• Gratis op maat gezaagd
  • Vanaf 3 werkdagen, vanaf 9,95 en gratis > 1.000,-

Verlijming van plaatmateriaal

Bij plaatmateriaal is de gebruikte lijm een belangrijk onderdeel, omdat deze mede bepaalt in welke mate het materiaal bestand is tegen water. Ook zijn er normen die erop toezien dat schadelijke stoffen die bij het verwerken van het materiaal vrijkomen, tot een minimum worden beperkt.

MR | Verlijming geschikt voor binnenshuis

Mr staat voor 'Moist-Resistent'. Gek genoeg zet deze naam je een beetje op het verkeerde spoor. Een plaat met MR verlijming is namelijk een interieur verlijming en daardoor uitsluitend te gebruiken in droge ruimtes, waardoor het niet vochtwerend te noemen is.

WBP | Verlijming geschikt voor buitenshuis

WBP staat voor 'Water Boil Proof' en geeft aan dat de verlijming geschikt is voor exterieur toepassingen. Let wel altijd goed op de houtsoort, want sommige houtsoorten zijn niet waterbestendig, ondanks dat er watervaste lijm is gebruikt. Waar bij MDF de houtvezels zo klein zijn dat de verlijming bepaalt hoe watervast de plaat is, wordt bij multiplex gebruik gemaakt van dunne platen hout die kruislings op elkaar worden verlijmd. Hierdoor is de houtsoort ook medebepalend voor de watervastheid van een plaat. Een voorbeeld is berken multiplex. Dit materiaal is standaard watervast verlijmd, maar zonder bescherming niet geschikt voor buiten. Okoumé multiplex is daarentegen een tropische hardhoutsoort die ook watervast is verlijmd, maar wel geschikt is voor buiten. De houtsoort is veel sterker en beter bestand is tegen de weersinvloeden.

V313 | Vochtwerend MDF

MDF V313 is de benaming voor vochtwerend MDF. V313 is de naam van de test die het MDF succesvol moet ondergaan om voldoende vochtwerend te zijn.

EN 314-2 | Klasse aanduiding (vochtige) ruimtes

Deze norm is ook een aanduiding voor de verlijming van plaatmateriaal en maakt onderscheid tussen 3 klassen:

  • Klasse 1: geschikt voor interieur toepassingen in droge ruimtes
  • Klasse 2: geschikt voor interieur toepassingen in vochtige ruimtes en/of beschut/beschermd buiten
  • Klasse 3: geschikt voor (onbeschermde) buitentoepassingen

∗noot: dit is een nieuwere aanduiding dan MR/WBP

Uitstootnorm

E1 norm
De E1 norm geeft aan dat de formaldehydeafgifte lager is dan 0,1 ppm (=parts per million) volgens de norm EN 717-7.