• OPMAATZAGEN.nl
  • Plywood op maat bestellen? Dat doe je bij OPMAATZAGEN.nl!

Plywood op maat bestellen? Dat doe je bij OPMAATZAGEN.nl!

Plywood is de Engelse benaming voor triplex en multiplex. Dit plaatmateriaal bestaat uit meerdere lagen hout, ook wel fineer genoemd, wat kruislings op elkaar wordt verlijmd. Triplex werd oorspronkelijk gebruikt om plaatmateriaal te benoemen wat bestaat 3 lagen houtfineer en multiplex werd gebruikt om plaatmateriaal te benoemen wat bestaat uit 5 of meer lagen houtfineer. Tegenwoordig vallen deze platen vaak onder de verzamelnaam multiplex. Plywood kan worden gemaakt van verschillende soorten hout en kan ook op meerdere manieren wordt verlijmd. Als je hier meer over wilt weten, lees dan verder.

Al eerder gewerkt met plywood en wil je direct verder naar het bestellen van plywood op maat? Ga dan snel naar onze webwinkel OPMAATZAGEN.nl en start met jouw nieuwe klus!

De houtsoorten die bij plywood worden gebruikt

Plywood als multiplex en triplex wordt gemaakt van verschillende soorten hout. Elke soort heeft zijn eigen voor,- en nadelen. De eigenschappen van plywood variëren dus, afhankelijk van de gebruikte houtsoort en de verlijming van de fineerlagen. We zetten daarom even de mogelijkheden op een rijtje:

Berken plywood

Plywood van berkenhout is licht van kleur en erg sterk. Doordat berken plywood bestaat uit veel dunne laagjes houtfineer, meer dan bij andere soorten plywood, is de plaat erg vlak en heeft een minimale kans om krom te trekken. Afhankelijk van de verlijming kan het worden toegepast in vochtige of droge ruimtes binnenshuis. Interieur verlijmd berken plywood kan alleen worden toegepast in droge ruimtes binnenshuis, terwijl exterieur verlijmd berken plywood ook in vochtige ruimtes binnenshuis gebruikt kan worden. Denk aan de keuken of badkamer. Als je het materiaal goed behandelt kan het eventueel ook buitenshuis gebruikt worden.

Populieren plywood

Plywood van populierenhout is licht van kleur met mooie, zachte, vlammen. Ook is het hout zelf wat zachter en erg licht van gewicht. Het is dan ook een erg populair plaatmateriaal voor het maken van meubels en houten speelgoed. Het hout zelf kan echter niet zo goed tegen vocht en wordt dan ook vooral binnenshuis in droge ruimtes toegepast; om die reden is het dan ook interieur verlijmd. Populieren plywood is ook beschikbaar in een variant die aan de boven- en onderkant een grondlaag heeft gekregen, hierdoor kun je de plaat direct aflakken. Dat scheelt een hoop werk!

Hardhout plywood

Hardhout staat bekend om zijn goede vochtwerende eigenschappen. Plywood van hardhout is daarom ook goed bestand tegen vocht. Door de exterieur-verlijming komen deze vochtwerende eigenschappen optimaal tot zijn recht en is het een ideaal plaatmateriaal om toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis. Voor toepassingen buitenshuis is het minder goed aan te raden, omdat er door de hardheid van het hout dikkere lagen worden gebruikt dan bij andere soorten multiplex. Hierdoor komt er meer spanning op de plaat te staan, wat door wisselende temperaturen en bij verschillende vochtigheidsgraden kan leiden tot sneller verweren van het plaatmateriaal.

Okoumé plywood

Plywood van okoumé is hét plywood wat buitenshuis toe te passen is. Het materiaal heeft een mooie roze-rode kleur en wordt om die reden vaak ook in het zicht gelaten. Okoumé werkt niet veel onder vochtige omstandigheden en is ook wat flexibeler dan andere houtsoorten. Hierdoor is het plywood beter bestand tegen vocht, mits het goed behandeld is, en zal het langer meegaan in buitentoepassingen. Als je van plan bent okoumé plywood te beschilderen is het een goede keuze om gegronde okoumé plywood platen te bestellen. Dan kun je zelf direct verder met aflakken; écht handig!

Beuken plywood

Beuken plywood is erg sterk en erg populair in de voedselindustrie. Beukenhout heeft namelijk een unieke eigenschap die veel voedselproducenten kunnen waarderen; het geeft geen geur of smaak af! Je ziet het dan ook terug in bijvoorbeeld planken waar kazen op worden gerijpt. Deze unieke eigenschappen zijn natuurlijk ook handig bij het maken van houten speelgoed of bij bijvoorbeeld een broodplank. Beuken plywood is wel interieur verlijmd, dus het is alleen toe te passen in droge ruimtes binnenshuis.

Pools grenen plywood

Pools grenen plywood heeft een karakteristieke grenen uitstraling. De vlammen zijn erg duidelijk en geven een bijzonder effect. Grenen is een wat taaiere houtsoort en is daardoor gemakkelijk te bewerken. Het wordt dan ook gebruikt voor het maken van meubels, onder andere in de interieurbouw. Pools grenen plywood is interieur verlijmd en dus alleen toe te passen in droge ruimtes binnenshuis.

De verlijming van de fineerlagen

De verlijming van plywood, oftewel multiplex, zorgt voor een groot deel van de watervastheid van het plaatmateriaal. Wat dat betekent lees je hier:

Een MR verlijming

Een MR verlijming, ook wel bekend als een interieur verlijming, staat voor een ‘Moist Resistant’ verlijming. Letterlijk vertaald staat ‘Moist Resistant’ voor vochtwerend. Hoewel het lijkt dat het materiaal door deze verlijming tegen vocht kan, is dat niet helemaal zo. Een MR verlijming is beschermd tegen toevallige, kortdurende aanrakingen met vocht, maar niet tegen systematische blootstelling aan vocht. Af en toe wat vocht morsen op de plaat kan dus geen kwaad, maar als je het plywood wilt gebruiken in een vochtige ruimte als bijvoorbeeld een keuken of badkamer is een WBP verlijmde variant een betere keuze.

Een WBP verlijming

Een WBP verlijming, ook wel bekend als exterieur of watervaste verlijming, staat voor ‘Water Boiled Proof’. Een WBP plaat heeft een speciale test doorstaan waarin het voor 72 uur in kokend water is gelegd. Als de lijm niet loslaat tijdens deze test krijgt de plaat de classificatie WBP. WBP is dus een soort keurmerk wat duidelijk maakt dat de verlijming goed tegen vocht kan. Hierdoor zijn WBP verlijmde platen toe te passen in vochtige ruimtes binnen,- of buitenshuis, afhankelijk van de gebruikte houtsoort

Het bestellen van plywood op maat

Nu je alles weet over plywood, multiplex en triplex kun je met een gerust hart gaan bestellen. Kies voor het juiste plaatmateriaal en bepaal de vormen en afwerkingen die je wenst. Dan gaan wij direct voor je aan de slag! Als het zaagwerk is voltooid, kun je het ophalen bij onze zagerij in Veenendaal óf je kunt er voor kiezen om het thuis te laten bezorgen; handig hé?

Kijk snel in onze webshop voor ons aanbod aan plywood en ander plaatmateriaal en start je nieuwe klus!

Bestel Plywood