Polycarbonaat

Thuiswinkel Waarborg

Polycarbonaat is een enorm sterk kunststof materiaal dat slag-, breukvast en zeer sterk is. De panelen zijn helder van structuur. Polycarbonaat, ook wel lexaan genoemd, is 250 sterker dan glas, daarnaast is het materiaal brandvertragend en zelfdovend. Om die reden wordt het vaak als veiligheidsglas ingezet. Deze panelen zijn goed bestand tegen weersomstandigheden zoals hoge temperaturen en UV-straling en verkleuren daarom niet.

Polycarbonaat plaat helder op maat bestellen

Bestel kunststof Polycarbonaat plaat helder op maat gezaagd gemakkelijk online op maat. In de configurator vul je eenvoudig de afmetingen van je plaat in en wij zagen deze tot op de millimeter nauwkeurig. We bezorgen je bestelling binnen enkele dagen.


Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat is een thermoplastisch polymeer, met andere woorden, een speciaal soort kunststof. Polycarbonaat wordt ook wel Lexaan genoemd of afgekort tot de chemische naam PC. Polycarbonaat is een hard, helder en stevig materiaal wat uitermate geschikt is voor producten of toepassingen waar het product te maken krijgt met flinke druk of temperatuurwisselingen. 

Eigenschappen van een polycarbonaat plaat

Polycarbonaat is een thermoplastisch polymeer en is dus een zeer stevig, hard en doorzichtig materiaal. Net zoals veel andere kunststoffen staat ook Polycarbonaat bekend om een hoge stootvastheid. Daarnaast kenmerkt Polycarbonaat zich ook als brandveilig. Polycarbonaat krijgt een brandklasse B1 en dat betekent dat het product moeilijk ontvlambaar is, waardoor vuur zich moeilijker verspreidt. 

Verschillende soorten polycarbonaat

In ons assortiment bieden wij helder polycarbonaat aan. Afhankelijk van de dikte van het materiaal heeft Polycarbonaat een hoge lichtdoorlatendheid oplopend tot wel 91%! Hoe dikker het materiaal, hoe minder licht Polycarbonaat doorlaat. Hoe dunner het product, hoe meer licht er door het materiaal heen komt. Het overgebleven percentage licht dat niet wordt doorgelaten wordt geabsorbeerd door het materiaal, of gereflecteerd. 

Klustips voor het monteren en afwerken van een polycarbonaat plaat

Polycarbonaat is te schroeven en te kitten. Hou hierbij wel rekening met de uitzettingsgraad van het materiaal. Het product zet 0,5 graden uit per tien graden temperatuurwisseling. Omdat het product doorzichtig is adviseren wij een eveneens transparante kit te gebruiken zoals de BLS Alcoxy siliconenkit 290 ml. Benieuwd naar wat anderen maakten? Bekijk hier meer klustips en inspiratie met polycarbonaat platen.

Onderhoud van polycarbonaat

Polycarbonaat is redelijk onderhoudsvrij. Net zoals andere kunststof producten is polycarbonaat wel krasgevoelig. Gebruik daarom géén schuurmiddelen of bijtende producten bij het onderhoud. Veelal volstaan normale huishoudproducten of zelfs gewoon water. 

Omdat polycarbonaat snel statisch wordt, kun je natuurlijk ook een antistatische kunststofreiniger gebruiken. Mochten er onverhoopt toch krassen op het product zijn ontstaan dan is het mogelijk om polycarbonaat te polijsten en bij diepe krassen deze eventueel op te schuren. 

Veelgebruikte toepassingen van polycarbonaat

Polycarbonaat is ontzettend goed bestand tegen hoge temperaturen en druk en is wel 250 keer sterker dan glas. Hierdoor wordt het product op ontzettend veel mogelijke manieren gebruikt. Polycarbonaat zit bijvoorbeeld in Cd's, ramen van boten, maar ook in schilden van de Militaire Eenheid van de politie. Een ontzettend multifunctioneel en breed toegepast product dus!