• OPMAATZAGEN.nl
  • Betonplex waterbestendig, dé gids voordat je gaat bestellen!

Betonplex waterbestendig, dé gids voordat je gaat bestellen!

De opbouw van betonplex waterbestendig

Zoals hierboven al is verteld, is waterbestendig betonplex een watervast verlijmde multiplex plaat die voorzien is van een kunststof toplaag; een hele mond vol. Om duidelijk te maken wat het allemaal betekent gaan we alle elementen stap voor stap langs.

Bekijk hier ons assortiment van Multiplex!

De multiplex kern

Betonplex wordt dus gemaakt van multiplex. Multiplex is een plaatmateriaal wat bestaat uit meerdere dunne lagen hout, ook wel fineer genoemd, die in de nerf kruislings op elkaar verlijmd zijn. De dunne lagen houtfineer die gebruikt worden kunnen krom trekken in de richting van de nerf en door ze kruislings op elkaar te verlijmen wordt de plaat dus een stuk sterker en trekt het ook niet krom. Het resultaat is een plaat die vanaf de bovenkant eruit ziet als een massief houten plaat Kijk je naar alleen de kopse kanten, dan zie je dat het bestaat uit meerdere lagen.

Doordat de fineerlagen kruislings op elkaar zijn verlijmd is multiplex dus erg sterk, sterker zelfs dan massief hout! Men gebruikt multiplex dan ook vaak bij constructies binnen- en buitenshuis, afhankelijk van de houtsoort en de verlijming.

De verlijming van de fineerlagen

Verlijmingen van multiplex zijn onder te verdelen in MR en WBP verlijmingen. Wat dat betekent lees je hier:

Een MR verlijming

Een MR verlijming, ook wel bekend als een interieur verlijming, staat voor een “Moist Resistant” verlijming. Letterlijk vertaald staat “Moist Resistant” voor vochtwerend. Dit is een beetje een misleidende benaming, omdat de verlijming niet vochtwerend is op de manier zoals wij het kennen. Een MR verlijmde plaat is beschermd tegen toevallige aanrakingen met vocht. Een keer wat morsen is dus niet erg, maar als je de plaat in een ruimte wilt gebruiken waar vocht structureel aanwezig is, een keuken of badkamer bijvoorbeeld, dan is een MR verlijming niet voldoende. Door het vocht kan de lijm dan namelijk los laten. Als je van plan bent de platen buitenshuis of in vochtige ruimtes te gebruiken kan je het beste multiplex gebruiken met een WBP verlijming.

Een WBP verlijming

Een WBP verlijming, ook wel bekend als exterieur verlijming, staat voor “Water Boiled Proof”. Een WBP plaat heeft een speciale test doorstaan waarin het voor 72 uur in kokend water is gelegd. Als de lijm niet loslaat tijdens deze test krijgt de plaat de classificatie WBP. WBP is dus een soort keurmerk, waardoor jij zeker weet dat de lijm tussen de fineerlagen niet los zal laten in vochtige omstandigheden. Betonplex platen met het kenmerk MR of interieur zijn dus alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. Betonplex platen met het kenmerk WBP of exterieur zijn geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes binnenshuis, maar niet altijd geschikt voor gebruik buitenshuis. De gebruikte houtsoort heeft daarin nog een belangrijke rol.

De houtsoorten die worden gebruikt bij betonplex waterbestendig

Multiplex platen worden gemaakt van allerlei soorten hout. Elke houtsoort heeft unieke eigenschappen, waardoor elke multiplex plaat ook weer unieke eigenschappen heeft.

Bekijk hier alle houtsoorten in ons assortiment

Berken: meest geschikt plaatmateriaal voor buiten

Ben jij op zoek naar het meest geschikte plaatmateriaal voor buiten, dan adviseren wij je: berken betonplex. Berkenhout is van nature erg sterk en gemakkelijk te bewerken. De fineerlagen van berkenhout kunnen daardoor extra dun gemaakt worden. Betonplex platen van berkenhout bestaan daarom uit meer lagen dan andere houtsoorten. Hierdoor zijn betonplex platen van berkenhout ook sterker en vlakker dan andere betonplex platen. Doordat de fineerlagen vochtwerend zijn verlijmd, laat de lijm ook niet los in vochtige omstandigheden.

Tropisch hardhout; niet geschikt voor buiten, wél in vochtige ruimtes

De houtkenners onders ons zullen zichzelf misschien afvragen: “Maar hardhout kan toch beter tegen vocht dan berkenhout? Waarom is hardhout betonplex dan niet geschikt voor buiten?”. Het klopt dat hardhout beter tegen vocht kan dan berkenhout, maar hardhout betonplex bestaat uit minder lagen dan berken betonplex. Door het harde hout zijn de lagen dikker en komt er zo meer spanning op de plaat te staan. Bij hardhout betonplex worden ook meerdere soorten tropisch hardhout gebruikt. Het hout zal dus ook meer gaan werken bij wisselende vochtigheidsgraden en temperaturen. Daardoor is hardhout betonplex niet geschikt voor buitentoepassingen, maar wel voor vochtige ruimtes, omdat het wél WBP verlijmd is.

Vuren; vlakke platen voor vochtige ruimtes

Betonplex van vurenhout is erg vlak door de hoge buigsterkte van het hout. Hierdoor wordt het vaak gebruikt bij het maken van vlakke wanden of als onderlaag voor vloeren van vochtige ruimtes. Het hout heeft wel een verhoogde kans op splijten, waar goed op gelet moet worden tijdens het bewerken van het materiaal.

De eigenschappen van de kunststof toplaag

Het verschil tussen betonplex en multiplex is: de kunststof toplaag van betonplex. Deze kunststof toplaag is gemaakt van fenolhars waardoor de laag glad en keihard is. Ook is betonplex door deze laag krasbestendig en stootvast.

De kunststof toplaag wordt in verschillende kleuren aangebracht. De meest gangbare kleuren zijn bruin, zwart en wit, maar ook kleuren als groen en rood zijn mogelijkheden. Ook kan de toplaag stroef worden afgewerkt, zodat je meer grip hebt als je de plaat als vloer toepast. De betonplex platen met deze afwerking worden ook wel betonplex antislip genoemd.

De toepassingen van betonplex waterbestendig

Bekistingen voor het storten van beton

Watervaste betonplex platen worden op meerdere plekken toegepast. Van origine is het ontwikkeld voor het maken van bekistingen om beton in te storten, vandaar dat het zo belangrijk is dat de plaat vlak is en de toplaag glad. Tegenwoordig zie je betonplex op meerdere plekken terug.

Aanhangwagens

In open aanhangwagens zie je vaak dat de bodem is gemaakt van betonplex. Vaak wordt hiervoor betonplex antislip gebruikt. Hierdoor glijdt niet alles heen en weer en blijft de bodem ook langer goed, in vergelijking met een stalen bodem. Het helpt ook tegen beschadigingen.

Inrichtingen van bedrijfswagens

Een bedrijfswagen, bijvoorbeeld een vrachtwagen of een bestelbusje, heeft vaak een interieur afwerking die beschadigingen moet voorkomen. Op de vloer, en ook op de wanden wordt daar vaak betonplex voor toegepast.

Dierenhokken

De kat krabt de krullen van de trap. Maar niet bij betonplex. Honden en katten kunnen aardig wat schade aanrichten met hun klauwen. Bij betonplex kunnen ze krabben wat ze willen, maar krassen krijgen ze er niet in. Daarom zie je ook in dierenhokken voor konijnen en kippen en ook stallen betonplex terugkomen.

Speeltoestellen

Speeltoestellen zoals glijbanen en speelhuisjes krijgen veel te verduren. Niet alleen van de kinderen die er op spelen, maar ook van de natuur. Voor de vloeren wordt vaak betonplex gebruikt, met name de antislip variant, als duurzame en makkelijk bewerkbare oplossing. Ook eventuele daken en wanden worden van betonplex gemaakt.

Natuurlijk zijn dit niet de enige toepassingen van betonplex. Weet jij nog een toepassing? Laat het ons weten!

Nu je alles weet over watervast betonplex kan je met een gerust hart gaan bestellen. Maak jouw keuze en wij gaan direct voor je aan de slag! Alles wat jij nog hoeft te doen is wachten tot jouw op maat gezaagde betonplex platen thuis worden bezorgd. Veel plezier met jouw klus!

Bestel hier Betonplex!