• Gratis op maat gezaagd
 • Vanaf 3 werkdagen, vanaf 9,95 en gratis > 1.000,-

Klantenservice

Contactgegevens

Normeringen, certificeringen en markeringen

Wanneer je hout koopt dan wil je graag dat het uit duurzaam beheerde bossen komt of misschien is het voor jouw klus belangrijk dat het een bepaald keurmerk, zichtkwaliteit of kwaliteitsklasse heeft. Bekijk onze veelgestelde vragen om antwoord te krijgen op de betekenis van verschillende normeringen, certificeringen en markeringen.

Is dit niet wat je zoekt? Lees ook meer over:

Klussen met kwaliteit? Bestel eenvoudig op maat gezaagd hout van uitstekende kwaliteit!

Veelgestelde vragen

Wat is de duurzaamheid van het hout en plaatmateriaal wat jullie aanbieden?

Bepaalde houtsoorten hebben een duurzaamheidsklasse. Dit betekend dat het plaatmateriaal lang(er) mee gaat ten opzichte van zijn soortgenoten. De duurzaamheidsklasse staat per product in de productspecificaties aangegeven. 

Bij massief hout is duurzaamheidsklasse van toepassing op het onbewerkte hout en wordt geen rekening gehouden met de verlijming. Nieuwsgierig naar ons hout en plaatmateriaal? Bekijk het hier.

Wat is de uitstootnorm van jullie producten?

Bepaalde lijmsoorten zorgen voor een hogere of lagere uitstoot van formaldehyde. Dit komt bijvoorbeeld voor in MDF, spaanplaat en OSB. Bekijk de productspecificaties om te zien binnen welke norm het hout en plaatmateriaal valt. Klik hier om door te gaan naar ons assortiment hout en plaatmateriaal.

De meest voorkomende uitstootnormen is de 'E1 norm'. Dit geeft aan dat de formaldehyde afgifte lager is dan 0,1 ppm (=parts per million) volgens de norm EN 717-7.
 

Welke zichtkwaliteit hout en plaatmateriaal is er beschikbaar?

De zichtkwaliteit van hout en plaatmateriaal wordt vaak aangeduid met verschillende termen, codes en normen. Lees onze informatiepagina over zichtkwaliteit voor meer informatie. 

Op zoek naar hout en plaatmateriaal met een specifieke zichtkwaliteit? De specificaties staan per product aangegeven in de productspecificaties of zijn te filteren via de categoriepagina hout en plaatmateriaal via de kop ‘Zichtkwaliteit’.

Wat betekent MR of WBR?

MR | Verlijming geschikt voor binnenshuis - oude aanduiding

Mr staat voor 'Moist-Resistent'. Gek genoeg zet deze naam je een beetje op het verkeerde spoor. Een plaat met MR verlijming is namelijk een interieur verlijming en daardoor uitsluitend te gebruiken in droge ruimtes, waardoor het niet vochtwerend te noemen is.

 

WBP | Verlijming geschikt voor buitenshuis - oude aanduiding

WBP staat voor 'Water Boil Proof' en geeft aan dat de verlijming geschikt is voor exterieur toepassingen. Let wel altijd goed op de houtsoort, want sommige houtsoorten zijn niet waterbestendig, ondanks dat er watervaste lijm is gebruikt. Waar bij MDF de houtvezels zo klein zijn dat de verlijming bepaalt hoe watervast de plaat is, wordt bij multiplex gebruik gemaakt van dunne platen hout die kruislings op elkaar worden verlijmd. Hierdoor is de houtsoort ook medebepalend voor de watervastheid van een plaat. Een voorbeeld is berken multiplex. Dit materiaal is standaard watervast verlijmd, maar zonder bescherming niet geschikt voor buiten. Okoumé multiplex is daarentegen een tropische hardhoutsoort die ook watervast is verlijmd, maar wel geschikt is voor buiten. De houtsoort is veel sterker en beter bestand is tegen de weersinvloeden.

 

Tegenwoordig wordt de verlijming van multiplex als volgt aangegeven:

EN 314-2 | Klasse aanduiding (vochtige) ruimtes

Deze norm is ook een aanduiding voor de verlijming van plaatmateriaal en maakt onderscheid tussen 3 klassen:

EN 314-2 | Klasse 1: geschikt voor interieur toepassingen in droge ruimtes

EN 314-2 | Klasse 2: geschikt voor interieur toepassingen in vochtige ruimtes en/of beschut/beschermd buiten

EN 314-2 | Klasse 3: geschikt voor (onbeschermde) buitentoepassingen

Wat betekent zichtkwaliteit?

De kwaliteit van multiplex en massief hout wordt aangeduid met lettercombinaties. Er is een letteraanduiding voor de zichtzijde en een voor de achterzijde. Het gaat hier over de kwaliteit van het dekfineer, de kwaliteit van bijvoorbeeld de verlijming wordt anders aangeduid. B/BB is een voorbeeld van een veel voorkomende kwaliteit, die gebruikt kan worden voor decoratieve toepassingen. Hierin betekent de eerste letter (in dit geval B) de kwaliteit van de zichtzijde en de tweede letter (in dit geval BB) de kwaliteit van de achterzijde.

 

Kwaliteitsaanduiding multiplex en massief plaatmateriaal

A

A-kwaliteit fineren zijn uitgesorteerd en foutvrij.

Verkleuringen, wormgaatjes en reparaties zijn niet toegestaan. Er zijn geen zichtbare naden. De A-kwaliteit is de mooiste en duurste kwaliteit fineer en wordt vaak gebruikt voor decoratieve toepassingen.

 

B

Kleine onzuiverheden en reparaties toegestaan.

Bij B-kwaliteit fineren kunnen kleine onzuiverheden hebben. Ook lichte verkleuringen en kleine reparaties zijn toegestaan.

 

S

Kleine onzuiverheden, reparaties en kleurverschillen zijn toegestaan.

De S-kwaliteit ligt tussen de B- en BB-kwaliteit in. Hierbij is miskleur toegestaan.

 

BB

Reparaties door middel van proppen zijn toegestaan.

Bij BB-kwaliteit fineren zijn proppen toegestaan. Dat zijn kleine uitsneden uit het fineer die vervangen zijn door een foutloos stukje fineer. Proppen is dus een manier om gebreken te repareren. Ook zijn kleine scheurtjes in het fineer (met name bij de randen) toegestaan.

 

C+ of CP

Gebreken zijn geplamuurd en uitgevallen kwasten (knoesten) zijn toegestaan.

C+ of CP-kwaliteit geeft aan dat er meer gebreken in het fineer zijn toegestaan. Vaak zijn deze dicht geplamuurd met een vulmiddel, in plaats van gepropt. Scheurtjes zijn toegestaan en ook kleine uitgevallen kwasten (knoesten) zijn toegestaan. Deze zichtkwaliteit wordt vaak gebruikt voor het beplakken met een HPL laag.

 

C- of CC

Fouten zijn toegestaan, gebreken worden niet hersteld.

C- of CC-kwaliteit fineren zijn niet meer geschikt voor decoratieve toepassingen vanwege de toegestane gebreken. Constructief is dit nog steeds een goede plaat en deze wordt daarom vaak gebruikt als constructieplaat of verpakkingsmateriaal.

 

Kwaliteitsaanduiding vuren balken en latten

Alle vuren balken en latten uit ons assortiment vallen onder de zichtkwaliteit klasse C. Dit houdt in dat het hout per meter lengte 1cm krom of gebogen mag zijn. Er kunnen ook splijtscheuren in de balken zitten, deze mogen maximaal 0,5 cm breed zijn en mogen zich over een groot gedeelte van de balk verspreiden. Inwendige scheuren zijn niet toegestaan. Het is ook mogelijk dat er kwasten (knoesten) in het hout zitten. Deze kunnen ook los zitten. Dit betekent dat we niet kunnen garanderen dat alle balken en latten altijd helemaal recht en gaaf zijn. We proberen altijd de beste exemplaren te selecteren!

Wat is FSC?

Het FSC keurmerk staat, net als het PEFC keurmerk, voor verantwoord bosbeheer. In een FSC bos wordt op evenwichtige wijze rekening gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

FSC gecertificeerd hout kan gemengd worden met niet-gecertificeerd hout. Ook hierbij moet wel eerst worden aangetoond dat het hout niet afkomstig is uit illegale oogst. FSC noemt dit Controlled Wood. Hiervan is vastgesteld dat het hout niet afkomstig is uit de volgende ongewenste bronnen:

 • Illegale houtkap.

 • Houtkap waarbij traditionele en/of burgerrechten zijn geschonden.

 • Houtkap uit bosgebieden met een hoge beschermingswaarde die worden bedreigd door de beheersactiviteiten.

 • Houtkap uit bosgebieden die worden omgezet in plantages of ander niet-bos gebruik (conversie).

 • Hout uit bossen waarin genetisch gemodificeerde bomen zijn geplant.

 • Het FSC keurmerk werkt met een zogenaamd ‘credit’ systeem. Dit systeem wordt ook wel ‘massabalans’ genoemd en is vergelijkbaar met het groene stroom principe. Er wordt dan gekeken naar de totale balans van de input voor alle verschillende producten bij bedrijven.

 

Er zijn twee soorten FSC-labels:

 1. 100% FSC: hout dat voor 100% afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen volgens de FSC richtlijnen

 2. FSC mix 70%: hout wat vanuit een massabalans voor minimaal 70% afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen volgens de FSC richtlijnen. Maximaal 30% van de massabalans bestaat uit Controlled Wood.

Wat is V313?

MDF V313 is de benaming voor vochtwerend MDF. V313 is de naam van de test die het MDF succesvol moet ondergaan om voldoende vochtwerend te zijn. Bestel MDF V313 op maat.

Welke merken leveren jullie?

We leveren hoge kwaliteit hout en plaatmateriaal. Wanneer wij plaatmateriaal van een specifiek merk leveren, staat dit aangegeven in de producteigenschappen. Klik hier om door te gaan naar ons assortiment hout en plaatmateriaal. 

Wat is de dichtheid van jullie MDF platen?

Bekijk de producteigenschappen voor de dichtheid van jouw gewenste MDF plaat. Bestel hier eenvoudig MDF plaatmateriaal.

Welk hout- en plaatmateriaal is geschikt voor buiten?

Geef in de categoriepagina aan dat je op zoek bent naar materiaal geschikt voor buitentoepassingen óf bekijk de productspecificaties om te zien of jouw gewenste materiaal buiten gebruikt kan worden. Snel een overzicht van alle hout en plaatmaterialen welke buiten toe te passen zijn? Volg onderstaande stappen:

 1. Ga naar de hout en plaatmateriaal categorie pagina

 2. Klik het filter 'Geschikt voor' open

 3. Selecteer 'Buiten' en 'Buiten, mits voorbehandeld'

Welk hout- en plaatmateriaal is geschikt voor vochtige ruimtes?

Geef in de categoriepagina aan dat je op zoek bent naar materiaal geschikt voor vochtige ruimtes óf bekijk de productspecificaties om te zien of jouw gewenste materiaal in vochtige ruimtes gebruikt worden. Snel een overzicht van alle hout en plaatmaterialen welke buiten toe te passen zijn? Volg onderstaande stappen:

 1. Ga naar de hout en plaatmateriaal categorie pagina

 2. Klik het filter 'Geschikt voor' open

 3. Selecteer 'Vochtige ruimtes' en 'Vochtige ruimtes, mits voorbehandeld'

Bekijk alle veelgestelde vragen