De beschikbare diktes van OSB

Er zijn meerdere beschikbare diktes OSB te vinden binnen het assortiment van OPMAATZAGEN.nl. OSB is Oriented Strand Board en is een plaatmateriaal dat bestaat uit houtschilfers die zijn samengeperst tot een sterke plaat. Het belangrijkste voordeel van OSB is de recyclebaarheid. Die is namelijk 100 procent en dit geldt voor alle beschikbare diktes OSB. Door te kiezen voor dit plaatmateriaal maak je dus een milieuvriendelijke en duurzame keuze. Je kunt bij OPMAATZAGEN.nl terecht voor 3 beschikbare diktes OSB.

Welke beschikbare diktes OSB zijn er?

Bij OPMAATZAGEN.nl kun je binnen het online assortiment 3 beschikbare diktes OSB vinden. De diktes van OSB zijn:

  • 9 millimeter
  • 11 millimeter
  • 18 millimeter

Welke dikte voor jouw project het meest geschikt is, is uiteraard afhankelijk van de specifieke toepassing waar je het plaatmateriaal voor nodig hebt. OSB kan namelijk veelzijdig worden toegepast.

Bestel OSB op maat!

OSB bestaat uit samengeperste houtschilfers

OSB is geen plaatmateriaal uit massief hout, maar valt onder dezelfde varianten als bijvoorbeeld spaanplaat en MDF. Het gaat om een plaatmateriaal dat van kleine stukjes – of schilfers – hout wordt gemaakt. Deze houtstukjes worden gemengd met een bindmiddel en vervolgens onder hoge druk samengeperst. Hierdoor ontstaat er een sterke plaat. Er is overigens wel een belangrijk verschil te noemen tussen de productie van OSB en dat van spaanplaat of MDF. Er wordt namelijk aanzienlijk minder energie verbruikt tijdens het productieproces van OSB. Daarnaast komt er ook geen formaldehyde vrij tijdens het produceren van OSB, wat bij de productie van MDF en spaanplaat wel het geval is, waardoor OSB met het oog op het milieu en de verduurzaming een betere keuze is.

Belangrijke voordelen van OSB

Een goed voordeel van OSB is natuurlijk wel dat er meerdere beschikbare diktes OSB zijn. Doordat je de keuze hebt uit 3 beschikbare diktes OSB i het makkelijk om de dikte van het plaatmateriaal aan te passen op de specifieke toepassing. Het plaatmateriaal is milieuvriendelijk en duurzaam. OSB biedt tweemaal meer isolatierendement dan de meeste andere plaatmaterialen. Het plaatmateriaal kan daarmee uitstekend worden ingezet bij isolatiewerkzaamheden.

OSB vervormt bij aanraking met vocht

Voor alle beschikbare diktes OSB geldt dat zij vocht aan kunnen trekken. Dit verklaart direct waarom OSB in principe nooit gebruikt mag worden in de buitenlucht of in een vochtige ruimte binnenshuis. Vocht heeft namelijk een negatief effect op het plaatmateriaal. Projecten van OSB die in vochtige ruimten worden geplaatst dienen eerst goed behandeld te worden.

OSB behandelen voor bescherming tegen vocht

Het kan natuurlijk zijn dat je OSB toch in een vochtige ruimte wilt gebruiken. Zonder behandeling is dit sterk af te raden, om bovenstaande redenen, maar je kunt de platen wel behandelen om te zorgen voor een goede bescherming tegen vocht. Dit geldt voor alle beschikbare diktes OSB. Je kunt de platen het best behandelen door te starten met een goed impregneermiddel. Na het impregneren van de platen kun je er beits overheen aanbrengen om de bescherming compleet te maken. Wanneer je deze behandeling volgt, dan is het wel mogelijk om OSB platen te gebruiken in vochtige ruimten of zelfs buiten.

De bewerkbaarheid van OSB

OSB platen zijn makkelijk in de gewenste kleur te schilderen, beitsen of lakken. Daarnaast kun je OSB uitstekend bewerken. Boren, spijkeren, zagen en frezen is geen enkel probleem. Wel is het belangrijk om hierbij ongeveer 10 centimeter afstand te houden vanaf de rand van de plaat. Zo voorkom je eenvoudig dat de plaat gaat afbrokkelen of gaat splijten. Juist omdat OSB platen goed te bewerken zijn kiezen steeds meer particulieren voor dit plaatmateriaal voor het maken van diverse meubelstukken. Zo zijn veel kasten inmiddels al voorzien van sterke OSB planken die zwaarder belast kunnen worden.

Drie beschikbare diktes OSB kopen bij OPMAATZAGEN.nl

Bij OPMAATZAGEN.nl kun je drie beschikbare diktes OSB kopen, namelijk 9 millimeter, 11 millimeter en 18 millimeter. Bij het plaatsen van je bestelling kun je aan ons aangeven welke afmetingen je nodig hebt. Wij kunnen de OSB platen dan voor je op maat zagen. Wil jij wel OSB platen bestellen, maar vind je het lastig om een goede keuze te maken uit de beschikbare diktes OSB? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren en adviseren je graag.

Bestel jouw OSB in verschillende diktes op maat bij OPMAATZAGEN.nl! Wij zagen jouw bestelling tot op de millimeter nauwkeurig op maat. Bekijk ons assortiment en start je nieuwe klus!

Bestel OSB op maat!