• Gratis op maat gezaagd
  • Vanaf 3 werkdagen, vanaf 9,95 en gratis > 1.000,-
Je bent hier: Multiplex Hardhout

Multiplex Hardhout

Multiplex Hardhout
Dit product is niet meer beschikbaar. Bekijk de vergelijkbare producten.

Vochtwerend en multifunctioneel

Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex Hardhout is de vochtwerende variant van multiplex voor binnen. Het is watervast verlijmd en het hardhout versterkt de vochtwerende kwaliteiten. Het is het beste geschikt als constructieve plaat voor projecten binnenshuis. Als decoratief materiaal is het niet geschikt, omdat er verschillende soorten tropisch hardhout worden gebruikt in een plaat of partij. Dit betekent dat het materiaal van kleur en dikte kan verschillen. Ook kan er meer spanning op de plaat komt te staan, wat de kans op kromtrekken en het loslaten van de fineerlagen groter maakt.

Wat is multiplex precies?

Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van multiplex in vergelijking met massief hout, en daarom wordt het vaak in constructies gebruikt. Door de lagen zijn de kopse kanten van multiplex fraai om te zien en worden deze vaak in het zicht gehouden. Multiplex wordt gemaakt van massief hout, het heeft daarom eigenschappen die massief hout ook kan hebben. Lange platen kunnen daarom een lichte kromming hebben en er kunnen kleurverschillen zijn tussen losse platen. Onze Multiplex platen zijn enkel geschikt voor horizontale toepassingen, hierbij kun je denken aan tafelbladen, vensterbanken, etc. Voor verticale projecten als deuren en roomdividers zijn deze massieve platen niet geschikt.

De richting van de houtnerf

Bij multiplex is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Kwaliteitsaanduiding bij multiplex

Multiplex is er in verschillende kwaliteiten. Dat betekent niet dat de plaat meer of minder sterk is, het duidt de kwaliteit van het aanzicht van de plaat aan. Het Multiplex Hardhout dat wij leveren is standaard een BB/CC kwaliteit, wat wil zeggen dat de voorkant (BB) de meest gave kant is, maar noesten en kleurverschillen wel zichtbaar zijn. De achterkant (CC) is van een lagere kwaliteit, waarin meer fouten zijn toegestaan en gebreken niet worden hersteld.

 

Kwaliteitsaanduiding multiplex
A Uitgesorteerd en foutvrij. Geen reparaties toegestaan
B Kleine onzuiverheden en reparaties toegestaan
S Kleine onzuiverheden, reparaties en kleurverschillen zijn toegestaan
BB Reparaties door middel van proppen zijn toegestaan
C+ of CP Gebreken zijn geplamuurd en uitgevallen kwasten (knoesten) zijn toegestaan
C- of CC Fouten zijn toegestaan, gebreken worden niet hersteld

 

Lees hier meer over de kwaliteit van multiplex

 

Elke houtsoort heeft zijn eigen kracht
Eigenschappen
Type
Multiplex
Variant
Multiplex Hardhout
Dikte
Kleur
Licht (hout)
Zichtzijde
Ja
Max. lengte (mm)
2440
Max. breedte (mm)
1220
Keurmerk
70% PEFC
Type toplaag
Onafgewerkt
Geschikt voor
Vochtige ruimtes, mits voorbehandeld
Uitstraling
Natuurlijk
Zichtkwaliteit
BB/CC