Het is een van de meest populaire kunststoffen. Dat komt doordat het een uitstekende vervanger van glas is. Het is tot wel 25 keer sterker dan glas; en daarmee een stuk veiliger. Ook is het een stuk goedkoper dan glas en veel lichter. Plexiglas-Acrylaat is UV-werend en goed schoon te houden. Let wel goed op met krassen. Plexiglas-Acrylaat heeft een lange levensduur en is kleurecht. Plexiglas-Acrylaat is in de markt ook bekend onder naam acryl, perspex of PMMA.

Plexiglas platen op maat bestellen

Bestel kunststof Plexiglas-Acrylaat op maat gezaagd gemakkelijk online op maat. In de configurator vul je eenvoudig de afmetingen van je plaat in en wij zagen deze tot op de millimeter nauwkeurig. We bezorgen je bestelling binnen enkele dagen.

Wat is Plexiglas?

Plexiglas ontstaat door een combinatie van Aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur. Plexiglas is een mooi voorbeeld van merkverwatering geworden: Het product werd zo bekend dat het in de spreektaal de productnaam voor Acrylaat, de eigenlijke benaming voor dit soort producten, heeft overgenomen. En dat is niet voor niets natuurlijk.

Soorten Plexiglas op maat

Er bestaan twee soorten Plexiglas: plexiglas GS & plexiglas XT. Het verschil tussen beide producten zit in het productieproces. 

Het plexiglas GS wordt in een glazen vorm gegoten en tot een massieve plaat geperst. Plexiglas XT wordt daarentegen geëxtrudeerd, met andere woorden uitgetrokken tot het eindproduct. 

Bij plexiglas XT is er minder product nodig waardoor Plexiglas XT goedkoper aangeboden kan worden. De laatstgenoemde productiewijze heeft ook tot gevolg dat er veel spanning op het product staat. Hierdoor is het Plexiglas XT minder goed te bewerken dan zijn gegoten tegenhanger. 

Wij bieden zowel plexiglas GS als plexiglas XT aan. Ons product is binnen de maximale afmetingen in elke rechthoekige of vierkante vorm op maat te bestellen! Ook qua diktes is er ruime keuze. Ons assortiment loopt hierin uiteen van 3 millimeter tot en met 10 millimeter. 

Veelgebruikte toepassingen van Plexiglas

Plexiglas wordt al sinds jaar en dag gezien als hét alternatief voor glas. Overeenkomsten tussen de beide producten zijn de doorzichtbaarheid en bijvoorbeeld het blokkeren van UV-straling. 

In de praktijk zijn beide producten soms niet van elkaar te onderscheiden. Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen beide producten. Zo is plexiglas goedkoper, lichter, tot 25 keer sterker, splintert het minder en is het product makkelijker op maat te maken. Al met al hele goede redenen om plexiglas als product te overwegen voor jouw veranda, badkamer of zelfs fotolijstjes. Bekijk hieronder een verzameling van projecten waarbij men gebruik heeft gemaakt van Plexiglas of vergelijkbare projecten. Laat je inspireren door deze voorbeelden en voel je vooral vrij jouw eigen project in te sturen. 

Klustips voor het monteren en afwerken van Plexiglas

Mocht je het product toch zelf op maat willen maken dan is zoals benoemd plexiglas GS gemakkelijker te bewerken dan plexiglas XT. Daarnaast is het product relatief makkelijk te verlijmen, mits je gebruikmaakt van een geschikt product. 

Een goed voorbeeld hiervan is BLS Alcoxy siliconenkit die uiteraard ook bij ons in de webshop te bestellen is. Denk eraan dat de lijm tot wel 24 uur moet drogen, gebruik hierbij voorkeur lijmklemmen om de uiteinden stevig aan elkaar te koppelen. 

Mocht je Plexiglas willen vervormen dan is dat zeker mogelijk. Plexiglas is een zogenoemd thermoplastisch materiaal dat na verhitting buigzaam wordt. Als je eenmaal de juiste vorm hebt dan is het product ook te schuren. Daarmee adviseren wij alleen de kopse kanten onder handen te nemen. Gebruik hierbij het liefst een zeer fijne korrel om hele diepe krassen te voorkomen. 

De bevestiging van Plexiglas kan vrij eenvoudig door erin te boren. Hou er hierbij wel rekening mee dat het product bij temperatuurwisselingen kan krimpen of anderzijds uitzetten. Maak daarom de boorgaten iets groter zodat het materiaal niet scheurt. 

Onderhoud van plexiglas

Het is erg belangrijk om te weten wat je wel en niet moet doen op het gebied van onderhoud. Plexiglas is een erg dik of hechtmateriaal waardoor het product van nature niet veel vuil opneemt. Als zich er toch viezigheid opdoet, kun je het beste gebruikmaken van doorsnee huishoudproducten. Denk hierbij aan een microvezeldoek, een normale ramen lap en schoonmaakmiddel zoals Dreft of groene zeep. Gebruik absoluut geen schurende schoonmaakmiddelen zoals een schuurspons of schoonmaakmiddelen zoals Cif. Hierdoor ontstaan kleine krasjes op het oppervlak waardoor het plexiglas en erg doffe uitstraling krijgt. Plexiglas is nou eenmaal ontzettend krasgevoelig. 

Mocht je te laat zijn met het bovenstaande lezen en zijn er toch al krassen ontstaan, dan is er nog geen reden tot paniek. Er is een speciaal middel genaamd Xerapol wat de krasjes als het ware opvult. Door dit product met beleid in te wrijven en dit uiteindelijk af te nemen met een microvezel doek zijn de krassen veel minder goed zichtbaar. Heb je geen Xerapol tot je beschikking en wil je toch de krassen verwijderen dan is koperpoets een mooi alternatief.