat de uiteindelijke constructie echt volledig waterdicht is. Er is een groot verschil tussen de aanwezigheid van veel water of slechts spatwater. Betonplex van multiplex is in de basis spatwaterdicht. Wil je de betonplex platen gebruiken om bijvoorbeeld een mooi aquarium van te maken? Dan is het wel aan te raden om de kopse kanten eerst volledig waterdicht te maken met bijvoorbeeld een randsealer.

Hoge kwaliteit van betonplex platen

Betonplex is een zeer hoogwaardig, sterk en duurzaam plaatmateriaal waar je echt alle kanten mee op kunt. Als je zoekt naar een houtsoort die niet snel aan kwaliteit zal verliezen, onder diverse omstandigheden, dan is betonplex vaak een goede keuze. Betonplex werd voorheen voornamelijk op bouwplaatsen en binnen de industrie gebruikt. Tegenwoordig zien we dat particulieren ook steeds vaker kiezen voor betonplex, bijvoorbeeld voor het zelf maken van mooie meubelstukken voor in huis.

Betonplex bestellen bij OPMAATZAGEN.nl

Betonplex kan voor de meest uiteenlopende projecten zeker de juiste keuze zijn. Wil jij betonplex kopen? Kijk dan zeker even verder in het veelzijdige assortiment van OPMAATZAGEN.nl. Je kunt bij ons heel eenvoudig online diverse soorten betonplex bestellen. Hierbij kun je direct de gewenste afmetingen doorgeven, zodat wij de betonplex platen voor je op maat kunnen zagen. Dit kunnen wij doen in verschillende vormen en met diverse afwerkingen. Wij kunnen zorgen voor een spoedige bezorging van de betonplex platen op maat wanneer dit voor jou de beste optie is. Voor meer informatie of advies over (het gebruik van) betonplex kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Bestel jouw betonplex op maat