Multiplex Hardhout

Multiplex Hardhout
Multiplex Hardhout
Multiplex Hardhout

Configureer Multiplex Hardhout

46,59 p/m2

Productinformatie

Korte specificaties

Dikte

9 mm, 18 mm

Gegrond

Nee

Geschikt voor

Vochtige ruimtes, mits voorbehandeld

Keurmerk

70% PEFC

Kleur

Max. breedte (mm)

1220

Max. lengte (mm)

2440

Type

Multiplex

Type toplaag

Onafgewerkt

Uitstraling

Natuurlijk

Variant

Multiplex Hardhout

Verlijming

WBP, Exterieur

Zichtkwaliteit

BB/CC

Zichtzijde

Ja

Plus en minpunten

  • Sterk en licht plaatmateriaal
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Lange levensduur
  • Kans op kromtrekken is groot
  • Minder goede zichtkwaliteit
  • Kleur en dikte kan per plaat verschillen

Beschrijving

Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. is de vochtwerende variant van multiplex voor binnen. Voor gebruik in vochtige ruimtes zoals een badkamer of toilet is een goede keuze. Het is geschikt voor constructieve projecten voor binnen, als decoratief materiaal is het niet geschikt.

Lees meer

Aanbevolen combinaties

Gereedschappen, IJzerwaren, Lijmen, kitten en verf

Alle klusbenodigdheden

Gereedschappen, IJzerwaren, Lijmen, kitten en verf

Klusbenodigdheden bekijken

Product eigenschappen

Dikte9 mm, 18 mm
GegrondNee
Geschikt voorVochtige ruimtes, mits voorbehandeld
Keurmerk70% PEFC
Kleur
Max. breedte (mm)1220
Max. lengte (mm)2440
Type Multiplex
Type toplaagOnafgewerkt
UitstralingNatuurlijk
VariantMultiplex Hardhout
VerlijmingWBP, Exterieur
ZichtkwaliteitBB/CC
ZichtzijdeJa

Toepassingen

  • Daken
  • Vloeren
  • Scheidingswanden
  • Ondergrond voor tegels of andere bekleding
Alle voorbeelden van anderen
Thuiswinkel waarborg

platen op maat online bestellen

is één van de populairste soorten plaatmateriaal. Het is erg sterk en vochtwerend, daarom geschikt voor constructieve toepassingen die tegen een stootje moeten kunnen. Bestel je op maat gezaagde gemakkelijk online. Multiplex kan je in diverse vormen op maat laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm hierin is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat. Wil je jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor één van de beschikbare (rand)afwerkingen.

: wat is het?

is een populaire variant van multiplex plaatmateriaal voor binnen omdat het kwalitatief de beste keuze is. Het is standaard watervast verlijmd en heeft een duidelijkere houtnerf in vergelijking met populieren multiplex. Deze multiplex plaat is veel harder dan populier, een zachte houtsoort. Het kan dus tegen een stootje! Dit maakt ook dat het materiaal duurzamer is. heeft een natuurlijke, rood en bruine kleur waarbij de randen wat grover zijn dan bij bijvoorbeeld berken multiplex. Bij is de houtnerf goed te zien, wat zorgt voor de grove vlammen in het hout. De tekening van de houtnerf loopt standaard in de lengterichting van het plaatmateriaal. Onze multiplex platen zijn geschikt voor horizontale toepassingen zoals ondergronden voor plafonds en vloeren. Houd bij verticale toepassingen rekening met de kans op kromtrekken.

is opgebouwd uit verschillende hardhout fineerlagen. Hardhout is hier een verzamelnaam voor verschillende tropische houtsoorten die samen een plaat vormen. Het type hout dat gebruikt wordt en de verhoudingen hiervan kunnen van plaat tot plaat verschillen. Hierdoor kan er een grote variatie aan kleuren en texturen aanwezig zijn aan de zichtzijdes en in de kern van de plaat. De lagen multiplex worden tijdens de productie kruislings op elkaar verlijmd waardoor er aardig wat spanning op de plaat staat. Tijdens het zagen en bewerken van kan er spanning vrij komen waardoor langer platen een lichte kromming kunnen hebben.

Zichtkwaliteit : BB/CC

De kwaliteit van de toplagen van multiplex wordt aangeduid met lettercombinaties. Er is een letteraanduiding voor de zichtzijde (bovenzijde) en een voor de achterzijde (onderzijde). Het gaat hier over de kwaliteit van het dekfineer, de kwaliteit van bijvoorbeeld de verlijming wordt anders aangeduid. B/BB is een voorbeeld van een veel voorkomende kwaliteit, die gebruikt kan worden voor decoratieve toepassingen. Hierin betekent de eerste letter (in dit geval B) de kwaliteit van de zichtzijde en de tweede letter (in dit geval BB) de kwaliteit van de achterzijde. Lees " tabindex="-1">hier meer over alle zichtkwaliteiten.

heeft de zichtzijde BB/CC. De bovenzijde heeft de zichtkwaliteit BB. Bij BB-kwaliteit fineren zijn proppen toegestaan. Dat zijn kleine uitsneden fineer die door foutloze stukjes fineer zijn vervangen. Bij met name de randen, zijn scheurtjes ook toegestaan. Kwasten en spinthout kunnen aanwezig zijn. De onderzijde is grover, namelijk CC-kwaliteit. Bij CC-kwaliteit is de plaat niet meer geschikt voor decoratieve toepassingen. De fouten en gebreken worden namelijk niet hersteld. CC platen zijn constructief nog goed bruikbaar en worden daarom vaak gebruikt als constructieplaat of verpakkingsmateriaal. 

Beschikbare diktes van

Multiplex kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 9 mm en 18 mm.

Bewerken van platen

Multiplex is een eenvoudig te bewerken plaatmateriaal, wanneer je over scherp gereedschap beschikt. Voor het boren van gaten, raden wij een houtboor met centreerpunt aan. Ook is voorboren aan te raden bij dit plaatmateriaal. Dit plaatmateriaal kan verkleuren over tijd, werk het daarom af met een (blanke) lak, beits of verf. Gebruik een randsealer om de randen van multiplex af te werken, zo voorkom je dat de lak of beits in het plaatmateriaal trekt, wat kan leiden tot het loslaten van de fineerlagen.

Specifieke toepassingen

is door zijn stevige, watervaste en duurzame eigenschappen zeer geschikt voor projecten als ombouw, dakwerk, vloeren of als ondergrond voor tegels. is ook geschikt voor toepassingen buiten wanneer je het materiaal bewerkt met een grondverf en randsealer. Vanwege de vele verschillende tropische houtsoorten die gebruikt worden in  is het niet geschikt voor decoratieve toepassingen. Dit zit hem vooral in de afwijkende zichtzijdes en het feit dat het materiaal krom kan trekken. 

Alternatieven voor hardhout multiplex platen

Is toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Wanneer je op zoek bent naar multiplex voor buiten is multiplex okoumé watervast een goed alternatief. Toch op zoek naar een andere uitstraling? Bekijk hier onze andere multiplex platen:

 

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Wat anderen met Multiplex maakten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet