• OPMAATZAGEN.nl
  • Plinten van Meranti, Grenen, Eiken of MDF; de beste keuze voor jóuw huis!

Plinten van Meranti, Grenen, Eiken of MDF; de beste keuze voor jóuw huis!

Plinten kunnen worden gemaakt van verschillende soorten hout- en plaatmateriaal. Je kan kiezen voor plinten van onder andere meranti- (tropisch hardhout), grenen- en eikenhout. Ook bestaan er verschillende soorten plinten van MDF plaatmateriaal. MDF plinten zijn beschikbaar in een standaard, vochtwerende, brandvertragende en ecologische variant, genoeg keuze dus! Om te helpen met het maken van de juiste keuze voor de plinten in jouw huis hebben we een kort overzicht gemaakt van alle voor- en nadelen van de verschillende materiaalsoorten die kunnen worden gebruikt voor plinten.

Bekijk ons hele assortiment

Plinten van massief hout

Massief houten plinten hebben een karakteristieke uitstraling. Omdat het zichtbaar van hout is gemaakt heeft het een klassiek en natuurlijk tintje. Het is dan vaak ook mooi om het hout zichtbaar te houden. Doordat het van massief hout is gemaakt kan de plint wel gaan werken onder wisselende omstandigheden.

Plinten van grenenhout

Grenenhout is afkomstig van de grove den. Het heeft een lichtbruine kleur die in de loop van de tijd donkerder wordt. Tijdens het bewerken van grenenhout komt een typische geur vrij. Na een tijdje zal deze geur uit zichzelf weer verdwijnen. Grenenhout kan relatief goed tegen vocht, maar kan wel gaan werken onder wisselende temperaturen en vochtigheidsgraden.

 

Voor- en nadelen van plinten van grenenhout

+ Een lichte, natuurlijk uitstraling

+ Gemakkelijk te bewerken

+ Relatief goed bestand tegen vocht

– Vrij zacht hout, waardoor het gemakkelijk te beschadigen is

– Plinten kunnen gaan werken door temperatuurverschillen en vochtigheidsgraden

Plinten van eikenhout

Eikenhout is lichtbruin van kleur en erg hard. Het is een houtsoort die erg lang meegaat en ook goed is toe te passen buitenshuis. Het werd vroeger dan ook vaak in de scheepsbouw en huizenbouw gebruikt. Binnenshuis zal het hout dus lang goed blijven, waardoor het een duurzame keuze is als je voor plinten van massief hout gaat. Wel kan het hout gaan werken en is het gevoelig voor splinteren.

 

Voor- en nadelen van plinten van eikenhout

+ Een karakteristieke, klassieke uitstraling

+ Harde en sterke houtsoort

+ Gemakkelijk te bewerken

+ Kan goed tegen vocht

– Plinten kunnen gaan werken onder vochtige omstandigheden en temperatuurverschillen

– Gevoelig voor splinteren

– Prijzig

Plinten van meranti tropisch hardhout

Meranti is een verzamelnaam voor aantal soorten tropisch hardhout. Deze houtsoorten zijn allen afkomstig uit Zuid-Oost Azië. Het hout heeft een licht rode tot donkerrode kleur met bruintinten. Het is een sterke houtsoort die goed tegen vocht kan zonder al te zwaar te zijn en is daarom erg populair in de bouw. Hardhout is één van de weinige houtsoorten die amper zullen werken onder vochtige omstandigheden of wisselende temperaturen. Door de populariteit van de houtsoort worden er echter veel oerbossen gekapt om de vraag naar het hout aan te kunnen. Let dus altijd goed op of het hout een keurmerk heeft voor duurzaam bosbeheer.

 

De voor- en nadelen van plinten van meranti tropisch hardhout

Een warme, donkere en natuurlijke uitstraling

+ Werken haast niet

Relatief licht van gewicht

– Tropisch hardhout uit Zuid-Oost Azië is meer belastend voor het milieu

Plinten van vezelplaten

Vezelplaten zijn plaatmaterialen die bestaan uit allemaal kleine houtvezels die verlijmd zijn en onder hoge druk en temperatuur worden samengeperst. Hierdoor is het een erg ecologisch en duurzaam plaatmateriaal. De houtvezels die worden gebruikt zijn namelijk gemaakt van resthout wat anders zou worden vernietigd. Het gebruik van houtvezels zorgt er ook voor dat het materiaal niet zal gaan werken zoals massief hout dat zal doen. Het zal dus niet gaan kromtrekken of splijten door wisselende temperaturen of vochtigheidsgraden. In plaats van het hout, heeft de lijm wel invloed op de werking van het materiaal. De lijm die gebruikt wordt bij het maken van plaatmateriaal kan onder wisselende temperaturen en vochtigheidsgraden namelijk gaan zwellen. Om die reden zijn er vezelplaten ontwikkeld die gemaakt zijn met vochtbestendige lijm. Dit plaatmateriaal kan worden toegepast in vochtige ruimtes en is dus ideaal materiaal voor plinten in kamers die gedweild worden.

Plinten van MDF

MDF staat voor Medium Density Fibreboard en is een vezelplaat die bestaat allemaal kleine houtvezels. In vergelijking met andere vezelplaten als spaanplaat en OSB wordt er bij MDF gebruik gemaakt van het kleinste formaat houtvezel. Dit geeft het plaatmateriaal een egaal en glad oppervlak. Het is gemakkelijk te bewerken, want bij zagen en frezen splintert het niet. Er kunnen dus gemakkelijk allerlei vormen van worden gemaakt. Plinten van MDF zijn dan dus ook in vele vormen beschikbaar. De basisvariant kan dus niet goed tegen vocht, maar plinten van MDF worden, naast deze basisvariant, ook gemaakt van vochtwerend MDF. Dit MDF, is verlijmd met een speciale, watervaste lijm en kunnen daardoor beter tegen vocht. Naast plinten van vochtwerend MDF zijn er ook plinten van brandvertragend en ecologisch MDF. Voor elke ruimte is er dus een MDF plint die geschikt is voor de klus.

De voor- en nadelen van plinten van MDF

+ Gemakkelijk te bewerken

+ Trekt niet krom

+ Grote buigsterkte

+ Slijt niet zo snel

+ Beschikbaar in een vochtwerende, brandvertragende en ecologische variant

– De basisvariant kan niet goed tegen vocht

– Moet eerst gegrond worden voor het beschilderen

Plinten op maat bestellen bij OPMAATZAGEN.nl

Bij OPMAATZAGEN.nl kan je plinten online op maat bestellen. Deze plinten worden tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd en kunnen zelfs in verstek gezaagd worden. Hierdoor hoef jij alleen maar thuis uit te meten hoeveel plinten jij nodig hebt en hoe lang ze moeten zijn en kan je, wanneer de plinten zijn thuisbezorgd zijn, direct verder met verven en monteren. Hoewel wij verschillende soorten plinten verkopen hebben ze allemaal deze eigenschappen:

De plinten van OPMAATZAGEN.nl zijn:

  • Gemaakt van vochtwerend (V313) MDF
  • Afgewerkt met een witte lakdraagfolie zodat ze gemakkelijk te beschilderen zijn
  • Beschikbaar in vele vormen en maten
  • Op maat en in verstek te bestellen

Waarom verkopen wij plinten van vochtwerend MDF?

MDF is een ecologisch verantwoord plaatmateriaal. Doordat er van resthout nieuwe producten worden gemaakt minimaliseer je het restafval van een boom. Je gaat dus verantwoordelijker om met bomen die je kapt, in vergelijking met het gebruik van massief hout. Plinten van massief hout kunnen daarnaast ook kromtrekken onder wisselende temperaturen en plinten van MDF niet. MDF kan onder invloed van vocht wel gaan uitzetten, maar om dat tegen te gaan zijn onze plinten gemaakt van vochtwerend MDF. Zo hoef jij niet bang te zijn dat jouw plinten uit gaan zetten tijdens het dweilen. Daarnaast is het gemakkelijk te bewerken en kan je er dus eenvoudig meerdere vormen op aanbrengen. Hierdoor kunnen we voor elke stijl een plint aanbieden. MDF heeft een sterk zuigende werking. Hierdoor is het lastiger om MDF te schilderen dan bijvoorbeeld massief hout. Om het schilderproces wat makkelijker te maken zijn onze MDF plinten afgewerkt met een witte, lakdragende folie. Deze folie helpt de plint te beschermen tegen vocht en is gemakkelijk te beschilderen of af te lakken.

Wil jij ook gemakkelijk nieuwe plinten in huis hebben? Bestel dan snel jouw plinten op maat! Kijk in onze webshop voor het assortiment en de mogelijkheden. Als wij jouw bestelling hebben ontvangen gaan we direct voor je aan de slag. Voor je het weet worden jouw plinten op maat al bij jou thuisbezorgd!

Plinten op maat bestellen