Veelgebruikte toepassingen van board

Er zijn een groot aantal veelgebruikte toepassingen van board te noemen. Board is namelijk een plaatmateriaal dat heel veelzijdig kan worden toegepast. In de bouw wordt er veel gebruik gemaakt van dit materiaal, maar ook particulieren gaan er graag mee aan de slag. Board kan worden onderverdeeld in twee categorieën, namelijk zachtboard en hardboard. De veelgebruikte toepassingen van board kunnen daarom ook worden verdeeld in deze twee categorieën. Je kunt bij ons altijd terecht voor het bestellen van board. Wij hebben zowel zachtboard als hardboard in ons assortiment. Wij zagen alles op maat voor je, als onderdeel van onze service. Je kunt je order bij ons ophalen in Veenendaal of laten bezorgen op het gewenste adres.

Bekijk ons assortiment

Wat is zachtboard precies?

Zoals aangegeven kunnen de veelgebruikte toepassingen van board worden onderverdeeld op basis van de twee varianten van board, namelijk zachtboard en hardboard. Wat is zachtboard precies? Dit is een zachte vezelplaat die uit houtvezels bestaat. In deze houtvezels is de stof lignine te vinden, een natuurlijk bindmateriaal. Hierdoor hechten de houtvezels goed aan elkaar, zelfs zonder toegevoegd bindmiddel. De houtvezels worden eerst nat gemaakt en vervolgens tot een plaat gevormd. Tijdens het drogen gaan de houtvezels aan elkaar hechten en ontstaat het uiteindelijke plaatmateriaal. Zachtboard heeft diverse belangrijke kenmerken. Zo is het gevoelig voor vocht, heeft het geluiddempende kwaliteiten en valt het onder de poreuze materialen.

Veelgebruikte toepassingen van zachtboard

Wanneer we kijken naar de toepassingen van board, en dan specifiek naar die van zachtboard, dan zien we een aardige rij mogelijkheden staan. Zo wordt zachtboard veel gebruikt om wanden en vloeren thermisch te isoleren. Daarnaast wordt het materiaal vaak toegepast als ondervloer. In de glasindustrie wordt vaak gekozen voor zachtboard om te dienen als verpakkingsmateriaal en veel particulieren maken er graag een prikboard voor familieberichtjes van. Zachtboard wordt ook gebruikt als deurvulling en voor het aftimmeren van plafonds. Daarnaast worden er leuke DIY projecten met Zachtboard gemaakt, zoals bijvoorbeeld een prikboard.

Wat is hardboard precies?

hardboard is de tweede variant van board. Dit plaatmateriaal wordt, in tegenstelling tot zachtboard, wel geperst onder hoge druk en een hoge temperatuur. De houtvezels worden natgemaakt en vervolgens op een kopergaasnet met een fijne structuur geperst. Dit kopergasnet laat een afdruk achter op de plaat, wat je altijd kunt zien aan de achterzijde van de plaat. In bepaalde gevallen wordt er lijm toegevoegd. Het gaat dan om kunstharslijm die ervoor zorgt dat de plaat net even steviger is.

Veelgebruikte toepassingen van hardboard

Ook voor hardboard geldt dat er varianten met en zonder perforaties zijn. Hierdoor zijn er meerdere veelgebruikte toepassingen van board in de vorm van hardboard. Zo wordt het plaatmateriaal vaak toegepast als materiaal voor bekleding, achterwanden en ook voor bijvoorbeeld bedbodems wordt er vaak gebruik gemaakt van hardboard. In dit laatste geval wordt er vrijwel altijd gekozen voor de geperforeerde vorm. Deze variant is ook heel geschikt voor het zelf maken van ophangsystemen in de particuliere schuur of professionele werkplaats.

Lakboard: een afgewerkte variant van hardboard

hardboard bestaat ook in een afgewerkte variant; lakboard namelijk. Deze variant heeft aan de kant waar de afdruk van het kopergaasnet zit een kunststof toplaag gekregen. Deze toplaag is wit gekleurd, waardoor het voor veel toepassingen al de juist kleur heeft. Deze laag is ook makkelijk over te schilderen, mocht je een andere kleur willen. Hiervoor moet je de laag wel eerst licht schuren. Schuren is alleen aan te raden bij Lakboard, aangezien gewoon hardboard structurele kwaliteit verliest als het geschuurd wordt.

 

Wil jij ook aan de slag met één van de veelgebruikte toepassingen van board? Dan is het goed om te weten dat het plaatmateriaal beschikbaar is in meerdere standaard diktematen. Het verschil tussen de twee diktematen is zeer klein, maar kan binnen een project toch een groot verschil maken. Je kunt board bestellen met een dikte van 3,2 millimeter (lakboard) en je kunt board platen bestellen met een dikte van precies 3 (hardboard) millimeter. Zachtboard is doorgaans 8,5 millimeter dik. Weet je niet goed wat de beste keuze is voor jouw specifieke project? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij adviseren je graag op basis van jouw specifieke project. Zo weet je altijd zeker dat je de juiste variant board koopt bij OPMAATZAGEN.nl.

Zachtboard en hardboard bestellen bij OPMAATZAGEN.nl

We hebben je kennis laten maken met een aantal van de veelgebruikte toepassingen van board, zowel van zachtboard als hardboard. Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken. Wil jij met zachtboard of hardboard aan de slag? Dan kun je het plaatmateriaal bij ons bestellen tegen een scherpe prijs. Geef ons de benodigde afmetingen door en wij zagen de platen voor je op maat. Dat scheelt jou veel werk en energie. Je kunt de op maat gezaagde board platen afhalen bij ons filiaal, maar wij kunnen je bestelling ook bezorgen wanneer dit beter uitkomt voor je. Wil jij board bestellen, maar weet je niet zeker welke variant je nodig hebt? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Bestel jouw board op maat bij OPMAATZAGEN.nl! Wij zagen jouw bestelling tot op de millimeter nauwkeurig op maat. Bekijk ons assortiment en start je nieuwe klus!

Bestel board op maat!