Let op! Je browser is verouderd.

Je bezoekt OPMAATZAGEN.nl op een browser die wij niet langer ondersteunen. Wij adviseren de laatste browserversie te downloaden zodat je snel en veilig je bestelling kan plaatsen.

Lees meer over welke browsers wij ondersteunen.
Je bent hier: Eiken A/B Gevingerlast
Maatprijs:
per stuk | Incl. BTW

Eiken A/B Gevingerlast

Bezig met laden
1 / 3
Prijs ophalen
 • Eiken A/B Gevingerlast
  Eiken A/B Gevingerlast
 • Eiken Rustiek Gevingerlast
  Eiken Rustiek Gevingerlast
Gratis tot op de mm nauwkeurig gezaagd
Op voorraad - Vandaag besteld binnen 5 werkdagen in huis
Start met bestellen

Een rustig ogend massief houten plaat

Eiken platen zijn robuust, van hoogwaardige kwaliteit en met een natuurlijke uitstraling. Ze bestaan uit gevingerlaste lamellen met een A/B zichtkwaliteit. Hierdoor heeft de plaat een strakke, rustige uitstraling. Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je deze eiken platen volledig naar jouw wens op maat!

Plaatmateriaal van eikenhout

Eikenhout staat bekend als een harde houtsoort. Als je het hout goed behandelt gaat het dan ook jarenlang mee. Eikenhout heeft een lichtbruine kleur die donkerder gemaakt kan worden door het te beitsen, lakken of oliën. Het hout wat wordt gebruikt in onze platen komt uit Oekraïne, waar het beste hout wordt geselecteerd voor het maken van dit plaatmateriaal. Van dit hout worden kleine plankjes gezaagd (lamellen) en die worden vervolgens gevingerlast. Vingerlassen houdt in dat er aan de uiteinden van de lamellen een figuur wordt gefreesd zodat de lamellen verbonden kunnen worden. Dit wordt vaak gedaan in combinatie met lijm. Het resultaat is een massief houten plaat die zichtbaar is opgebouwd uit meerdere kleine plankjes. De lamellen die worden gebruikt in dit proces zijn tussen de 43 en 45 millimeter breed en lopen in de lengterichting van de plaat. Een eiken plaat wordt ook wel eiken timmerpaneel genoemd, hoewel het niet staandaard is afgewerkt aan de kopse kanten.

Eikenhouten platen met A/B zichtkwaliteit

Eikenhouten platen worden in verschillende zichtkwaliteiten geleverd. A/B beschrijft het uiterlijk van de plaat en heeft dus niets te maken met de constructieve kracht van het materiaal. De term A/B betekent dat de bovenkant van de plaat zichtkwaliteit A heeft en de onderkant zichtkwaliteit B. Dit betekent dat de bovenkant bijna geheel noestvrij is. Incidenteel kan er hier en daar een klein noestje zitten, maar die is dan niet groter dan 4 millimeter. De onderkant heeft zichtkwaliteit B en kan dus een wat grover uiterlijk hebben. Hier zijn noesten van maximaal 7 millimeter toegestaan. Daarnaast is spint -wat lichter en zachter hout- aan de randen ook toegestaan.

Gevingerlaste lamellen

Panelen van massief hout bestaan uit meerdere houten planken, ook wel lamellen genoemd, die met elkaar worden verlijmd. Dit wordt doorgaans op twee manieren gedaan. Doorgaand of gevingerlast. Deze panelen worden gemaakt van gevingerlaste lamellen. Deze lamellen worden gemaakt van meerdere stukken hout die aan elkaar verbonden worden. Hierdoor wordt het hout efficiënter gebruikt en is er minder afval, maar is het uiterlijk wel wat drukker

Eikenhout bewerken

Het bewerken van eikenhout is relatief eenvoudig, al zijn er wel wat dingen die handig zijn om rekening mee te houden. Het kan prima gezaagd en gefreesd worden, al kan het wel gaan splinteren. Als je eiken platen op maat gaat zagen is het dan ook belangrijk om een wat grovere zaag te gebruiken die goed scherp is. Het beste is natuurlijk om de plaat door ons in de juiste afmetingen op maat te laten zagen, dan ben je verzekerd van goed zaagwerk en betaal je ook niet voor het resthout. Eikenhout kan, net als elk ander hout, gaan werken in vochtige omstandigheden en bij wisselende temperaturen. Het is dan ook erg belangrijk om eikenhout goed te behandelen met een lak, beits of olie. Dan heb je er ook het langste plezier van. Daarnaast heeft eikenhout een hoge concentratie van looizuur, dit betekent dat nat of vochtig hout blauwzwart kan verkleuren als het in contact komt met ijzer. Het is dan ook aanbevolen om RVS te gebruiken als je metaal wilt verbinden met eikenhout.

Alternatieven
Geef hier je afmeting op
Bezig met laden
Elke houtsoort heeft zijn eigen kracht
Eigenschappen
Type
Eiken
Variant
Eiken A/B Gevingerlast
Dikte
19 mm, 26 mm, 40 mm
Kleur
Naturel
Zichtzijde
Ja
Max. lengte (mm)
3000
Max. breedte (mm)
1200
Plus en minpunten
 • Rustige, warme uitstraling
 • Hoogwaardige kwaliteit eikenhout met hoge zichtkwaliteit
 • Werkt minder dan massief houten planken
 • Gemakkelijk te behandelen met een beits, lak of olie
 • Kan verkleuren als het in contact komt met ijzer
 • Grote en onbehandelde panelen kunnen kromtrekken
Toepassingen
 • Tafels
 • Kasten
 • Boekenplanken
 • Bureau’s
 • Traptreden
 • Kisten, tonnen en vaten