Let op! Je browser is verouderd.

Je bezoekt OPMAATZAGEN.nl op een browser die wij niet langer ondersteunen. Wij adviseren de laatste browserversie te downloaden zodat je snel en veilig je bestelling kan plaatsen.

Lees meer over welke browsers wij ondersteunen.
  • Gratis op maat gezaagd
  • Vanaf 3 werkdagen, vanaf 9,95 en gratis > 1.000,-

Underlayment

Underlayment is een constructieve multiplex. Dit plaatmateriaal werd traditioneel veel ingezet als ondervloer. Hieraan dankt het zijn Engelse naam ‘Underlayment’. Ondertussen wordt dit sterke plaatmateriaal met vuren fineerlaag voor veel meer constructieve en decoratieve toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan wanden en het ondersteunen van daken. Door de uitstraling die erg natuurlijk is, wordt het materiaal ook gebruikt voor decoratieve toepassingen zoals meubels en werkbladen.


Underlayment op maat gezaagd online bestellen

Bestel snel en eenvoudig underlayment online op maat. Koop underlayment op maat gezaagd of bestel een cirkel, driehoek of ovaal van underlayment fins vuren. Professioneel zaag- en freeswerk koop je snel en gemakkelijk online. Kies de plaat die jij nodig hebt en wij zagen het in de gewenste vorm en afmeting nauwkeurig op maat.


Nieuwsgierig geworden naar alle vormen welke wij kunnen realiseren? Bekijk ze hier.


Toepassingen van Underlayment

Door de veelzijdigheid van dit plaatmateriaal wordt underlayment voor verschillende projecten gebruikt. Underlayment met tong en groef afwerking is ideaal voor het realiseren van ondervloeren. Maar underlayment met een rechte kant laat zich ook steeds vaker voor interieurtoepassingen inzetten. Dit plaatmateriaal zie je veel terug in de bouw, maar het wordt ook ingezet om (doe-het-zelf) projecten binnenshuis van te maken of voor andere interieurtoepassingen. Denk hierbij aan tafelbladen, displays, kastdeurtjes of legplanken.


Eigenschappen van Underlayment

Underlayment bestaat uit maar liefst 7 kruislings verlijmde lagen houtfineer met een zichtbare houtstructuur. Dit maakt dat het materiaal zeer sterk en stabiel is en dat de plaat ook voor decoratieve toepassingen ingezet kan worden. De plaat is licht van gewicht en makkelijk te verwerken in je project. Underlayment is exterieur verlijmd, dit houdt in dat de platen vochtbestendig zijn. Met weinig inspanning creëer je al snel een vlakke en ijzersterke oppervlakte als eindresultaat; ideaal voor het leggen van een strakke ondervloer.


Underlayment varianten

Er zijn verschillende varianten en diktes underlayment beschikbaar. Zowel de houtsoort waarvan underlayment is gemaakt als het aantal fineerlagen waaruit de plaat is opgebouwd kan verschillen. De houtsoort heeft ook sterke invloed op de (zicht)kwaliteit van het plaatmateriaal.


Underlayment Fins Vuren is de populairste underlayment soort. Deze variant is erg sterk en heeft een van de mooiste uitstralingen vergeleken met zijn andere underlayment broertjes. Let wel, underlayment blijft een constructief plaatmateriaal en is in principe niet geschikt voor zichtwerk. Underlayment Fins vuren is qua zichtkwaliteit de beste underlayment variant. Ben je op zoek naar een hoge kwaliteit toplaag, ga dan voor multiplex met een hoge zichtkwaliteit.


Underlayment Fins Vuren

Zoals gezegd is underlayment fins vuren de populairste underlayment variant binnen deze familie. De plaat is licht van gewicht ten opzichte van zijn broertjes en heeft de zichtkwaliteit II/III. Wat vergelijkbaar is met zichtkwaliteit B. Wil je een sterk plaatmateriaal met een stoere vuren fineerlaag? Ga dan voor Underlayment Fins Vuren. Underlayment Fins Vuren is ook wel bekend onder de naam Pellos Floor.


Underlayment Elliotis Pine

Is de goedkoopste underlayment variant beschikbaar met zichtkwaliteit C+/C. Dit betekent dat de plaat bijgewerkt mag worden met plamuur wanneer nodig. Deze plaat is enkel in te zetten voor constructief werk en niet geschikt voor zichtwerk.


Underlayment Radiata Pine

Deze underlayment variant is ten opzichte van Fins Vuren roder van kleur, vergelijkbaar met grenenhout. Daarnaast is dit deze variant zwaarder, waardoor deze minder populair is. Afhankelijk van de variant mag Radiate pine gebreken vertonen op zowel de boven- als onderkant.


Bekijk altijd de specifieke producteigenschappen voor meer informatie. Wil je meer lezen over de zichtkwaliteit van underlayment. Lees dan hier verder. Wij bieden de hoogste kwaliteit underlayment. Scroll snel verder naar beneden om het huidige assortiment te ontdekken.


Wat is underlayment?

Net zoals multiplex bestaat underlayment uit échte houtlagen. Dit geeft dit plaatmateriaal zowel voor- als nadelen. Om met de voordelen te beginnen, de zichtbare houtstructuur geeft zowel dit plaatmateriaal een warme en natuurlijke uitstraling. De originele boom bepaald de uitstraling van de plaat. Door dunne houtlagen te verlijmen is zowel underlayment als multiplex een duurzaam product te noemen ten opzichte van massief plaatmateriaal.


Het nadeel van zowel underlayment als multiplex, of het nu verlijmde lagen of een massieve plaat is: hout werkt. Waar écht hout gebruikt wordt, bestaat de kans dat het plaatmateriaal krom trekt. Het is dan ook belangrijk underlayment en multiplex goed te monteren tijdens het verwerken van dit product.


Tijdens de productie van underlayment worden de houtfineerlagen kruislings op elkaar verlijmd. Door deze productiemethode, samen met het feit dat underlayment is opgebouwd uit echte houtlagen, kunnen de lagen onder spanning komen te staan. Tijdens het bewerken van de platen, bijvoorbeeld bij het op maat zagen, frezen of boren van deze platen, kan deze spanning loskomen. Hierdoor kan het plaatmateriaal kromtrekken. Dit komt vooral voor bij dunne underlayment platen.


Underlayment, multiplex of triplex

Zoals gezegd bestaat underlayment, net zoals multiplex, uit verlijmde fineerlagen. Waar triplex uit 3 verlijmde lagen is opgebouwd bestaat multiplex uit 5 of meer lagen. Underlayment spant de kroon met 7 verlijmde lagen.


Om underlayment snel als ondervloer te kunnen leggen is dit plaatmateriaal te verkrijgen met een tong en groef afwerking, bij multiplex is dit niet het geval. Underlayment is als het ware de sterke grote broer van multiplex, met een ruige en stoere toplaag. Hierdoor is underlayment over het algemeen goedkoper dan multiplex en wordt het vanuit de industrie niet aangeraden voor zichtwerk.


Doordat underlayment budgetvriendelijk is, kiezen tegenwoordig steeds meer klussers ervoor om toch voor underlayment te kiezen. Ben jij opzoek naar een stoere uitstraling? Dan geven we je groot gelijk!


Underlayment vs. OSB

Underlayment is qua constructieplaat vergelijkbaar met OSB 3 en heeft vergelijkbare vochtwerende eigenschappen. Het is daarom geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes. Het is beide verkrijgbaar met een tong en groef afwerking. Omdat bij OSB gebruik wordt gemaakt van (resthout)snippers is OSB over het algemeen goedkoper. Wel is OSB een stuk ruwer dan underlayment en dient OSB goed geschuurd en afgewerkt te worden voor gebruik.


Underlayment vs. Betonplex

Underlayment is net als betonplex een multiplex variant. Betonplex heeft een multiplex kern met een harde, waterafstotende, fenolhars toplaag. Waar underlayment enkel geschikt is voor binnen of overdekte toepassingen, kan betonplex ook buiten ingezet worden.


Verwerken en monteren van underlayment

Doordat underlayment licht van gewicht en stabiel is, is het gemakkelijk te verwerken. Hierdoor werk je met Underlayment gegarandeerd sneller dan met andere constructieplaten. Met relatief weinig inspanning heb jij je klusproject snel afgerond.


Underlayment in je interieur

Door de stijgende populariteit van underlayment, zien we deze houtsoort steeds vaker terug komen in interieurs. Niet zo gek natuurlijk, aangezien het hout een natuurlijke uitstraling heeft wat zorgt voor sfeer en warmte. Underlayment is goed inzetbaar als wandkast of hoofdbord, lees je wel in over de zichtkwaliteit van underlayment voordat je hier mee aan de slag gaat!


Klusprojecten met Underlayment

Ga jij voor underlayment voor jouw volgende doe-het-zelf project, scroll dan door naar beneden en laat underlayment direct op maat gezaagd thuisbezorgen. Weet jij nog niet zeker of dit plaatmateriaal geschikt is voor jouw volgende project of ben je benieuwd wat anderen maakten met underlayment? Neem dan een kijkje op ons klus- en inspiratie blog. Laat je inspireren door alle underlayment doe-het-zelf projecten op maat, lees de klustips hoe underlayment te monteren en ga daarna direct aan de slag.


Alternatieven voor underlayment

Is underlayment toch niet wat je zoekt? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal; alles is tot op de millimeter nauwkeurig op maat te zagen of frezen en vindt de ideale houtsoort voor jouw volgende project.

Underlayment

Sorteren op
  • Relevantie hoog - laag
  • Relevantie laag - hoog
  • Naam A-Z
  • Naam Z-A
  • Prijs laag - hoog
  • Prijs hoog - laag
Terug
Dikte Uitleg
Levertijd (werkdagen) Uitleg
Beschikbare vormen Uitleg
Beschikbare afwerkingen