- OPMAATZAGEN.nl
- Klustips
Tips om jouw maatwerk vakkenkast te ontwerpen!
Tips om jouw maatwerk vakkenkast te ontwerpen!



Ben jij op zoek naar een maatwerk meubel? Wist jij dat een maatwerk meubel ontwerpen en realiseren écht heel makkelijk kon zijn? Een maatwerk meubel is mooi, handig én past in elk interieur! Helemaal de vakkenkasten van OPMAATZAGEN.nl, want deze kun je helemaal op maat laten maken. Zo is de kast altijd helemaal aangepast aan jouw huis en jouw wensen. In dit artikel lees je tips voor het ontwerpen van jouw vakkenkast.
Goed nieuws! We hebben het bestellen en produceren van onze maatwerk vakkenkasten nóg eenvoudiger weten te maken. Hierdoor kan jij jouw ontwerp maatwerk vakkenkasten eenvoudig zelf configureren via onze 3D configurator en kunnen we de kasten op maat zagen, precies zoals jij ontworpen hebt. Dit artikel gaat over onze oude lijn bekend onder de naam STULPR waarvan wij de productie stopgezet hebben. De nieuwe lijn hebben we TOSIZE Furniture genoemd. Benieuwd naar de mogelijkheden binnen de TOSIZE Furniture lijn? Klik hier om onze nieuwe 3D configurator uit te proberen.
Ontwerp jouw kast in 6 stappen
Om jouw maatwerk vakkenkast te ontwerpen heb je een aantal stappen te doorlopen. Per stap hebben we een aantal tips verzameld, zodat je ook zonder ervaring tot een mooie kast kunt komen!
Stap 1: Houtsoort
Stap 2: Afmetingen
Stap 3: Indeling
Stap 4: Dikte van de staanders en liggers
Stap 5: Extra opties
Stap 6: De schets
Stap 1: Houtsoort
Je kunt de ontwerpen van jouw maatwerk meubel laten realiseren in diverse houtsoorten. Een aantal van die houtsoorten moet je zelf nog afwerken en een aantal zijn al afgewerkt, deze houtsoorten hoef je niet meer te schilderen en zijn gespoten! We hebben een los artikel geschreven om je de basis verschillen uit te leggen. Lees je mee?
Maatwerk keuzehulp; onbehandeld of afgewerkt bestellen?
Gespoten meubels in elke RAL kleur
Wij nemen zelfs het spuitwerk voor je uit handen! Ben jij op zoek naar een maatwerk meubel in jouw favoriete RAL kleur? Ga dan voor een volledig gespoten meubel Net zoals alle andere meubels is deze gemakkelijk te configureren. Lees in stap 2 van dit artikel meer over onze maatwerk meubels, of lees de details over al onze materiaalsoorten.
Maatwerk keuzehulp; meer over gespoten meubels
Beschikbare afgewerkte materialen voor jouw kast
Er zijn diverse afgewerkte houtsoorten beschikbaar waar jij je maatwerk vakkenkast van kunt laten maken. Deze materialen zijn voorzien van een afgewerkte toplaag. Hierdoor is het materiaal beschermd tegen vocht en vuil en kun je het makkelijk afnemen. Ben je nieuwsgierig naar de kleuren en uitstraling? Klik hieronder verder.
Maatwerk keuzehulp; alles over afgewerkte houtsoorten
Houtsoorten die nog afgewerkt moeten worden
Je kunt jouw ontworpen maatwerk meubel van een aantal onbehandelde houtsoorten maken. Het afwerken van het materiaal kan variëren van een simpele laklaag tot een grond- en verflaag. Doordat je het materiaal zelf afwerkt heb je de creatieve vrijheid om de kast helemaal naar eigen ontwerp te maken. Wil jij weten over welke houtsoorten we het dan hebben? In onderstaand artikel lichten we uit welke keuzes er zijn en wat de voor- en nadelen per houtsoort zijn.
Maatwerk keuzehulp; alles over de verschillende onbehandelde houtsoorten
Stap 2: Afmeting
- Je kunt de kast zo groot of klein maken als je wilt! Je bepaalt eerst de buitenmaten; dat zijn de breedte, hoogte en diepte. Staanders en liggers langer dan 244,0 of 300,0 cm, afhankelijk van de houtsoort, kunnen niet uit één stuk gemaakt worden. We proberen de indeling zo gunstig mogelijk te houden, maar houd rekening met een naad in een holle plank langer dan 300,0 cm.
- Als de kast tussen het plafond en de vloer komt, houd dan rekening met ongeveer 1,0 cm speling in de totale hoogte en kies voor stelpoten. Deze ruimte is nodig om de kast te kunnen plaatsen. Om de kast mooi aan te laten sluiten, kun je de naad afkitten met acrylaatkit. Meer inmeettips lees je hier.
- Wanneer de kast tussen twee muren in komt, houd dan rekening met 2,0 cm speling in de totale breedte. Deze ruimte is nodig om de kast goed te kunnen plaatsen. Om de kast mooi aan te laten sluiten, kun je de naad afkitten met acrylaatkit.
Wil je weten of jouw schets alle informatie bevat die wij nodig hebben? Lees onze schets tips om te zien of de informatie voldoende is. In onze schets tips kan je ook vinden wat onze maximaal aanbevolen afmetingen zijn voor de vakken. Dat is écht handig.
Maatwerk schets handleiding: help! hoe teken ik een meubel?
Stap 3: Indeling
De indeling van een maatwerk meubel is helemaal aan jou. Wij hebben enkele richtlijnen opgesteld waar het goed is om je aan te houden om doorbuigen te voorkomen. Voor inspiratie voor de indeling van jouw toekomstige meubel kan je meubels van anderen bekijken. Weet dat onze vakkenkast experts de schets altijd zullen controleren en omzetten naar een digitale werktekening, nadat jij akkoord bent gegaan met deze digitale werktekening gaat het maatwerk meubel daadwerkelijk in productie. Wil jij meer technische informatie over het meubel weten? Scroll dan verder of klik op een van de onderwerpen hieronder.
Open vakken
Houd met het ontwerpen van jouw maatwerk vakkenkast rekening met de maatvoering van de open vakkenen onze richtlijnen. Wil je weten wat wij adviseren qua maximale breedte? Lees dan onze schetstips.
Een open vak is niets anders dan een vak waarin geen frontje of ondersteuning in aangebracht wordt. Ideaal om items in te plaatsen waar jij trots op bent of welke een ere plek verdienen.
Deurtjes
Heb jij tijdens het ontwerpen van jouw maatwerk vakkenkast een dicht vak voor ogen? Dat is geen probleem! Sluit het vak af met een greeploos deurtje.
- Wij monteren minimaal 2 softclose scharnieren. Zo hoef je de deuren zelf alleen nog maar in het meubel te klikken!
- Elke deur is voorzien van een push-to-open systeem.
- Alle randen worden afgerond met een radius van 2 mm. Dit zorgt ervoor dat de randen niet meer scherp zijn en de verf uiteindelijk beter hecht. De radius van 2 mm is niet groot, waardoor het geheel er nog steeds strak uit blijft zien.
- Wil je een lade boven een deur plaatsen? Het mooiste is dan om ook om een ligger tussen de lade en de deur te tekenen. Op die manier blijven de ladegeleiders uit het zicht.
- Randen van gemelamineerde en gefineerde frontjes worden rondom afgewerkt met ABS- of fineerband.
Dubbele deuren
In één vak kunnen maximaal twee deuren worden geplaatst. Kies dan in de calculator voor de optie ‘dubbele deuren’. Houd er rekening mee dat wanneer de dubbele deuren samen breder zijn dan 80,0 cm, er dan een blinde staander achter de deurtjes gevoegd wordt.
Lades
- De softclose en push-to-open ladegeleiders zijn al voorgeboord. Je hoeft ze alleen nog vast te schroeven.
- Wanneer je twee lades naast elkaar tekent, zorg er dan voor dat er een staander tussen staat. Deze is nodig om de ladegeleider aan vast te maken.
- Wil je een lade boven een deur plaatsen? Het mooiste is dan om ook om een ligger tussen de lade en de deur te tekenen. Op die manier blijven de ladegeleiders uit het zicht wanneer je de deur opent.
- De randen van de ladefronten worden afgerond met een radius van 2 mm. Dit zorgt ervoor dat de randen niet meer scherp zijn en de verf uiteindelijk beter hecht. Een radius van 2 mm is niet groot, waardoor het geheel er nog steeds strak uit blijft zien.
- Randen van gemelamineerde en gefineerde frontjes worden rondom afgewerkt met ABS- of fineerband.
Klep
- Het is alleen mogelijk om een klep naar beneden toe te openen.
- De softclose scharnieren en het push-to-open systeem zijn al voorgemonteerd.
- We maken gebruik van een kettinkje dat ervoor zorgt dat de klep niet zomaar naar beneden valt. Alle benodigdheden hiervoor zijn al voorgemonteerd, je hoeft zelf alleen het kettinkje aan de oogjes te haken.
- De randen van de klep worden afgerond met een radius van 2 mm. Dit zorgt ervoor dat de randen niet meer scherp zijn en de verf uiteindelijk beter hecht. Een radius van 2 mm is niet groot, waardoor het geheel er nog steeds strak uit blijft zien.
- Randen van gemelamineerde en gefineerde frontjes worden rondom afgewerkt met ABS- of fineerband.
TV-nis
Een vak met TV-nis is een open vak waarin een tussenwand geschoven wordt waardoor dit vak minder diep is dan de rest van de kast. Ideaal wanneer je je TV op wilt hangen, deze valt dan minder diep weg in de kast.
De achterwand van de TV-nis wordt als los onderdeel meegeleverd en wordt gemaakt van multiplex, waardoor het een sterk geheel is. De wand is opgedikt en is 10,0 cm diep. De zichtzijde wordt beplakt met het materiaal waarin ook de kast wordt gemaakt zodat de uitstraling gelijk is. Er zijn geen schroeven in het zicht nodig. Je schuift het geheel gemakkelijk in het vak en schroeft het via de achterzijde van de kast in de zijkant van het vak.
Stap 4: Kies de dikte van de staande en liggende delen
- We gebruiken het materiaal van jouw keuze met een dikte van 9 of 10 mm. Hiervan maken wij holle planken die stevig en toch licht van gewicht zijn. De dikte is afhankelijk van de houtsoort.
- Bij het in elkaar zetten, schuif je de holle planken over een latje dat al op de juiste plek is gemonteerd. Op die manier schuif je jouw meubel heel eenvoudig op de juiste manier in elkaar en hoef je deze alleen nog even vast te schroeven voor de stevigheid.
- Alle randen worden afgerond met een radius van 2 mm. Bij onafgewerkte meubels zorgt dit ervoor dat de randen niet meer scherp zijn en de verf uiteindelijk beter hecht. De radius van 2 mm is niet groot, waardoor het geheel er nog steeds strak uit blijft zien. Bij afgewerkte meubels wordt het ABS- of fineerband afgerond.
- Benieuwd naar wat holle planken zijn? Vakkenkast-expert Ivonne legt het uit in de video!
Stap 5: Extra opties
Naast de indeling zijn er ook nog een aantal extra opties mogelijk om het meubel af te maken en in te passen in jouw woonkamer. Hieronder de technische informatie en tips om deze toe te passen.
Uitsparingen voor spotjes
- Er is veel keuze tussen verschillende lichtspots. Hiervoor zijn geen richtlijnen, je kunt helemaal naar eigen wens bepalen welke spots je wilt. Wel adviseren we om voor LED varianten te gaan, deze worden vele minder warm dan gloeilampen. Standaard worden de uitsparingen in het midden van een plank geboord. Als je dit anders wilt dan kun je dat aangeven in de schets.
- Aan de hand van jouw gekozen spotjes bepaal je de diameter voor de uitsparing die wij voor je zagen.
- Houd altijd rekening met de inbouwdiepte van de door jou gekozen lichtspots. Om deze reden adviseren wij een plank die minimaal 5,0 cm dik is, maar kijk altijd even of dit ook past. De holle planken worden gemaakt van 9 of 10 mm dik materiaal.
- Deze functie kan je ook gebruiken wanneer je een kabelgoot zou willen. Geef dan wel duidelijk aan waar je het gat wilt hebben.
Stelpoten met plint
- Kies je voor stelpoten met een plint, dan blijft de achterkant van de plint standaard open. De plint is 10,0 cm hoog en wordt onder de onderste ligger geplaatst. Deze plint springt altijd 2,0 cm in, in vergelijking met de onderste ligger.
- Geef altijd de totale hoogte van de kast, inclusief plint door in de meubel configurator.
- Wil je dat de plint aan de voorzijde en aan de zijkanten van het meubel valt? Kies dan voor ‘plint rondom’.
- Komt de kast tussen twee muren te staan en wil je dat de plint alleen aan de voorzijde te zien is? Kies dan voor ‘plint alleen aan voorzijde’
- Als je de kast in elkaar gaat zetten is het handig om de stelpoten direct op de juiste hoogte te stellen. Als je hiermee wacht tot de kast helemaal in elkaar zit is dit een stuk lastiger door het gewicht van het meubel.
- De plint die wordt meegeleverd is 10,0 cm hoog. Het is dus belangrijk dat je de stelpoten niet te hoog draait, anders komt er een kier tussen de plint en de kast en dat is niet mooi.
Plint tussen staanders
Daarnaast is het mogelijk om een plint tussen de buitenste staanders van de kast te kiezen. Hierbij staan de twee buitenste staanders op de grond en wordt er geen gebruikgemaakt van stelpoten. De plint tussen de staanders valt ongeveer 2,0 cm naar binnen. Een richtlijn is dat de breedte niet groter is dan 150,0 cm, anders bestaat de kans dat de onderste ligger gaat doorbuigen.
Legplanken
- De legplanken worden gemaakt van 18 of 22 mm dik materiaal.
- Je berekent de legplanken per deurtje. Dus heb je een vak met dubbele deurtjes? Dan zitten daar twee deurtjes in en dus ook twee legplanken. Twee legplanken boven elkaar in dat vak? Dan zijn het er 4!
- Wij boren gaatjes voor de plankdragers in de staanders, de plankdragers worden meegeleverd in het installatiepakket.
- Standaard worden de legplank(en) evenredig verdeeld en kun je de legplank(en) niet verstellen.
- De voorkant wordt afgerond met een radius van 2 mm.
- Bij gemelamineerd of gefineerde legplanken wordt de voorkant afgewerkt met band.
Achterwand
Wil jij een achterwand in het ontwerp van jouw maatwerk vakkenkast? Ook dat is geen probleem en in veel gevallen zelfs aan te raden wanneer je op zoek bent naar brede vakken.
- De achterwand schroef je vast met de meegeleverde schroeven.
- Deze wordt van 9 of 10 mm materiaal gemaakt
- De achterwand bestaat meestal uit diverse stukken. De naden worden weggewerkt achter de holle planken, waardoor je deze niet ziet.
- Ga je voor een TV-nis en een achterwand? Dan valt de achterwand om de TV-nis heen zodat je nog steeds makkelijk bij de kabels kan.
- Let op bij het in elkaar zetten van het meubel: aan het einde moet er genoeg ruimte aan de achterkant zijn om de achterwand vast te schroeven of spijkeren. Zet eventueel het meubel op een stuk karton of kleed, om deze makkelijk tegen de wand te schuiven zonder krassen op de vloer te krijgen!
Uitsparing voor bestaande plint
Ook kan je een uitsparing aan de achterzijde voor een bestaande plint kiezen als je het meubel netjes tegen de muur wilt zetten, maar de plint tegen de muur in de weg zit. Geef duidelijk aan in de schets waar de uitsparing precies mag komen.
Tip: Valt je kast in een nis met een plint aan alle zijdes? Ga dan voor stelpoten met enkel een plint aan de voorzijde. Maak de plint van de kast even hoog als je muurplint.
Stap 6: Een schets maken
Je hebt geen ingewikkeld tekenprogramma nodig, download gewoon het schetsformulier, pak een potlood, schets jouw ideale meubel en upload je schets bij het bestellen! Teken het meubel zo duidelijk mogelijk zodat er geen verwarring kan ontstaan over de indeling ervan.
Wil je meer weten over onze schets richtlijnen? We hebben ze voor je op een rij gezet inclusief handige checklist. Lees snel verder.
Hoe wordt jouw kast eigenlijk gemaakt?
Wanneer je de bestelling voor jouw vakkenkast hebt geplaatst, gaan wij aan de slag. Wel controleren we de schets voordat deze in productie gaat. We zullen na je bestelling via de mail een digitale werktekening toesturen en om je goedkeuring vragen. Vervolgens nemen we het meubel in productie. Wil je weten wat we dan precies doen? Bekijk deze video!
Wat krijg je aangeleverd?
Wanneer je jouw vakkenkast hebt besteld, ontvang je deze als handig bouwpakket. We verpakken de onderdelen zorgvuldig voor het transport. Je ontvangt er een installatiepakket bij met voldoende schroeven en pluggen om jouw kast in elkaar te zetten. Zo kun je direct aan de slag!
We geven per onderdeel aan waar deze in het geheel past. De stickers samen met de digitale werktekening en onze handleiding wordt het monteren je wel erg makkelijk gemaakt.
Wil je tips voor het in elkaar zetten van jouw kast? We hebben er een video over gemaakt!


