Betonmultiplex op maat online bestellen?

Betonmultiplex, ook wel betonplex genoemd, is een plaatmateriaal wat erg sterk, glad en vlak is. Het is ontwikkeld om betonbekistingen van te maken. Tegenwoordig wordt het voor veel meer toepassingen gebruikt, maar deze oorsprong vind je dus nog steeds terug in de naam. Wil je meer weten over betonmultiplex en hoe we bij OPMAATZAGEN.nl dit soort plaatmateriaal op maat leveren? Lees dan verder!

Al eerder gewerkt met betonmultiplex en wil je direct door naar het online bestellen? Ga dan snel naar OPMAATZAGEN.nl en bestel jouw betonmultiplex op maat!

De oorsprong van betonplex

Zoals hierboven al is genoemd is betonplex ontwikkeld voor het maken van betonbekistingen. De platen die hiervoor gebruikt worden moeten vlak zijn, geen vocht opnemen en het liefst meerdere keren te gebruiken zijn. Deze eigenschappen zijn voor veel meer toepassingen van belang, vandaar dat je tegenwoordig betonplex terugziet op veel andere plekken.

De opbouw van betonmultiplex

Betonmultiplex wordt gemaakt van multiplex, een plaatmateriaal wat bestaat uit meerdere dunne lagen houtfineer die kruislings op elkaar zijn verlijmd. De dunne lagen houtfineer die gebruikt worden kunnen krom trekken in de richting van de nerf en door ze kruislings op elkaar te verlijmen wordt de plaat dus een stuk sterker en trekt het ook minder snel krom. Hierdoor is multiplex sterk genoeg voor constructieve toepassingen en zie je het ook vaak terug in de bouw.

De eigenschappen van de kunststof toplaag

Het verschil tussen betonmultiplex en multiplex is de kunststof toplaag van betonmultiplex. Deze kunststof toplaag is gemaakt van fenolhars en erg glad en keihard. Dankzij deze laag is betonmultiplex krasbestendig en stootvast.

De kunststof toplaag is beschikbaar in verschillende kleuren. De meest populaire kleuren zijn onder andere bruin, zwart en wit. Ook kleuren als groen en rood zijn bij sommige varianten van betonmultiplex een optie. Er is zelfs ook een antislip variant van betonmultiplex met aan één kant een stroeve toplaag.

De verlijming van de fineerlagen

Betonmultiplex plaatmateriaal is WBP verlijmd. Een WBP verlijming, ook wel bekend als exterieur verlijming, staat voor “Water Boiled Proof”. Plaatmateriaal met het kenmerk WBP heeft een speciale test doorstaan waarin het voor 72 uur in kokend water is gelegd. Als de lijm niet loslaat tijdens deze test krijgt de plaat de classificatie WBP. De term WBP is dus een keurmerk, waardoor jij zeker weet dat de lijm tussen de fineerlagen niet los zal laten in vochtige omstandigheden binnen- én buitenshuis. Of het plaatmateriaal ook daadwerkelijk buitenshuis kan worden toegepast is afhankelijk van de gebruikte houtsoort.

De gebruikte houtsoorten bij betonmultiplex

De multiplex kern van betonmultiplex kan van verschillende houtsoorten worden gemaakt. Elke houtsoort geeft unieke eigenschappen aan het plaatmateriaal. We gaan de mogelijkheden voor betonmultiplex even langs.

De houtsoorten waar betonmultiplex van wordt gemaakt zijn:

  • Berken
  • Tropisch Hardhout

Het zagen in verschillende vormen

Betonmultiplex op maat zagen kan in verschillende vormen, zo kan jij het plaatmateriaal gemakkelijk op meerdere manieren toepassen.

Rechthoek

Hele platen betonmultiplex komen in de vorm van een rechthoek. Een rechthoek is ook op de meeste manieren toe te passen. Plaatmateriaal op maat laten zagen in de vorm van een rechthoek kan dan ook op heel veel manieren worden toegepast: interieurafwerkingen, vloeren, tafelbladen en nog veel meer kan worden gemaakt van rechthoekig plaatmateriaal.

Vierkant

Vierkante platen betonmultiplex worden, net als rechthoeken, ook vaak gebruikt bij projecten. Je ziet ze dan bijvoorbeeld terug bij kisten, tafels, hokken en vele andere projecten.

Hoeken afronden of afschuinen

Als je vierkanten of rechthoeken zaagt van betonmultiplex zijn de hoeken erg scherp. Mocht het gewenst zijn, kunnen de hoeken worden afgeschuind of afgerond. Dit kan worden gedaan bij alle hoeken of bij de twee hoeken van één zijde.

Kanten afschuinen

Van vierkant en rechthoekig op maat gezaagd plaatmateriaal kan er ook één kant afgeschuind worden. Dit kan gedaan worden voor zowel een lange kant of een korte kant, met een soort vleugelvorm als resultaat.

Driehoeken

Van betonmultiplex kan ook een driehoek op maat worden gezaagd. Deze driehoek kan gemaakt worden uit een vierkant, een rechthoek en ook kan een symmetrische driehoek gemaakt worden.

Cirkels

Als je helemaal geen hoeken wilt in jouw plaatmateriaal kan je de plaat in een rond laten zagen. Cirkelvormige platen kunnen worden gebruikt voor tafels, maar ook voor decoratie. Ook is het mogelijk om halve cirkels te zagen.

 

Trapezium

Een trapezium is een driehoek waar de bovenste punt van mist. De bovenste zijde is daardoor korter dan de onderste, waardoor de linkerzijde en de rechterzijde schuin lopen.

 

Parallellogram

Een parallellogram is een rechthoek waar de korte zijden op dezelfde manier diagonaal lopen. De plaat ziet er daardoor ‘verschoven’ uit.

Een overzicht van alle vormen die wij met plaatmateriaal kunnen zagen kun je vinden op de vormen pagina.

Verstek

Met in verstek gezaagd plaatmateriaal kun je onzichtbare verbindingen maken. Bij in verstek gezaagd plaatmateriaal worden de kopse kanten diagonaal afgezaagd in een hoek van 45 graden. Je kan ook zelf de hoek bepalen, met een maximum van 46 graden.

Afronden

Om de scherpe randen van de kopse kanten weg te werken kun je ze laten afronden. Dit kun je doen voor de onderzijde, bovenzijde en onder- en bovenzijde. Tijdens het bestellen kun je zelf de radius bepalen.

Afschuinen

De kopse kanten kunnen ook worden afgeschuind. Net als bij het afronden van de kopse kanten kan je dit doen voor de bovenzijde, onderzijde en boven- en onderzijde. In plaats van de radius voer je hier de diepte in.

Holprofiel

Bij het maken van een holprofiel worden de boven- en onderrand van de kopse kanten (of één van de twee) uitgehold. Hierdoor steekt het midden uit, wat een moderne en strakke uitstraling geeft.

Kwartrond

Voor een klassieke afwerking kan gekozen worden voor een kwartrond afwerking. Er wordt een ronding aangebracht, maar die wordt niet geheel aangesloten, waardoor er een rechte rand in het midden blijft.

Meer informatie kan je terugvinden op onze pagina voor afwerkingen van plaatmateriaal.

Het bestellen van betonmultiplex

Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je gemakkelijk en snel betonmultiplex op maat. Klik hier om naar het aanbod betonplex te gaan en maak je keuze! Als je bestelling is voltooid gaan we direct voor je aan de slag! Alles wat jij nog hoeft te doen is wachten tot jouw op maat gezaagde betonmultiplex platen thuis worden bezorgd. Veel plezier met jouw klus!

Bestel betonmultiplex op maat!