• Gratis op maat gezaagd
  • Vanaf 3 werkdagen, vanaf 9,95 en gratis > 1.000,-

Kwaliteit

De zichtkwaliteit of de constructieve kwaliteit van hout wordt vaak aangeduid met verschillende termen, codes en normen. Per houtsoort leggen wij hieronder kort uit wat je kunt verwachten bij deze aanduidingen van kwaliteit en/of constructieve vermogens.

Vuren balken en latten

Vuren balken en latten zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsklassen. Het hout wordt getest volgens twee normeringen. De eerste normering is NEN 5466 en deze normering kijkt alleen naar de zichtkwaliteit van het hout. De tweede normering is NEN 5499 en deze zegt iets over de sterkte van het hout, om constructief te kunnen gebruiken.

Constructieve kwaliteit van vuren balken en latten

Niet alle balken en latten worden getest volgens NEN 5499. Als je een constructie wilt gaan maken is het dus verstandig om balken en/of latten te kiezen die voldoen aan deze norm. Binnen deze norm zijn er twee klassen die het meeste voorkomen: C18 en C24. Het verschil tussen deze twee is, dat er bij klasse C18 meer onvolkomenheden zijn toegestaan dan bij klasse C24. De toleranties die bij klasse C18 worden gehanteerd zijn groter dan bij klasse C24. Je kunt dus stellen dat hout dat valt onder klasse C24 constructief beter is dan hout dat valt onder klasse C18. Bij de productinformatie op onze website vermelden wij altijd of het hout voldoet aan een constructieve kwaliteit.

Zichtkwaliteit van vuren balken en latten

Alle vuren balken en latten uit ons assortiment vallen onder de zichtkwaliteit klasse C. Dit houdt in dat het hout per meter lengte 1cm krom of gebogen mag zijn. Er kunnen ook splijtscheuren in de balken zitten, deze mogen maximaal 0,5 cm breed zijn en mogen zich over een groot gedeelte van de balk verspreiden. Inwendige scheuren zijn niet toegestaan. Het is ook mogelijk dat er kwasten (noesten) in het hout zitten. Deze kunnen ook los zitten. Dit betekent dat we niet kunnen garanderen dat alle balken en latten altijd helemaal recht en gaaf zijn. We proberen altijd de beste exemplaren te selecteren!

Multiplex

De kwaliteit van multiplex wordt aangeduid met lettercombinaties. Er is een letteraanduiding voor de zichtzijde en een voor de achterzijde. Het gaat hier over de kwaliteit van het dekfineer, de kwaliteit van bijvoorbeeld de verlijming wordt anders aangeduid. B/BB is een voorbeeld van een veel voorkomende kwaliteit, die gebruikt kan worden voor decoratieve toepassingen. Hierin betekent de eerste letter (in dit geval B) de kwaliteit van de zichtzijde en de tweede letter (in dit geval BB) de kwaliteit van de achterzijde

A-kwaliteit fineren zijn uitgesorteerd en foutvrij. Verkleuringen, wormgaatjes en reparaties zijn niet toegestaan. Er zijn geen zichtbare naden. De A-kwaliteit is de mooiste en duurste kwaliteit fineer en wordt vaak gebruikt voor decoratieve toepassingen.

Bij B-kwaliteit fineren kunnen kleine onzuiverheden hebben. Ook lichte verkleuringen en kleine reparaties zijn toegestaan.
Bij BB-kwaliteit fineren zijn proppen toegestaan. Dat zijn kleine uitsneden uit het fineer die vervangen zijn door een foutloos stukje fineer. Proppen is dus een manier om gebreken te repareren. Ook zijn kleine scheurtjes in het fineer (met name bij de randen) toegestaan.

De S-kwaliteit ligt tussen de B- en BB-kwaliteit in. Hierbij is miskleur toegestaan.

C+ of CP-kwaliteit geeft aan dat er meer gebreken in het fineer zijn toegestaan. Vaak zijn deze dicht geplamuurd met een vulmiddel, in plaats van gepropt. Scheurtjes zijn toegestaan en ook kleine uitgevallen kwasten (knoesten) zijn toegestaan. Deze zichtkwaliteit wordt vaak gebruikt voor het beplakken met een HPL laag.
C- of CC-kwaliteit fineren zijn niet meer geschikt voor decoratieve toepassingen vanwege de toegestane gebreken. Constructief is dit nog steeds een goede plaat en deze wordt daarom vaak gebruikt als constructieplaat of verpakkingsmateriaal.

Kwaliteitsaanduiding multiplex
A Uitgesorteerd en foutvrij. Geen reparaties toegestaan
B Kleine onzuiverheden en reparaties toegestaan
S Kleine onzuiverheden, reparaties en kleurverschillen zijn toegestaan
BB Reparaties door middel van proppen zijn toegestaan
C+ of CP Gebreken zijn geplamuurd en uitgevallen kwasten (knoesten) zijn toegestaan
C- of CC Fouten zijn toegestaan, gebreken worden niet hersteld