Alupanel-Dibond

Thuiswinkel Waarborg

Kunststof Alupanel platen zijn lichte en zeer stijve platen die zijn opgebouwd uit 3 lagen. Het materiaal is bekend onder verschillende merknamen, zoals Vibond, Imagebond en Dibond. Dit plaatmateriaal heeft twee zichtzijden.

Kunststof Alupanel-Dibond op maat bestellen

Bestel kunststof Alupanel-Dibond op maat gezaagd. In de configurator vul je eenvoudig de afmetingen van je plaat in en wij zagen deze tot op de millimeter nauwkeurig. We bezorgen je bestelling binnen enkele dagen.


Wat is Alupanel-Dibond?

Alupanel-Dibond is een speciaal soort kunststof opgebouwd uit drie lagen, met een kern van polyethyleen, een zwarte kunststof. Hierdoor wordt het Alupanel-Dibond ook wel een Sandwichpaneel genoemd. 

Dit materiaal onderscheidt zich van ander kunststof doordat het heel licht is, maar toch ontzettend sterk. Bovendien heeft Alupanel-Dibond een erg lange levensduur. Deze combinatie van eigenschappen zorgt ervoor dat Alupanel-Dibond een toonaangevend product is in bijvoorbeeld de reclamewereld. Een overgroot deel van de reclameborden, displays en banners zijn gemaakt van dit product. 

Ook goed om te realiseren: Alupanel en Dibond zijn eigenlijk twee verschillende productnamen die vaak in één adem genoemd worden. Het product Alupanel wordt ook wel Dibond genoemd, maar gaat ook door het leven als Alubond, Ecobond, Vibond en het bredere begrip Aluminium Composietplaten. Dus laat je niet verwarren door deze termen.

Eigenschappen van Alupanel-Dibond

Zoals je hierboven kan lezen, bestaat een Alupanel-Dibond plaat uit drie delen. Dit sterk samengedrukt materiaal zorgt voor een hoge stijfheid, wat het product zeer schokbestendig maakt. 

Een fijne eigenschap van Alupanel-Dibond is, dat het niet gevoelig is voor weersinvloeden zoals UV-straling, vocht en temperatuurwisselingen. Erg praktisch en daarom wordt dit product veel buiten ingezet. 

Tot slot is Alupanel-Dibond ook brandvertragend. Boven de 80 graden begint het product te smelten in plaats van dat het vlam vat.

Verschillende soorten Alupanel-Dibond

Alupanel-Dibond kan afgewerkt worden met verschillende toplagen. De variant met een RAL 9016, ook wel verkeerswit genoemd, is veruit het populairste product. 

Dit product is verkrijgbaar in een dikte van 4 mm en kan je gemakkelijk online configureren in de afmetingen naar wens. Je koopt Alupanel-Dibond bij ons volledig op maat gezaagd en per vierkante meter. Geen last van reststukken of afval. Dat is écht handig.

Klustips voor het monteren en afwerken van Alupanel-Dibond 

Zoals veel kunststof plaatmateriaal is Alupanel-Dibond relatief makkelijk te monteren. Het product laat zich gemakkelijk vastschroeven en is bovendien ook goed te kitten of verlijmen. 

Alupanel-Dibond krimpt niet bij temperatuurswisselingen, je hoeft dus geen extra uitsparing te maken om te voorkomen dat het product scheurt.  Let er wel op dat je geschikte kit of lijm gebruikt zoals High Tack Kit. Omdat onze Alupanel-Dibond platen geleverd worden in RAL 9016 is deze ijzersterke kit uitermate geschikt en hoef je niet op zoek naar een transparant alternatief. 

Ondanks het stijve karakter van Alupanel-Dibond is het wel mogelijk om het product iets te buigen. Doe dit niet verder dan een hoek van 30 graden. Het product leent zich niet om te worden gestanst of gesneden. Uiteraard is het product wel freesbaar, maar dat doen wij voor je! In tegenstelling tot sommige andere kunststof producten raden wij je echt af om Alupanel-Dibond te schuren. Het is een glanzend en hard materiaal en het gebruik van schuurpapier, hoe fijn ook, zal het product beschadigen met een dof uiterlijk tot gevolg.  

Onderhoud van Alupanel-Dibond

Omdat Alupanel-Dibond veel buitenshuis wordt toegepast is het onderhoud wel belangrijk. Hoewel het materiaal ontzettend sterk is kunnen bijvoorbeeld fijn stof- en roetdeeltjes zich op het oppervlak ophopen. In principe is dit vuil gemakkelijk te verwijderen aan de hand van een normale vochtige doek. Wij raden aan doorsnee huishoudproducten te gebruiken. Gebruik hiervoor absoluut geen bijtende stoffen of schuurmiddelen! 

Tot slot adviseren wij Alupanel-Dibond af te nemen met een antistatische doek, hierdoor ontlaadt je het materiaal als het ware waardoor het minder snel vuil opneemt.   

Veelgebruikte toepassingen van Alupanel-Dibond

Zoals al vermeld wordt het Alupanel-Dibond breed toegepast in de reclamewereld. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt als bijvoorbeeld spatscherm in de keuken. Verder zien we Alupanel-Dibond terug bij toepassingen waar het materiaal niet te zwaar, maar toch krachtig moet zijn zoals bij gevelbekleding. Bekijk onze DIY inspiratie pagina en kijk hoe voorgangers Alupanel-Dibond of vergelijkbare producten hebben toegepast!