OSB op maat online bestellen?

OSB, ofwel Oriented Strand Board, is een plaatmateriaal dat bestaat uit samengeperste houtschilfers. Een heel belangrijk voordeel van OSB is wel dat het materiaal 100 procent recyclebaar is. Hierdoor verdient dit plaatmateriaal steeds vaker de voorkeur in de professionele branche. Tegenwoordig draait immers alles om verduurzaming en milieuvriendelijkheid.OSB past zeker bij dit idee. Wil jij OSB kopen? Dan kun je bij OPMAATZAGEN.nl diverse soorten OSB

Wat is OSB nu precies?

OSB valt onder de plaatmaterialen die zijn gemaakt van stukjes hout die worden samengeperst onder hoge druk. Voor de productie van OSB worden speciale houtschilfers geselecteerd, waarna deze schilfers worden geperst met een bindmiddel. Juist deze samenstelling zorgt voor de recyclebaarheid van het plaatmateriaal. Andere plaatmaterialen die in dezelfde groep vallen zijn bijvoorbeeld MDF en spaanplaat. Wat is dan precies het verschil? Het belangrijkste verschil is te vinden in het productieproces. Voor het produceren van multiplex en spaanplaat wordt er zeer veel energie gebruikt. Daarnaast is er sprake van formaldehyde vrijlating bij deze processen. Beide factoren komen niet voor bij de productie van OSB. Er wordt aanzienlijk minder energie verbruikt, waardoor de keuze voor OSB platen een zeer milieubewuste keuze is.

OSB kopen is om meerdere redenen een goed idee

Hierboven staan al enkele voordelen van OSB platen genoemd, maar er zijn meer voordelen te vermelden die ervoor zorgen dat OSB bestellen een goed idee is. Zo ligt het isolatierendement bijzonder hoog, in tegenstelling tot diverse andere, vergelijkbare plaatmaterialen. We hebben het dan over een behoorlijk hoger rendement, namelijk tot wel 90 procent. Dit betekent dat het isolatierendement twee keer hoger ligt dan bij het gemiddelde plaatmateriaal. Dit betekent ook dat er bij de productie van OSB aanzienlijk minder hout hoeft te worden gebruikt. Uiteindelijk zijn dit toch wel belangrijke voordelen, zeker ook voor bedrijven die veel aandacht besteden aan ‘groen werken’.

Zitten er dan geen nadelen aan OSB?

OSB platen bieden veel belangrijke voordelen, maar dat betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen nadelen aan het materiaal kleven. Een belangrijk nadeel van OSB is wel dat de platen niet alleen vocht opnemen, maar dat zij vocht ook aantrekken. Dit betekent dat OSB niet in aanraking mag komen met vocht, in welke vorm of hoedanigheid dan ook. Alle vormen van vocht, van regen tot een beetje condens, zorgen direct voor een flinke afname van de kwaliteit van OSB Vocht zorgt ervoor dat de OSB platen gaan vervormen, waardoor zij onbruikbaar worden. Zorg er dus altijd voor dat je het OSB goed behandelt voordat je het gaat gebruiken, dan is de vochtwering al een stuk beter.

OSB kopen voor buitengebruik

Veel mensen willen OSB kopen voor gebruik buiten. Het spreekt voor zich dat er buiten veel vocht bestaat. Denk niet alleen aan regen, maar bijvoorbeeld ook aan mist. We hebben in Nederland altijd te maken met een aanzienlijke luchtvochtigheid. Kun je dan wel OSB} bestellen voor buiten als de platen zeer slecht bestand zijn tegen vocht? Ja, dit is wel mogelijk. Wel moeten de nodige maatregelen worden genomen. Voordat je daadwerkelijk met het plaatmateriaal aan de slag gaat dien je het goed tegen vocht te beschermen. Je kunt OSB platen impregneren en vervolgens goed beitsen. De goede kwaliteit van de OSB platen blijft dan jarenlang behouden bij buitengebruik. Het is niet aanbevolen om OSB ‘in het weer’ te gebruiken. Je kunt OSB het beste toepassen onder een beschutting.

Diverse soorten OSB hout

Er zijn verschillende soorten OSB hout beschikbaar. Het is goed om hierop te letten wanneer je OSB wilt kopen voor een bepaald project. Het is belangrijk dat de OSB platen daadwerkelijk geschikt zijn voor jouw toepassing. Op de eerste plaats zijn er natuurlijk dikteverschillen. Er zijn relatief dunne OSB platen, van circa een halve centimeter dik, maar er zijn ook veel dikkere platen, met een dikte tot wel 2,5 centimeter. Er zijn meerdere normen onder de OSB platen. Deze normen lopen van 1 tot en met 4. Hierbij geldt dat norm 1 het meest geschikt is voor toepassing op droge plaatsen. Norm 4 is het meest vochtbestendig en ook constructief het sterkste. Deze variant zie je echter in Nederland niet veel terug. De kwalitatief sterkste variant die je in Nederland vindt is OSB.

OSB platen zijn volledig verantwoord

OSB platen zijn een verantwoorde keuze. Het plaatmateriaal wordt namelijk gemaakt van FSC goedgekeurd hout. Wanneer de voorkeur uit gaat naar verantwoord plaatmateriaal, dan is OSB dus ook een uitstekende keuze. Het plaatmateriaal voldoen aan de EN300 norm, waardoor de OSB platen ook veel worden toegepast in de bouw. Door de hoge mate van elasticiteit en het hoge belastingvermogen zijn de platen hier goed geschikt voor. Natuurlijk kunnen particulieren ook OSB kopen voor diverse toepassingen. Zo is OSB een goede keuze voor onder meer het maken van keukenplanken en boekenkasten. Ook voor het maken van diverse meubelstukken wordt steeds vaker gekozen voor het gebruik van OSB platen.

OSB kopen en bewerken

Je kunt bij OPMAATZAGEN.nl OSB bestellen in een basisvorm. Dit betekent dat je het kunt bewerken zoals je wilt. Het groeven, zagen, frezen, spijkeren en boren is heel eenvoudig, doordat het materiaal goed meewerkend is. Wanneer je gebruik maakt van goede gereedschappen, dan zal OSB zeker niet splijten of afbrokkelen. Je kunt de plaat eenvoudig bewerken tot op circa 10 centimeter vanaf de rand. OSB platen kunnen uitstekend worden gelakt, gebeitst of geschilderd, waardoor je de platen eenvoudig de gewenste kleur kunt geven. Juist dit zorgt ervoor dat je ook prima OSB kunt kopen voor het zelf maken van diverse meubelstukken. Het materiaal kan heel eenvoudig worden bewerkt tot een kleur die goed past bij het interieur.

OSB bestellen bij OPMAATZAGEN.nl

OSB platen zijn nog relatief onbekend, maar bieden toch heel veel voordelen. Deze voordelen worden door steeds meer mensen ontdekt, waardoor de verkoop van OSB platen toeneemt. Je kunt kwalitatief hoogwaardige OSB platen kopen bij OPMAATZAGEN.nl. Bestel eenvoudig online en geef aan wat de gewenste afmetingen zijn. Wij zorgen er dan voor dat de OSB platen op maat worden gezaagd, zodat jij hier niet meer mee aan de slag hoeft. Wij kunnen jouw bestelling met OSB thuisbezorgen. Wil jij OSB bestellen, maar wil je eerst meer informatie of advies over de OSB platen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bestel jouw OSB op maat bij OPMAATZAGEN.nl! Wij zagen jouw bestelling tot op de millimeter nauwkeurig op maat. Dit kunnen wij doen in verschillende vormen en we kunnen zelfs de randen voor je afwerken. Bekijk ons assortiment en start je nieuwe klus!

Bestel OSB op maat!