Gefineerd multiplex online op maat bestellen

Multiplex is een plaatmateriaal wat bestaat uit meerdere dunne laagjes massief hout, ook wel fineerlagen genoemd; in feite is elk soort multiplex dus gefineerd multiplex. Gefineerd multiplex kenmerkt zich door een bovenzijde met een fineerlaag met een goede zichtkwaliteit. Wat dat precies inhoudt en hoe je gefineerd multiplex kunt herkennen, lees je hier verder.

Al bekend met gefineerd multiplex en wil je direct door naar het online op maat bestellen van gefineerd multiplex? Ga dan snel naar OPMAATZAGEN.nl, bekijk het aanbod en bestel jouw gefineerd multiplex op maat!

De zichtkwaliteit van multiplex beschrijft hoe mooi de plaat is om te zien. Het heeft niets te maken met hoe sterk de plaat is of met welke lijm het is verlijmd. De zichtkwaliteit beschrijft hoe de lagen dekfineer er uit zien. De boven- en onderkant van de plaat hebben niet standaard dezelfde zichtkwaliteit; multiplex platen hebben vaak een mooie en een minder mooie kant.

Bekijk Multiplex in onze webshop

De zichtkwaliteiten van multiplex

De zichtkwaliteit van multiplex wordt aangegeven met lettercombinaties. We lichten ze even toe:

A Uitgesorteerd en foutvrij. Geen reparaties toegestaan
B Kleine onzuiverheden en reparaties toegestaan
S Kleine onzuiverheden, reparaties en kleurverschillen zijn toegestaan
BB Reparaties door middel van proppen zijn toegestaan
C+ of CP Gebreken zijn geplamuurd en uitgevallen kwasten (knoesten) zijn toegestaan
C- of CC Fouten zijn toegestaan, gebreken worden niet hersteld

Zichtkwaliteit A

De mooiste zichtkwaliteit wordt aangeduid met de letter A. Het dekfineer moet foutvrij zijn; verkleuringen, wormgaatjes en reparaties zijn niet toegestaan. Multiplex platen met deze zichtkwaliteit worden vooral decoratief toegepast bij hoogwaardige projecten.

Zichtkwaliteit B

Zichtkwaliteit B is na kwaliteit A de mooiste. B-kwaliteit platen kunnen kleine onzuiverheden hebben. Lichte verkleuringen en reparaties zijn ook toegestaan. Dit is de meest gebruikte zichtkwaliteit, is gemakkelijk te verkrijgen en bruikbaar voor bijvoorbeeld meubels waar de plaat er mooi uit moet zien.

Zichtkwaliteit BB

Bij dekfineren met zichtkwaliteit BB zijn proppen toegestaan. Proppen is een manier om gebreken te repareren. Er wordt een klein stukje fineer uitgesneden, wat wordt vervangen door een foutloos stukje fineer. Ook zijn kleine scheurtjes in het fineer, met name bij de randen, toegestaan. Platen met BB kwaliteit mogen ook meer kleurverschillen hebben dan platen met B kwaliteit.

Zichtkwaliteit S

Tussen B kwaliteit en BB kwaliteit ligt S-kwaliteit. Bij deze platen is miskleur van het dekfineer toegestaan, maar vaak zitten er geen proppen in. Als er een prop in zit, moet deze op kleur gesorteerd zijn.

Zichtkwaliteit C+

C+, ook wel CP genoemd, ligt onder de BB kwaliteit. Bij platen met deze kwaliteit zijn er meer gebreken in het dekfineer toegestaan. Deze zijn vaak afgedicht met plamuurmiddel in plaats van proppen. Ook zijn scheurtjes en kleine uitgevallen kwasten, ook wel knoesten genoemd, toegestaan. Deze zichtkwaliteit wordt gebruikt wanneer het materiaal beplakt wordt met een HPL laag.

Zichtkwaliteit C-

C- of CC kwaliteit fineren zijn niet meer geschikt voor decoratieve toepassingen. Gebreken worden toegestaan en fouten worden niet meer hersteld. Constructief zijn deze platen natuurlijk nog helemaal in orde en ze zijn prima te gebruiken als bijvoorbeeld constructiemateriaal of verpakking.

 

Wil je nog meer weten over de zichtkwaliteiten of wil je meer weten over andere kwaliteiten en certificaten? Kijk dan even op onze website.

Meerdere zichtkwaliteit op één plaat gefineerd multiplex

Vaak hebben multiplex platen twee verschillende zichtkwaliteiten; één aan de bovenkant en één aan de onderkant. Je hebt dan een kant die in het zicht kan worden gelaten en een kant die, als je dat wilt, afgewerkt kan worden. Platen met twee verschillende zichtkwaliteit kun je herkennen aan een  dubbele classificering, bijvoorbeeld BB/C. Je weet dan dus dat één kant klasse BB heeft en de andere kant klasse C.

De zichtkwaliteit van gefineerd multiplex

De mooiste zichtkwaliteit van gefineerd multiplex is natuurlijk bij platen met een dekfineer van klasse A. Deze platen zijn echter vrij kostbaar en vaak niet toegankelijk voor de particulier. De meest voorkomende multiplex platen van goede zichtkwaliteit hebben de klasse B/BB. Deze platen zijn geschikt voor zichtwerk en de achterkant heeft niet zoveel fouten. Berken multiplex, populieren multiplex en okoumé multiplex zijn bijvoorbeeld multiplex platen die in deze zichtkwaliteit beschikbaar zijn.

Gefineerd multiplex online op maat bestellen

Wil jij gefineerd multiplex op maat bestellen? Dan ben je bij OPMAATZAGEN.nl aan het juiste adres! Wij zagen verschillende varianten van gefineerd multiplex op maat. Dit doen wij in verschillende vormen, met verschillende afwerkingen en uiteraard tot op de millimeter nauwkeurig. Benieuwd naar wat wij kunnen? Kijk eens op onze vormen of afwerkingen pagina voor de mogelijkheden of laat je inspireren door wat anderen hebben gemaakt met ons op maat gezaagd hout- en plaatmateriaal. Voor ons gehele assortiment kun je kijken in onze webshop. Als je jouw bestelling hebt geplaatst gaan we direct voor je aan de slag!

Bestel Multiplex op maat!