Akoestische panelen op maat van MDF (Metisse geluidsisolatie), door Jasper

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Jasper

Jasper

NL

Makkelijk

3 minuten

Om de akoustiek een ruimte te verbeteren zijn akoustische panelen een uitkomst. En deze kan je ook prima zelf maken, zo laat Jasper zien in dit DIY project. Hij legt in detail hoe je dit met gezaagd mdf het beste kunt aanpakken. 

Omschrijving van Jasper

De kamers in een huis zijn akoestisch gezien niet ideaal. Met akoestische panelen kan de galm in een ruimte verminderd worden waardoor het geluid (muziek) beter klinkt.

Hoe ik dit project gemaakt heb

1. De buitenste lengtes aan elkaar verbinden zodat er een frame ontstaat. Gebruik lijm en schroeven (eerst voorboren).
2. De verstevigingsplaatjes in het frame monteren zodat er een soort bak met open achterkant ontstaat. Gebruik lijm en schroeven (eerst voorboren).
3. De opstaande randjes in de schroefgaten wegschuren en de hoekjes een klein beetje afronden om eventuele gaatjes in het doek te voorkomen.
4. Een doek in de binnenkant van de bak nieten zodat de geluidsisolatie er aan de achterkant niet uit kan vallen. Dit doek komt uit het zicht dus dit kan van alles zijn.
5. Monteer een ophangsysteem aan de achterkant. Hiervoor heb ik een kastophangrail gebruikt. Schroef er een met de gewenste lengte op het paneel en een omgekeerd op de muur. Door ze in elkaar te laten vallen blijft het paneel goed hangen. Door middel van een extra plankje hout is er wat extra afstand tussen het paneel en de muur gecreëerd omdat dit akoestisch beter is en dit er ruimtelijker uitziet.
6. Indien er een ophangsysteem gemonteerd wordt aan de bovenkant van het paneel, moet er aan de onderkant iets gemaakt worden voor het creëren van dezelfde afstand. Dit heb is met hout van dezelfde dikte als stap 5 gedaan in combinatie met een schroef met rubber afdichtingsband.
7. Plaats de geluidsisolatie in het frame (op het doek).
8. Optioneel: Niet een aantal stukken elastisch lint overdwars, over de geluidsisolatie in het frame zodat de deze er niet uitvalt bij stap 9.
9. Leg het doek netjes neer en plaats het frame met de geluidsisolatie erin op zijn kop op het doek.
10. Begin in het midden van een lange zijde met nieten en werk naar de kopse kanten van deze lange zijde toe. Trek het doek na iedere niet netjes strak. Doe dit vervolgens bij de volgende langste zijde.
11. Sla het doek netjes om door middel van een dubbele vouw. Als het goed is valt de overtollige lengte nu in de vouw en kun je het doek op deze manier volledig strak krijgen. Begin in een hoek en werk van hieruit met nieten naar het midden van de kopse kant toe. Zodra je in het midden bent aangekomen start je met de volgende hoek van dezelfde kopse kant en werk je weer naar het midden toe. Blijf het doek tussendoor goed straktrekken.
12. Zodra het doek rondom strak vastgeniet is bevestig je het ophangsysteem op de gewenste plek in de kamer. Gebruik de juiste pluggen/schroeven in verband met het gewicht. Het paneel nu voorzichtig opgehangen worden. Geniet van de verbeterde akoestiek!

Afmetingen van mijn DIY project

2 keer: 104,5 x 64,4 x 5,7 cm lxbxh
2 keer: 124,5 x 64,4 x 5,7 cm lxbxh
1 keer: 124,5 x 24,4 x 5,7 cm lxbxh

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Jasper en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 90,02


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken