Let op! Je browser is verouderd.

Je bezoekt OPMAATZAGEN.nl op een browser die wij niet langer ondersteunen. Wij adviseren de laatste browserversie te downloaden zodat je snel en veilig je bestelling kan plaatsen.

Lees meer over welke browsers wij ondersteunen.
  • Gratis op maat gezaagd
  • Vanaf 3 werkdagen, vanaf 9,95 en gratis > 1.000,-

OSB

OSB is constructief een sterke plaat. Net zoals MDF en Spaanplaat is OSB een vezelplaat welke uit verlijmde houtsplinters bestaat. Dit plaatmateriaal wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld vloeren, wanden, dakelementen, gevelbekleding, tijdelijke schuttingen of betimmeringen. Door zijn industriële uiterlijk wordt OSB ook steeds vaker gebruikt voor decoratieve toepassingen zoals meubels, winkeldisplays, keukens en tafelbladen.


OSB op maat laten zagen

Bestel snel en eenvoudig OSB online op maat. Kies de dikte die jij nodig hebt en wij zagen het in de gewenste vorm en afmeting nauwkeurig op maat. OSB op maat gezaagd in een cirkel of ovaal? Wij zagen of frezen OSB in diverse vormen. Bekijk alle vormen per product. Is de vorm niet beschikbaar? Bekijk dan de vormen of afwerkingen pagina's welke vormen je bij ons kan bestellen.


OSB als duurzame oplossing

OSB is een samengestelde plaat opgebouwd uit houtsnippers en een vochtwerende lijm. Houtsnippers welke anders afval zouden zijn worden hergebruikt om industriële platen te maken. Deze grove houtsnippers geven dit plaatmateriaal een uniek uiterlijk. Daarnaast is het een duurzame manier van produceren. Hierdoor groeit OSB aan populariteit en vervangt het multiplex in veel gevallen. Daarnaast bevat OSB, door zijn grove houtsnippers, ook minder lijm dan spaanplaat of MDF. Hierdoor kan je stellen dat OSB het duurzaamste product is ten opzicht van de andere vezelplaten.


Voordelen van OSB

Voor diverse veelgebruikte toepassingen van OSB werd voorheen gekozen voor het gebruik van multiplex. Op bepaalde vlakken heeft OSB dus het gebruik van multiplex overgenomen. Dit heeft vooral te maken met de voordelen van OSB ten opzichte van multiplex of triplex. Zo wordt er bij de productie van multiplex twee keer meer energie verbruikt dan bij het produceren van OSB, waardoor OSB een duurzamere en goedkopere keuze is. Een OSB plaat bestaat meestal uit 3 lagen, waarbij de binnenste laag kruislings op de buitenste twee lagen ligt. Dit zorgt ervoor dat de plaat zeer sterk is. Daarnaast heeft OSB ook betere isolerende eigenschappen in vergelijking met multiplex.


OSB of multiplex?

Eén van de veelgebruikte toepassingen van OSB is het maken van een ondervloer. OSB met een tong en groef afwerking is hier uitermate geschikt voor. Voorheen werden ondervloeren vaak gemaakt van multiplex, maar in de praktijk blijkt dat OSB als ondervloer betere kenmerken en eigenschappen laat zien. OSB platen voorkomen bijvoorbeeld dat je buren gaan klagen over geluidsoverlast door zijn isolerende eigenschappen. Ook is het een zeer sterk plaatmateriaal welke minder snel krom trekt dan multiplex. Daarnaast is OSB gemakkelijk te bewerken: zagen, frezen, schroeven en boren zijn geen enkel probleem en splijten doet het nauwelijks.


OSB 2 vs. OSB 3

OSB is beschikbaar in meerdere varianten. OSB 2 en OSB 3. In het geval van OSB staat de 2 en 3 voor de vochtwerende eigenschappen. Wil je de OSB platen in droge én vochtige omstandigheden kunnen gebruiken voor constructies die zwaar belast worden? Kies dan voor de klasse OSB 3 of hoger.


Toepassingen van OSB

Naast de toepassing als ondervloer wordt OSB steeds vaker ingezet als decoratief plaatmateriaal. Door zijn duurzame eigenschappen en robuuste uiterlijk past het thuis in elk interieur. Denk hierbij aan robuuste tafelbladen, stoere OSB wanden of een winkeldisplay gerealiseerd van OSB plaatmateriaal. Door gebruik te maken van dit budgetvriendelijke en duurzame plaatmateriaal in je interieur, geef je jouw woning in een handomdraai een industrieel en stoer uiterlijk. Wist je dat OSB ook in afgelakte varianten beschikbaar is? Bekijk alle beschikbare OSB platen op maat in ons assortiment!


OSB afgelakt online bestellen

Naast standaard OSB kan je ook kiezen voor OSB met een matte afgewerkte laag. Dit afgewerkte plaatmateriaal is vlakker dan onze standaard, onafgewerkte, OSB. Afgewerkt OSB wordt geschuurd voordat de laklaag aangebracht wordt. Hierdoor ontstaat een vlakke en matte uitstraling. Waar bij onafgewerkt OSB de structuur nog duidelijk voelbaar is, is afgewerkt OSB glad. Scroll snel door voor de beschikbaarheid!


Klussen met OSB

De stoere structuur van OSB behouden, maar dan liever in een andere kleur? Breng dan een likje verf aan! Zo creëer je met gemak een fraaie eye-catcher in huis. Twijfel je of OSB het juiste materiaal is voor jouw volgende klus? Bekijk wat anderen met OSB realiseerden en laat je inspireren op onze klusblog.


Alternatieven voor OSB

Is OSB niet wat je zoekt? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal; alles is tot op de millimeter nauwkeurig op maat te zagen of frezen en vindt de ideale houtsoort voor jouw volgende project.

OSB

Sorteren op
  • Relevantie hoog - laag
  • Relevantie laag - hoog
  • Naam A-Z
  • Naam Z-A
  • Prijs laag - hoog
  • Prijs hoog - laag
Terug
Dikte Uitleg
Variant Uitleg
Levertijd (werkdagen) Uitleg
Plaat afmetingen (cm) Uitleg
Kleur Uitleg
Behandeling voor gebruik
Uitstraling Uitleg
Geschikt voor Uitleg
Beschikbare vormen Uitleg
Beschikbare afwerkingen